Nyheter

Så lang tid skal det ta før barna på Tøyen får større skolegård

– Vi må finne løsninger vi kan gjøre fort. Vi må tenke på de barna som går på skolen nå, og ikke de som skal gå der i fremtiden, sa Marianne Borgen i 2016. Mange utredninger senere blir det etter planen klart i 2022.

I 2016 besøkte Dagsavisen Tøyen skole sammen med ordfører Marianne Borgen (Sv), og Bjarte Breiteig fra Tøyenkampanjen og FAU på skolen.

Anledningen for besøket? Breiteig hadde skrevet et debattinnlegg. Tøyen skole hadde gått fra å være en skole man søkte seg vekk fra, til å bli en skole man søkte seg til, sa han. Men skolegården var altfor liten.

Ledern for Tøyen sportsklubb, Karianne Hjallen, sammenlignet skolegården med de høye gjerdene med «Botsfengselet».

Les også: Denne blokka på Tøyen skulle redde Oslos boligmarked (+) 

Marianne Borgen sa den gangen:

– Det har skjedd mye positivt på Tøyen de siste årene, men sett fra barneperspektiv må noe gjøres. Skolegården er for liten, og langt unna de krav Oslo kommune har satt.

Og:

– Vi må finne løsninger vi kan gjøre fort. Vi må tenke på de barna som går på skolen nå, og ikke de som skal gå der i fremtiden. Så må vi også finne mer permanente løsninger. Og da er et naturlig å se på Kolstadgata.

Planen, og ønsket fra Tøyenkampanjen var å stenge gata rett utenfor skolegården for trafikk, så skoleveien skulle bli tryggere og så gata kunnes brukes av barna i skoletiden. Planen var å skape et utemiljø i Kolstadgata som kunne brukes av elever i skoletiden og være en møteplass for lokalmiljøet ellers.

Les også: Marianne Borgen om Tøyenløftet sju år etter: – Jeg skjønner godt frustrasjonen og kritikken (+) 

(Saken fortsetter under bildet)

Inntil september 2019 kjørte 60-bussen hyppig nedover Kolstadgata, samme vei som mange av elevene gikk fra og til skolen.

Inntil september 2019 kjørte 60-bussen hyppig nedover Kolstadgata, samme vei som mange av elevene gikk fra og til skolen. Alle foto: Hennika Lillo-Stenberg

«Planlagt ferdig i løpet av 2022"

Men prosessen har vært lang og grundig. Det ble gjennomført en Konseptvalgutredning for stenging av Kolstadgata i 2015, og gata ble i 2016 midlertidig stengt med en bom, så bare 60-bussen kunne kjøre forbi.

I 2017 ble en kvalitetsikret anbefaling om å stengte gata oversendt fra Bymiljøetaten til miljø- og samferdselskomiten, og et forprosjekt ble bestilt. Forprosjektet startet opp i 2018, og i september 2019 ble gata stengt, også for bussen.

Bystyrerepresentant for Venstre Hallstein Bjercke, synes det har gått altfor sakte. I mai sendte han inn et spørsmål til byråd Arild Hermstad (MDG):

«Kolstadgata foran Tøyen skole har vært stengt siden september i fjor, og skolen har blitt lovet en utvidelse av skolegården sin. Hva er status for arbeidet med å utvide skolegården? Når kan vi forvente at dette arbeidet er ferdigstilt?»

Arild Hermstad svarte i juli med innspill fra Bymiljøetaten: De kunne fortelle at planforslaget ble ferdig utarbeidet av Bymiljøetaten og sendt til Plan- og bygningsetaten 12.06.2020.

Videre skal planforslaget på offentlig ettersyn og oppdateres før det behandles politisk. I følge fremdriftsplanen er reguleringssaken planlagt politisk behandlet høst/vinter 2021, før permanent opparbeiding kan gjennomføres. Området er planlagt ferdig i løpet av 2022.

Les også: Sofienberg skole har en av Oslos trangeste skolegårder (+) 

(Saken fortsetter under bildet)

Bjarte Breiteig fra FAU er fornøyd med prosessen, og gleder seg til skolegården får mer plass: – Vi har altfor lenge hatt en innelukket skolegård som gir en fengselsaktig følelse, sier han.

