Nyheter

Lan Marie Berg ble truet med mistillit – nå foreligger opprydningsrapporten

Granskninger avdekket hundrevis av brudd på arbeidsmiljøloven, ulovlige anskaffelser og suspekte ansettelser av direktører i Energigjenvinningsetaten. Nå sier en ny rapport at problemene i «verstingetaten» er så godt som borte.

Bilde 1 av 2

I fjor gikk alle alarmklokker av i Energigjenvinningsetaten (EGE) i Oslo kommune. Det ble sendt en rekke varsler med påstander om systematiske brudd på arbeidsmiljøloven, ulovlige anskaffelser og suspekte ansettelser av ledere.

I ukene og månedene som fulgte ble det avdekket over 800 brudd på arbeidsmiljøloven. Konsulentselskapet PWC ble hyret inn for å kartlegge problemene. De fant ingen dokumenterte ulovlige ansettelser, men de fant flere tilfeller av ulovlige anskaffelser og en lang rekke brudd på arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven.

I kjølvannet av PWC-rapporten ble det satt igang omfattende opprydning i etaten, og byråd Lan Marie Berg ble bedt av bystyret om å dokumentere effektene av tiltakene som ble satt igang. Berg har hele tiden hatt en trussel om mistillitsforslag hengende over seg, blant annet fordi hun ble anklaget for å ikke informere bystyret tilstrekkelig om lovbruddene i etaten.

Nå foreligger opprydningsrapporten. Den viser at de aller største problemene i etaten nå er ryddet opp i, selv om det fortsatt gjenstår flere brudd på arbeidsmiljøloven.

LES OGSÅ: Granskningsrapport klar: Bekrefter brudd på anskaffelsesreglene

60 prosents reduksjon

1. januar i år ble gamle Energigjenvinningsetaten (EGE) slått sammen med Renovasjonsetaten (REN) til nye Renovasjons- og gjenvinningsetaten (REG). Rapporten viser at den nye etaten, med til sammen 700 ansatte, har langt færre brudd på arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven enn i gamle EGE.

I første halvår 2019 var det 84 brudd på arbeidstidsbestemmelsene i EGE med sine 150 ansatte. I første halvår 2020 er det registrert til sammen 59 brudd på de samme bestemmelsene i den sammenslåtte etaten. Av disse kan 34 tilskrives den delen av etaten som utgjorde EGE.

Oslo byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Berg, har vært i hardt vært som følge av skandalene i EGE. Hun har lenge hatt en trussel om mistillitsforslag hengende over seg.

Foto: Lene Neverdal

Det er en reduksjon på et år som tilsvarer omtrent 60 prosent.

– Man kan si at 59 brudd på 700 ansatte ikke er så høyt, men la det ikke være tvil om at vi jobber videre for å komme oss ned på null, sier Hans-Petter Karlsen.

Han er direktør i den nye Renovasjons- og gjenvinningsetaten, og var før sammenslåingen direktør i Renovasjonsetaten og var direktør i EGE fra februar 2019.

Opprydding

Karlsen sier det ikke har vært én løsning på å få bukt med de mange problemene de hadde med ulolig bruk av ting som for mye overtid eller for lite hviletid mellom vakter.

– Det første vi så da vi gikk inn i problematikken var en stor stolthet og lojalitet til å ha forbrenningsanlegget på Haraldrud gående, selv om det innebar å gå utover grensene i arbeidsmiljøloven. Det samme gjaldt utsorteringsanleggene. Vi måtte gjøre noe med kulturen, og det er et lederansvar, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Ny rapport: Kraftig fall i lovbrudd i Lan Marie Bergs etater

Kort oppsummert ble løsningen et nytt strengt timeregistreringssystem som sier i fra når noen jobber for mye, opplæring av ansatte og ledere, styrke grunnbemanningen, nye arbeidstidsordninger og strengere rapportering.

– I og med at dette fikk et fokus utenfor etaten fikk vi god drahjelp til å forstå viktigheten av dette. Tallene gikk raskt ned. I januar 2019 hadde vi 46 brudd, mens i mai samme år var tallet null, sier han.

At det fortsatt har vært flere titalls brudd på AML så langt i år tilskriver han i stor grad koronasituasjonen. Mange har måttet holde seg hjemme fra jobb, og smittevernhensyn sier at man ikke kan bytte på ansatte mellom ulike lag. 

I tillegg har avfallsmengdene fra husholdningene vært langt større i og med at mange har sittet på hjemmekontor samt at skole, barnehager og serveringssteder har vært stengt.

– Vi har hatt en lavere terskel for sykefravær, og flere har vært i karantene og har måttet holde seg hjemme. I løpet av 2020 sikter vi mot å ha under 100 brudd på 700 ansatte. Vi er ikke flaue over et sånt resultat, selv om vi fremdeles skal jobbe med å komme oss ned til null, sier Karlsen.

Ulovlige anskaffelser

Den nye etaten har også strammet kraftig inn på anskaffelser og innkjøp etter at PWC avdekket overfakturering og ulovlige anskaffelser.

– Vi har ikke fått noen signaler fra internkontrollen eller fakturakontrollen om overfakturering i 2019 eller 2020. Det er gjort en veldig god jobb fra de som jobbet med dette i EGE. De har satt dette i system og foretatt en fullstendig gjennomgang, sier Karlsen.

Det er også tatt strenge grep for å hindre muligheten for ulovlige ansettelser. I PWC-rapporten ble det ikke dokumentert noen ulovlige ansettelser, men det ble beskrevet en «trikse- og miksekultur» i en del ansettelsesprosesser.

– Vi har vært i en spesiell situasjon, og vi har ikke ansatt noen nye ledere i forbindelse med sammenslåingen. Alle nye stillinger i etaten gjøres av et eget utvalg utenfor etaten med representanter fra både arbeidstakerne og arbeidsgiver, og de bruker både jurister og får råd fra byrådsavdeling for finans. Etaten skal stå på egne bein fra oktober, og det er satt ned et eget prosjekt i sammenslåingsprosessen som skal foreslå rutiner, ansvarsfordeling og tilsvarende innen HR-området, sier Karlsen.

LES OGSÅ: De små fagforeningene skvises i Osloskolen: – Udemokratisk (+)

Mer fra Dagsavisen