Nyheter

Bygården rett ved Akerselva står halvtom: – Det er trist å se at det står og forfaller

I 2011 vedtok byrådet å bygge 29 boliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne i den kommunale bygården i Mor Go’Hjertas vei 25-29 på Bjølsen. Men så langt har ingenting skjedd.

– Endelig er vi i gang, sa Aud Kvalbein, daværende byråd for eldre, og smilte bredt i Nettavisen, med tanke på de mange som nå skulle få egen bolig.

Men prosjektet med å bygge boliger for folk med nedsatte funksjonsevner stoppet opp, og ingen ting skjedde.

I 2018 ble det søkt om rivingstillatelse for blokka, og planene var at det skulle bygges nye omsorgsboliger på adressen.

Også det prosjektet strandet.

I dag er 30 av 80 leiligheter utleid i blokka som trenger en oppgradering.

– Flere ulike prosjekter er blitt vurdert og utredet i Mor Go’Hjertas vei 25-29, blant annet omsorgsboliger. Boligbygg er avhengig av at det kommer en bestilling på prosjekter fra EHA-sektor eller bydelen – og prosjektet det ble søkt om i 2018 ble ikke prosjektert videre, skriver kommunikasjonsdirektør Kristin Øyen i Boligbygg i en epost til Dagsavisen.

Tomt på Tøyen

Dagsavisen har i flere artikler satt søkelyset på tomme kommunale boliger i Oslo. På Tøyen står Hagegata 30 tom på femte året. Den som skulle brukes til et pilotprosjekt med mål om å hjelpe flere inn på boligmarkedet. Tre år etter at planen ble vedtatt, og fem år etter at leieboerne ble kastet ut, står blokka fremdeles tom.

Les også: Denne blokka skulle endre Oslos boligmarked (+)

Tirsdag skrev Dagsavisen om fem 100 år gamle murhus et stykke opp i Ekebergskrenten. De ble pusset opp i 2011, men står nå tomme, og kommunen vil selge.

Av Boligbyggs 11.000 leiligheter i Oslo står rundt 650 tomme, noe Dagens Næringsliv skrev tirsdag.

En av flere

Byrådsavdeling for byutvikling, som er ansvarlig for ny boligpolitikk, opplyser til Dagsavisen at byrådet er opptatt av å finne nye løsninger som kan hjelpe flere til å komme seg inn på boligmarkedet, og at Mor Go’Hjertas vei er en av flere adresser byrådet skal vurdere om er aktuell for pilot for etablererboliger.

–  Bydel Sagene er den bydelen som har flest kommunale boliger, og overskudd av enkelte typer boliger. På oppdrag fra Byrådsavdeling for byutvikling, byrådssak 145/19, gjennomfører Boligbygg i år en konseptvalgutredning og et forprosjekt knyttet til etablererboliger, det vil si rimeligere boliger for personer i etableringsfasen. I utredningen er denne adressen aktuell for videre prosjektering relatert til ombygging eller nybygg, skriver kommunikasjonsdirektør i Boligbygg Kristin Øyen.

Boligbygg bekrefter at de er i gang med å utrede prosjektet, men det vil ta tid før ting skjer på Bjølsen.

– Det utredes nå et prosjekt for etablererboliger, på oppdrag for Byrådsavdeling for byutvikling. Utredningen skal behandles i høst, og deretter vil det eventuelt komme en forprosjektbestilling. Den tentative tidsplanen tilsier da byggestart i 2022, og en byggeperiode på cirka 24 måneder, skriver Øyen.

– Det gjennomføres  flere utredninger og forprosjekter som ikke alltid realiseres, på grunn av endrede behov eller at andre løsninger blir valgt av bydel eller etat. Cirka 30 av 80 boliger i Mor Go'hjertasvei er utleid og i bruk i dag, i tillegg til at den har blitt brukt i kortere perioder til omplassering, skriver hun videre.

Les også: Disse murhusene har stått tomme i årevis (+)

Trist

Nestleder i bydelsutvalget (BU)  i Bydel Sagene, Jørgen Foss (Ap), bor i området, og går ofte forbi adressen.

– Det er trist å se at det står og forfaller, sier han til Dagsavisen.

– En periode ble blokka brukt som bolig for mindreårige flyktninger, forteller han.

Han etterlyser en snarlig plan for hva som skal gjøres med blokka.

Jørgen Foss. Livsstil/nøkkelhull/forebygging i Mathallen.

Foto: Marte Gjærde

Nestleder i Bydelsutvalget i Bydel Sagene, Jørgen Foss. Foto: Marte Gjærde

– Det er viktig for vår bydel, og generelt, at ingen kommunale bygg står tomme. Det er viktig at kommunale bygg blir brukt, og at de fylles med aktivitet, sier han.

Han er motstander av planene som var i 2011,  og er glad for at det ikke ble noe av dem.

– Jeg er daglig leder i Handikapforbundet i Oslo, og har sett at det å samle store grupper i samme boenhet er feil. Noe vi ikke minst så med HVPU-reformen, sier han.

Foss frykter at et eventuelt nytt byråd vil selge blokka, og andre kommunale boliger på det private markedet.

– Ingen er tjent med at kommunale bygg står tomme, sier han ettertrykkelig.

– Mor Go’Hjertas vei 25-29 er flott lokalisert rett ved Akerselva, og kan brukes til flere formål. Kanskje studentboliger, eller en institusjon. Bydelen trenger også plass for mange typer aktiviteter. Jeg har store forventninger til nye Oslobygg, og at de får leid ut og brukt den store eiendomsmassen Oslo sitter på, sier Jørgen Foss.

Mer fra Dagsavisen