Bjarte Breiteig fra FAU er fornøyd med prosessen, og gleder seg til skolegården får mer plass: – Vi har altfor lenge hatt en innelukket skolegård som gir en fengselsaktig følelse, sier han.

Mener byrådet har svikta skoleklasser med tøyen-elever

Hallstein Bjercke (V) er ikke imponert over fremdriften.

– Det er ikke noe tvil om at det er en grundig prosess, men hvis dette er en prioritert sak fra byrådets side, så tar det voldsomt lang tid. Det hadde ikke trengt å ta 6 år. Det kunne gått langt raskere hvis byrådet ønsket det. De har svikta skoleklasser med Tøyen-elever, så får vi håpet at de neste skoleklassene får oppleve at en større skolegård blir en realitet, sier han.

– Kommer dere til å stemme for forslaget når det blir klart i bystyret?

– Vi i venstre har foreslått dette i bystyret tidligere. Hadde de lagt det frem i morgen, eller for et år siden så hadde vi stemt for det. Det trenger de ikke å bekymre seg for.

– Det har jo vært utredninger hele veien, du har selv sittet i byrådet, er det ikke normalt at ting tar lang tid?

– Vi klarte å utarbeide reguleringsplan for et nytt Munchmuseum, og fikk det politisk vedtatt på et år. Det er ikke tvil om at det er mange prosesser man skal gjennomføre når man gjør store endringer i en by. Men det går an å jobbe raskere, mye raskere, hvis det er politisk vilje til det.

– Mener du at Munchmuseet og Kolstadgata-prosjektet er sammenlignbart?

– Det er jo to veldig forskjellige prosjekter. Først og fremst i omfang. Munchmuseet er jo et mye større prosjekt. Det å utarbeide reguleringsplan for Munchmuseet burde ta mye lenger rid enn dette. Når vi skjønte at vi hadde politisk flertall. Så trykket vi på gassen og kjørte på så vi fikk reguleringsplan utarbeidet og politisk vedtatt i løpet av et år.

– Dette skal ta et ca. 1,5 halvt år, så da er det et halvt års forskjell.

– Men dette er et bitte lite prosjekt og Munchmuseet var et kjempe stort prosjekt. Dette burde ta en brøkdel av tiden det tok med Munchmuseet.

– Det er jo bra at det endelig kommer på plass, det er bare synd at det tar så lang tid. Jeg vil berømme FAU og de lokale for innsatsen deres. De lykkes ikke for sine egne barn, men for neste kull.

Les også: Hagegata 30 vekker liv i den sosiale boligdebatten i Oslo (+)

(Saken fortsetter under bildet)

I påvente av at Kolstadgata skal bli ferdig ble det satt av 250 000 i folkemidler som lokalbefolkningen kunne søke om til prosjekter i gata, som denne sittegruppen foran den gamle taxiholdeplassen.

I påvente av at Kolstadgata skal bli ferdig ble det satt av 250 000 i folkemidler som lokalbefolkningen kunne søke om til prosjekter i gata, som denne sittegruppen foran den gamle taxiholdeplassen.

– Dette er en prioritert sak

Byrådssekretær for byutvikling, Rasmus Reinvang (MDG) svarer i en e-post at dette er en prioritert sak fra byrådets side.

Han viser til at det har vært en grundig prosess med å finne en ny rute for 60-bussen, og stengingen av Kolstadgata.

– Det har blant annet gjort skoleveien til elevene tryggere. Neste skritt nå er at planforslaget skal på høring, slik at berørte parter kan få sagt sin mening om forslaget. En regulering av et sentrumsområde som Tøyen er en komplisert sak. Vi er opptatt av å få til en god løsning i praksis og så raskt som omstendighetene tillater. Gjennom områdeløft Tøyen og Grønland har vi også bevilget midler til lokale aktører som vil bidra med positive aktiviteter i gata, som bl.a. afrikansk matfest og en kunstinstallasjon laget av elever ved Tøyen skole og FAU, i påvente av reguleringsplanen for området blir vedtatt, sier byrådssekretær Rasmus Reinvang.

