Nyheter

Kunsten fra Y-blokka er løsnet fra veggen

Kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar er nå løsnet fra resten av Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo og er klare for flytting.

Mannskapet som skal fjerne kunsten, rigget seg til mandag formiddag med kraftige maskiner og et eget spesialkjøretøy for å frakte vekk den tunge betongveggen.

Statsbygg har bygget stålkonstruksjoner rundt begge kunstverkene for å gjøre det mulig å flytte på dem. Med dem veier «Fiskerne», som er del av fasaden på bygget og vender ut mot gata, 250 tonn. «Måken», som er sandblåst inn i veggen i foajeen, veier «bare» 60 tonn.

I flere måneder har Statsbygg jobbet med å skjære dem ut fra bygningsmassen og sikre dem.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo 20200727. 
Denne uken rulles kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar ut av Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Arbeidet med å fjerne kunstverkene «Fiskerne» og «Måken» av Pablo Picasso og Carl Nesjar fra Y-blokka i regjeringskvartalet i Oslo startet mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kommentar: «Feires mens livsverket står ribbet og klar til slakt»

Ikke langt

Kunstverkene skal nå jekkes ned på en farkost og rulles ut av byggeplassen. De skal oppbevares i nærheten for deretter å bli integrert i det nye regjeringskvartalet.

– De skal stå ved Akersgata. Vi kommer ikke til å flytte dem veldig langt, opplyste kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til NTB i helgen.

Planen er at arbeidet med å fjerne kunstverkene skal fullføres i løpet av uken.

I det nye regjeringskvartalet skal begge kunstverkene være synlige for publikum.

Y-blokka rives som en del av arbeidet med det nye regjeringskvartalet, blant annet fordi man må senke Ring 1-veien som ligger rett under.

Les også: Y-blokka: Regjeringsadvokaten avviser arvingenes krav

Omstridt

Vedtaket om riving har vakt sterke reaksjoner på flere hold, men er gjennom seks år blitt opprettholdt, til tross for klagebehandling og rettslig prøving av gyldigheten. Motstandere mener bygget bør få stå.

– Y-blokken må dessverre vike for å få bygget et åpent, trygt og grønt regjeringskvartal med nødvendig sikkerhet. Rivingen fortsetter som planlagt, etter en grundig prosess gjennom mange år, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) til NTB i juni.

Tidligere i år har det blant annet vært en aksjon med menneskelige lenker mellom Stortinget og Y-blokka. Det seneste hinderet er at arvingene etter arkitekten Erling Viksjø og kunstneren Carl Nesjar har stevnet staten for å hindre at flere kunstverk blir fjernet. De mener arvingene også har opphavsrett på kunsten og ønsker en vurdering av opphavsrettighetene.

Picassos arvinger har tidligere godkjent flyttingen av kunstverkene, som ble til gjennom et samarbeid mellom Picasso og Carl Nesjar.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: