Nyheter

Familien kastes ut etter 16 år: – Synliggjør behovet for flere kommunale boliger

I løpet av året vil byrådet legge fram en ny boligbehovplan for kommunale boliger. – Historien om familien Lødding synliggjør behovet vi har for flere og riktige kommunale boliger.

Det sier byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen (Ap), til Dagsavisen når hun blir bedt om å kommentere hvorfor familien Lødding ikke lenger får bo i leiligheten de har bodd i siden 2005.

Hansen ønsker ikke å kommentere denne enkeltsaken spesifikt, da den er anket inn for kommunens klagenemd.

Rina Mariann Hansen. Politiker for Arbeiderpartiet.  Oslos byråd for kultur, idrett og frivillighet. Deichman bibliotek (tidligere Deichmanske bibliotek) er Oslo kommunes folkebibliotek.

Byråd Rina Mariann Hansen (Ap). Foto: Mimsy Møller

Mangel på store leiligheter

Mandag fortalte Dagsavisen om familien Lødding på Vestli, som nå kastes ut etter å ha bodd i samme kommunale leilighet i 16 år.

Årsaken er at leiligheten er for stor for familien, og at bydelen har mangel på store familieleiligheter.

Rina Mariann Hansen har forståelse for at familien Lødding ønsker å fortsette å bo i leiligheten de har bodd i de siste 16 årene.

Les ogsåVil la leiere få eie

– Men samtidig er det, som bydelen sier, et stort behov og mangel på store leiligheter i bydelen, sier hun.

Vedtaket om at de ikke får forlenget kontrakten i sin nåværende leilighet, er klaget inn for Oslo kommunes klagenemd.

– Denne saken forberedes nå for klagenemda, og det vil være uryddig av meg å kommentere enkeltsaker før de er avgjort der, sier byråden.

– Men det er eksempler på saker som blir omgjort i klagenemda, legger hun til.

Ny boligplan

Rina Mariann Hansen tok over som byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester 11. juni. Før det var hun byråd for kultur, idrett og frivillighet, noe hun har vært siden de rødgrønne vant valget i 2015.

– Fra Rådhusets side jobbes det nå med en boligbehovsplan som skal legges fram mot slutten av året. Her vil vi få frem hvor vi trenger kommunale boliger, og hva slags type boliger vi trenger, sier Hansen.

Hansen kjenner ikke til hvilke grunner Boligbygg og Nav bydel Stovner har lagt til grunn for å beregne størrelsen på leiligheten.

I 2005 var de en fireroms på 126 kvadratmeter, nå er det en femroms på 121 kvadratmeter.

– Det er mangel på store kommunale boliger, og det er mange barnefamilier som venter. Og jeg er sikker på at det er andre i byen med større familier som bor på mindre plass, sier byråden.

Ber om orientering

Heller ikke leder av bydelsutvalget i Bydel Stovner, Rashid Nawaz (Ap), eller leder av helse- og sosialutvalget i bydelen, Tore Ludt (SV), vil uttale seg spesifikt om denne saken.

– Det er viktig å gjøre flest mulig i stand til å kjøpe egen bolig gjennom bistand til fast inntekt og startlån. Jeg ser gjerne at vi får økt ramme til startlån og at bostøtten bør økes for å gjøre det mulig for flere å kjøpe egen bolig. Det kan vi ikke bestemme lokalt, men det hadde vært viktig for mange på Stovner. Ut over det vil jeg ikke kommentere enkeltsaker, sier BU-leder Rashid Nawaz.

###

BU-leder Rashid Nawaz i Bydel Stovner. Foto: Privat

– Nå er denne saken anket inn for klagenemda, og saken må gå sin gang. På generelt grunnlag vil helse- og sosialkomiteen be bydelsadministrasjonen om en orientering om hvordan tildelingen av boliger er, slik at komiteen kan drøfte dette, sier Tore Ludt til Dagsavisen.

Les også: Kan bli slutt på «hyblifisering»

Familien Lødding kan få startlån fra kommunen, og på den måten kjøpe leiligheten. Men Boligbygg ønsker ikke å selge. Noe leder av helse- og sosialutvalget i Oslo Bystyre, Aina Stenersen (Frp), synes er merkelig.

– Vi mener at familien bør få kjøpe leiligheten av bydelen, og at deres ønske om å kjøpe er svært positivt. Familien er stor, de trenger denne leiligheten til seg og sine barn, og bydelen burde ikke legge mange usaklige hindre i veien for et kjøp, men tvert om applaudere initiativet og imøtekomme ønskene til familien, sier Stenersen til Dagsavisen.

– Oslo har et veldig tøft boligmarked, og særlig beboere i kommunale boliger blir nærmest behandlet som annenrangs borgere, og dette er helt uaktuelt, og her burde både bydelen og byrådet legge gode holdninger til grunn, og hjelpe til. Beboere i kommunale boliger skal behandles på lik linje som andre beboere i Oslo. De betaler mye, ofte for slitne gamle leiligheter, og byrådet har ikke satset nok på kommunale boliger. Vi venter enda på en byrådssak om gjengs leie for å nevne noe, sier Aina Stenersen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hun vil nå ta saken inn for bystyret.

– Jeg skal ta det opp i helse- og sosialutvalget med byråden etter ferien. Vi skal løfte arbeidet med kommunale boliger enda høyere etter ferien og kreve fortgang i byrådets arbeid med denne gruppen, sier Frp-representanten.

Aina Stenersen. Politiker. 
FrPs 1. kandidat i Oslo ved kommune- og fylkestingsvalget 2019. Griller i Spikersuppa.

Leder av helse- og sosialutvalget i Oslo Bystyre, Aina Stenersen (Frp). Foto: Mimsy Møller

– Jeg registrerer at politikere fra byrådspartiene både sentralt og lokalt vegrer seg for å ta fatt i denne saken, og andre med samme tematikk. Dette er ganske symptomatisk for hvordan byrådspartiene jobber med kommunale boliger. Jeg vil tørre å påstå at dette både hindrer og sinker arbeidet for å bedre kårene for personer med kommunal bolig. Her må man brette opp ermene og ta tak, sier Stenersen.

Mer fra Dagsavisen