Les også: Oslo-foreldre er lei av manglende grøntområder til barna: – Vi har bodd på en byggeplass i ti år (+) 

FAU er fornøyd

Bjarte Breiteig fra Tøyenkampanjen og FAU er i motsetning til venstrepolitiker Hallstein Bjercke, fornøyd med prosessen og forslaget som ligger til høring.

–  Vi i FAU har blitt inkludert i planleggingsprosessen hele tida, og er godt fornøyd med det utarbeidede forslaget. Vi vil gjerne ha en åpen skolegårdsløsning som både kan brukes av elever i skoletida og av alle utenom skoletid. Vi har altfor lenge hatt en innelukket skolegård som gir en fengselsaktig følelse, sier han.

– Det kunne selvfølgelig gått raskere, men fra beslutningen ble tatt så syns jeg prosessen har vært forholdsvis effektiv. Noen i byrådet og etaten har skiftet jobb, men det ble fort tatt opp igen. Vi har sett en fremdrift hele tiden.

Etter at gata ble stengt i september i fjor, ble det plassert ut et par utemøbler og blomsterkasser, for å aktivisere gata og holde bilene unna.

Det ble i den forbindelse satt av 250.000 i folkemidler som lokalbefolkningen kunne søke om til prosjekter i gata. De har fått opp en kunstinstallasjon der Taxiholdeplassen var, og skal utsmykke gjerdet rundt skolegården med gamle instrumenter fra Tøyenorkesteret. Matfestivalen og andre arrangementer har blitt utsatt på grunn av koronarestriksjoner.

Les også: Nydalens beboere «drukner» i betong

(Saken fortsetter under bildet)

Skolegården skal være ferdig utvidet i 2022. –  Dette er et bitte lite prosjekt og Munchmuseet var et kjempe stort prosjekt. Dette burde ta en brøkdel av tiden det tok med Munchmuseet, sier bystyrerepresentant for Venstre, Hallstein Bjercke.

Skolegården skal være ferdig utvidet i 2022. – Dette er et bitte lite prosjekt og Munchmuseet var et kjempe stort prosjekt. Dette burde ta en brøkdel av tiden det tok med Munchmuseet, sier bystyrerepresentant for Venstre, Hallstein Bjercke.

Etterspør opprustning av indre skolegård

– Det vi derimot syns går tregt, er løftet om opprustning av det indre skolegårdsrommet. Dette skulle egentlig begynne straks, men Utdanningsetaten og Undervisningsbygg har senere ikke villet planlegge opprustningen før gatearealet utenfor er planlagt. De utførte en mindre opprustning, men satte resten på vent - og vi ser ingen grunn til at dette skulle vente så lenge.

I 2016 sa daværende byrådssekretær Halvard Hølleland: «- Byrådet vil få forslag til kortsiktige tiltak fra Utdanningsetaten innen 1. desember. Jeg kan allerede nå si at vi vil oppgradere ballbingen og bestille nye apparater til skolegården.»

Det ble gjort noen mindre oppgraderinger: Blant annet en oppgradering av det som kalles «rektorhagen» som FAU ble fornøyd med, og de fikk et lite lekeapparat.

– Det kom bare ett som de reklamerte voldsomt for. Sønnen min skal snart opp i sjuende og han sier at ingen klarer å bruke det, sier Breiteig.

– Det er plass til flere apparater, og man kunne plassert dem ut i skolegården på en god måte. Vi syns dialogen med Undervisningsbygg og Utdanningsetaten har gått sakte, og vi må kjempe oss til hver minste ting. Vi ble lovet et sjakkbord som aldri kom, det sier noe om hvor smått og vanskelig det er.

Breiteig er fornøyd med at planene for Kolstadgata er klare, og ser ingen grunn til å vente med opprustningen av indre skolegård.

– Vi regner med at Tøyen skole skal prioriteres. Det skal være en satsningsskole. Nå er områdetløftperioden over, og vi begynner å bli utålmodige.


Mer fra Dagsavisen