Nyheter

Kommunen ligger bakpå med boligtilbud for eldre

Innen utgangen av året skulle tre Omsorg+-prosjekter vært ferdigstilt i henhold til kommunes boligbehovsplan. Men alle disse er forsinket eller skjøvet ut i kulda. Byrådet innrømmer forsinkelser, og sier det vil komme en oppdatert boligbehovsplan i løpet av høsten.

Bilde 1 av 2

Strategisk boligplan for eldre med hjelpebehov 2018-2028 (Strategisk boligplan) er en langtidsplan for planlegging av Omsorg+, helsehus, langtidshjem og andre bemannede botilbud for eldre, som ble lagt frem for Oslo bystyre i 2018.

Men så fulgte forsinkelser og skrinlagte planer.

Les også: Vil bygge 1.600 boliger ved Bjerkebanen

– Dette er leit - både fordi eldre med kognitiv svikt ikke får det tilbudet de trenger, har krav på og er lovet, men også fordi vi risikerer at de blir boende i uhensiktsmessige boliger alt for lenge - boliger som kunne vært solgt til noen som trenger disse boligene. Planen fra 2018 legger opp til å nå 1.500 Omsorg+-boliger innen 2021, resultatet blir cirka 1.000. Med dagens takt når vi ca 1.270 i 2024, sier bystyrepresentant og Høyres fraksjonsleder i helse- og sosialkomiteen, James Stove Lorentzen til Dagsavisen.

Les også: Bygården rett ved Akerselva står halvtom: – Det er trist å se at det står og forfaller

Strategisk boligplan

I henhold til Oslo kommunes strategiske boligplan for eldre med hjelpebehov, skal det innen 2020 være ferdigstilt tre nye Omsorg+ prosjekter, med tilsammen 411 leiligheter.

  • Kjelsåsveien 114-116, Bydel Nordre Aker, 80 leiligheter.
  • Omsorg + Frogner, Bydel Frogner, 80 leiligheter.
  • Omsorg + Stovner, Bydel Stovner, 80 leiligheter.

I tillegg til de kommunale planene, skal Diakonhjemmet hage, med 124 Omsorg +leiligheter åpne i høst.

– Byrådet ligger nå langt etter opprinnelige planer. Datoer skyves på, og noe endres. De vil muligens hevde at forsinkelser skyldes naboklager, reguleringsproblemer og så videre. Det kan nok spille en rolle noen ganger, men jeg ser en mer systematisk forsinkelse, de klarer rett og slett ikke ta unna, sier James Stove Lorentzen.

– I tillegg er det planer om å bygge omsorgsboliger for eldre med kognitiv svikt. I 2014 satte det borgerlige byrådet mål om 100 boliger innen 2018, det ble bygget 94. Det var videre lagt opp til ytterligere 95 i 5 bydeler innen  2019, men jeg kan ikke se at de er fullført. Derimot er det avsatt midler, men målet om 100 nye er nå i 2026, sier James Stove Lorentzen.

Ser man ytterligere noen år frem i tid skulle disse Omsorg + prosjektene bygges.

  • Hovseterveien Omsorg +, Bydel Vestre Aker, 70 leiligheter (2021).
  • Omsorg +/Mor Go'hjertas vei, Bydel Sagene 45 plasser. (2021)
  • Omsorg + Ullern, Bydel Ullern, 80 leiligheter (2022).
  • Søndre Nordstrand, Bydel Søndre Nordstrand, 80 plasser (2024).

Dagsavisen har tidligere skrevet om den kommunale blokka i Mor Go'hjertas vei 25-29, hvor det var planlagt Omsorg + boliger. Dette prosjektet er nå skrinlagt.

– Dette begynner å bli kritisk. Gruppen 67-79 vokser kraftig, 80-89 har gått ned lenge, men øker nå, gruppen over 90 øker også. Kapasiteten på sykehjem er redusert de senere årene. Dette henger sammen med både nedleggelse av uhensiktsmessige bygg og rehabilitering. Det var smart å gjøre for perioden 2015-2022, men store forsinkelser gjør at vi nå ikke klarer de målene vi satt oss for boliger for for eldre nå når eldrebefolkningen øker, sier Høyre-representanten.

Han vil så fort det lar seg gjøre ta dette opp med byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, Robert Steen (Ap).

