Nyheter

Koronapandemien rokker ikke ved stortingsvalget

Det blir stortingsvalg neste år, uansett hvordan koronasituasjonen utvikler seg. Men i framtiden kan en lignende krise gi utsettelse av et norsk valg.

Det er blitt satt ned en egen arbeidsgruppe i kommunal- og fornyingsdepartementet som skal se på hvordan neste års stortingsvalg skal gjennomføres, melder NRK.

– Vi vet jo ikke hvordan situasjonen er. Det kan være bedre eller det kan være verre, sier kommunal- og fornyingsminister Nikolai Astrup til NRK.

To ting det er blitt spekulert rundt, kan imidlertid avfeies allerede nå, understreker Astrup:

* Det blir ikke stemming på nett.

* Det blir ingen utsettelse av valget.

Les også: Live Glesne Kjølstad ville hjelpe en familie fra Iran med å bake pizza i Norge. Det skulle koste dyrt (Dagsavisen+)

Elektroniske valg ble frarådet av valglovutvalget, som i sommer leverte sin innstilling til ny valglov. Utvalget anbefalte imidlertid å åpne for utsettelse av valg på grunn av hendelser som naturkatastrofer, terrorangrep eller andre ekstraordinære hendelser.

Det må imidlertid gjøres en grunnlovsendring for å åpne for utsettelse, og den endringen kan bare gjøres over to stortingsperioder og dermed tidligst være gjeldende til valget i 2025.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen