Nyheter

Nye Vålerenga sikter mot toppen

Vålerenga er klare for å ta opp kampen om den norske ishockeytronen.

Omsider står nye Jordal Amfi klar til å huse VIFs hjemmekamper, og med den nye arenaen kommer også flere andre endringer i klubben.

Espen «Shampo» Knutsen er for første gang helt ute av det sportslige etter at han kom hjem igjen til Vålerenga, og inntar rollen som medieansvarlig. Rollen han hadde som assistenttrener overtas av mangeårig VIF-profil Morten Ask.

I tillegg har klubben fått på plass lagets U21-trener, Frikk Juell, som ny sportsjef.

Les også: Andrelagene til topplagene får ikke rykke opp i 2. divisjon

Han er klar på hvor han vil med klubben.

– Vi skal jo ta tilbake tronen som en bauta i norsk hockey. Resultatmessig har vi ikke vært der vi ønsker å være de siste sesongene, men det har vært litt trøblete med overgang til ny hall. Men vi ønsker jo å ta tilbake tronen som en soleklar gullkandidat, smeller det klokkeklart gjennom telefonrøret, da vi slo på tråden fredag.

I øyeblikket er han på en «ferie» i Danmark. Men det er mer jobb enn ferie. Da Dagsavisen ringte måtte han legge på en telefon med en agent. Det er nok å gjøre.

– Mye telefoner?

– Det er det jo. Du drar aldri ordentlig på ferie. Man må være innstilt på å jobbe når du er sportssjef, og det er jo så mange ting jeg har lyst til å få til med klubben. Det er morsomt å ha mandat og fullmakt til å gjennomføre det man har gått og tenkt på også. Det er helt greit at det skjer nå.

Vålerengas nye sportssjef, Frikk Juell.

Frikk Juell. Foto: Privat

Fokus på de unge

Han forteller videre at han ønsker å gå ganske metodisk til verks, og ønsker å se utvikling. Men noen enkel oppgave har han ikke foran seg. Først og fremst skal han være med å bygge et slagkraftig lag inn mot kommende sesong. Samtidig ønsker han at all kompetansen i klubben blir brukt riktig. At alle vet nøyaktig hva de skal gjøre. Og til slutt ønsker den tidligere U21-treneren et fokus på egne unggutter, og utviklingen hos dem – også på seniornivå.

– Vi har jo et tett samarbeid merd Wang, der jeg jobber som trener. Det kommer jeg til å fortsette med for å ha kontakt og se hva som rører seg av talenter i Oslo, sier han, og peker på at kombinasjonen av skolegang og ishockey er viktig for han.

Les også: Denne duoen gir Vålerenga muskler. Og Fagermo vet nøyaktig hvordan han skal bruke dem (+) 

Samtidig ønsker han å se at utviklingen fortsetter.

– Det har jo dessverre blitt litt sånn at man kommer inn i eliteserien hvor resultat er, naturlig nok, det som står i fokus. Men man har ofte en tendens til å glemme prosessen med de yngre som kommer opp, og forventer at de skal levere umiddelbart framfor at de skal ha en utviklende tilnærming.

– Dette er noe du ønsker å ha fokus på?

– Ja, definitivt. Vi må forvalte og videreutvikler talentene vi har, slik at de kan etablere seg og ta steg videre ut av Norge også, svarer han.

Om organisasjonen som helhet, sier han følgende:

– Vi vil la tilfeldighetene bli færre og bevisstheten rundt våre valg større.

Men han er klar over at han har en stor oppgave foran seg.

– Det er en veldig krevende oppgave, men med bedre oversikt er jeg sikker på at vi får stabla noe bra sammen. Det har vært tett samarbeid og dialog med Espen (Knutsen) i lang tid. Det er så mye kompetanse i klubben, men vi må bygge en organisasjonsmodell som gjør at vi får maksimalt ut av ressursene.

Les også:  – Det er litt mer voldsomt i en guttegarderobe

Tror på Ask som assistenttrener

Én av endringene som altså har blitt gjort er å få Morten Ask inn som «Shampo» sin erstatter. Den nye sportssjefen har stor tro på Ask, men er klar på at også han har ting han må lære.

– Han kommer inn med masse kompentasne og erfaring. Han er jo en kapteinstype som alltid har hatt mye dialog, og innspill til trenerne. Samtidig er det viktig at vi gir han tid til å tilpasse seg trenerrollen, som er litt annerledes, sier Juell.

En av tingene som kan ta litt tid å komme inn i er videoanalyseprogrammene klubben bruker. Dette er noe de bruker ofte, og derfor er det en viktig del som en del av trenerteamet, og noe han som spiller ikke har fått så god kjennskap til. Juell tror imidlertid at det vil gå greit.

– Han har fått hjemmelekser i sommer, ler sportssjefen.

Les også: «NFF ønsker seg flere jenter som tidlig satser på treneryrket. Blindheim viser at det går an»

I kontakt med nye spillere - kan komme flere

Hvordan kommer så VIF til å se ut sportslig den kommende sesongen? Juell er klar på at de vil få stabla et godt lag på beina. I første omgang ser han etter to spillere, men utelukker ikke at det kan komme fler tett opp mot sesongstart.

– Det er veldig usikkert i Europa, men også i AHL. Det kommer til å være spillere på markedet. Så i første omgang vil vi hente to spillere, og så har vi litt is i magen framover, og ser hva som dukker opp.

Målsettingen er i hvert fall klar:

- Vi bygger nå for å være med å konkurrere i toppen.

Mer fra Dagsavisen