– Så at byrådet ikke følger opp sin egen - og bystyrets bestilling - er dobbelt problematisk. Vi kommer derfor til å følge opp dette mot byråden for å høre hvorfor dette prosjektet spesielt - og andre Omsorg+-prosjekter generelt - ser ut til å ha stanset helt opp, sier Lorentzen.

For tregt

Også leder i helse og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp), synes det går for tregt.

Aina Stenersen. Politiker. 
FrPs 1. kandidat i Oslo ved kommune- og fylkestingsvalget 2019. Griller i Spikersuppa.

Leder i helse og sosialutvalget i Oslo bystyre, Aina Stenersen (Frp). Foto: Mimsy Møller.

–  Byrådets treghet med Omsorg+-boligene kom dessverre ikke som noen overraskelse på oss. Byrådet er forsinket med en rekke sykehjem også, og nå er Omsorg+-boliger forsinket, og det holder rett og slett ikke mål, sier Stenersen til Dagsavisen.

– Byrådet ønsker at flest mulig skal bo lengst mulig hjemme, men er dårlige på å tilrettelegge for dette. Det trengs et stort krafttiltak innen sektoren. Oslo trenger fortgang i Omsorg+-byggingen, vi får stadig flere eldre som trenger dette i Oslo, sier Frp-representanten.

Satsing

Byråd Robert  Steen skriver i en epost til Dagsavisen at kommunen er opptatt av å kunne tilby gode tilbud til eldre som av ulike årsaker ikke kan bo hjemme lenger, men som allikevel ikke har behov for sykehjemsplass.

Finansbyråd Robert Steen under framlegging av Oslobudsjettet for 2017. Foto: John Trygve Tollefsen

Byråd Robert Steen. Foto: John Trygve Tollefsen

– Derfor har vi som mål å ha 2.000 Omsorg+-boliger innen 2026. På veien dit har delmålet vært å få på plass ca 1.500 Omsorg+-boliger innen 2023. De fleste prosjektene går som planlagt, men for noen av prosjektene har det oppstått uforutsette forsinkelser. Dette kan være valg av tomt, grunnforhold og boligløsninger, samt infrastruktur, avhengighet til andre prosjekter og krav til å ta vare på natur, sier byråden.

– På grunn av dette når vi nesten delmålet med 1.400 Omsorg+-boliger i 2023. Så må vi jobbe på for å få til satsningen vi ønsker med flere gode omsorgsboliger. Målet er fortsatt 2.000 Omsorg+-boliger innen 2026, sier han.

– Har behovene endret seg?

– Ja. Heldigvis lever flere lengre og flere klarer seg på egenhånd uten sykehjemsplass, men med hjelp hjemme. Det er derfor et større behov for tilpassede trygge boliger. Vi må huske på at eldre er like forskjellige som alle andre mennesker med ulike behov. Vi må derfor bygge variert og tilpassede boliger også til eldre, sier Steen.

– Byrådet mener at eldre skal være sjef i eget liv og at flere skal få kunne bo hjemme hos seg selv i kjente og trygge omgivelser. Om seks år fyller etterkrigsgenerasjonens store kull 80 år. Da må vi ha boliger nok til at de skal kunne få oppleve friheten og tryggheten mange beskriver i omsorg+. Eldre som trenger hjelp og omsorg døgnet rundt skal fremdeles få det. Det må derfor også fremover gjøres en individuell vurdering av hvor den enkeltes behov kan dekkes best; i nåværende hjem, i tilrettelagt bolig eller om andre boformer, inkludert langtidshjem.

– Kommer det nye planer?

– Strategisk boligplan for eldre med hjelpebehov oppdateres i disse dager og skal snart være klar. Den er viktig for å sørge for at flere eldre skal kunne velge hvor de vil bo. Fellesskapet skal tilby løsninger som gjør at du kan bo lengst mulig hjemme i trygge omgivelser med den hjelpen du trenger. Strategisk boligplan vil, sammen med Seniormeldingen (1/2014), Plan for trygg og mangfoldig eldreomsorg (2017), og Handlingsplan for en aldersvennlig by (2017) gjøre Oslo til en aldersvennlig by tilpasset eldre med ulike behov, avslutter byråd Robert Steen.

Mer fra Dagsavisen