Nyheter

Paris-ordfører har fjernet bilveier og laget flere parker: – Dette er noe Oslo Ap må lære av

– Vi må få selvtilliten tilbake. Mange oppfatter at vi dilter etter, i stedet for å drive byutviklingen framover, mener Oslo Ap-politiker, Andreas Halse.

Søndag ble Anne Hidalgo fra det franske Sosialistpartiet gjenvalgt som ordfører i Paris. Hidalgo har markert seg internasjonalt med sin radikale miljø- og byutviklingspolitikk. Hun har blant annet ambisjoner om å gjøre Paris til en by hvor alt man trenger skal ligge i 15 minutters gå- eller sykkelavstand fra der en bor.

Anne Hidalgo, som blir ny borgermester i Paris, er det eneste lyspunktet for sosialistpartiet etter valget søndag. FOTO: PHILIPPE WOJAZWER/REUTERS/NTB SCANPIX

Anne Hidalgo er kjent for sin radikale byutviklingspolitikk. FOTO: PHILIPPE WOJAZWER/REUTERS/NTB SCANPIX

Andreas Halse (Ap) i Oslo bystyre tar nå til orde for at Arbeiderpartiet skal la seg inspirere av det franske Sosialistpartiet ved å ta eierskap til den grønne byutviklingen i Oslo.

Les også: Dette er skandalene i Oslo Frp

– Anne Hidalgo har gått til valg på et radikalt partiprogram, og har blant annet fjernet bilveier og laget flere parker. Dette er noe Oslo Ap må lære av. Vi må tørre å ha selvtillit til å gjøre lignende tiltak i Oslo og andre byer, sier Halse.

Savner konkrete tiltak

Ap-politikeren mener partiet har druknet i debatten om byutvikling og grønn politikk etter at areanen ble overlatt til Miljøpartiet De Grønne (MDG). MDG gjorde et svært bra valg i Oslo ifjor med en oppslutning på 15,3 prosent, mens Ap gikk tilbake fra 32 prosent til 20.

– Vi har en god miljøpolitikk på overordna plan og går i riktig retning, men det kommer ikke like godt fram i praksis. Jeg savner diskusjoner og mot til å gjøre idéene om til konkrete tiltak. Den dristigheten må vi finne tilbake til, sier Halse og legger til:

– Jeg tror vi har svikta ved å i for liten grad ha tatt en pådriverrolle for hva som skal skje i enkelte gater for å gjøre byen bedre. Det er det folk ønsker seg, og vi har overlatt ansvaret for dette til MDG. Vi diskuterer for lite internt og er for lite pågående utad. Mange oppfatter at vi dilter etter, heller enn å drive miljøpolitikken framover. Det er mitt hovedansvar som miljøpolitisk talsperson, så dette er noe jeg ønsker å følge opp.

Han trekker frem Bjørvika, bilfri rådhusplass og langvarig jobbing mot et bilfritt sentrum som historiske eksempler på god politikk fra Arbeiderpartiet.

Oslo 20200615. 
Oslos hovedbibliotek Deichman Bjørvika t.v. med Operahuset i bakgrunnen.
Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Foto: Paul Kleiven/NTB SCANPIX

– Anne Hidalgo viser at nøkkelen er å være pågående og å ha kraftige miljøtiltak. Alle byer er forskjellige, og vi skal ikke kopiere tiltakene i Paris, men valgresultatet der viser hvilken vei vi må gå for å henge med og for å vinne makta. Hvis du ønsker å være sosialdemokrat som vinner byer, må du kombinere god miljøpolitikk med god fordelingspolitikk i årene framover. Vi må tørre å prøve mer enn vi gjør i dag. Noe går alltid feil, mens andre ting lykkes vi med. Da må vi fortsette med det som går bra.

– Ap har ikke eierskap til miljøpolitikken

Valgforsker Bernt Aardal synes det er vanskelig å sammenligne Oslo med andre byer som Paris, men er enig med Halse i at sterk konkurranse fra MDG har bidratt til at Arbeiderpartiet har slitt med å markere seg i miljøpolitikken.

– For det første er det vanskelig for Ap fordi de har konkurrenter som MDG og SV. Dette er partier som ligger politisk nærme Arbeiderpartiet, og det er en god del utveksling av velgere mellom dem. Det er dessuten en spenning innad i Ap på miljøfeltet, noe som særlig kommer fram i disse dager når det er snakk om oljepolitikk, sier han.

Ifølge forskeren kan Ap risikere å tape noen typer velgere dersom de satser på en mer radikal miljøpolitikk. Det gjelder særlig den eldre generasjonen og de som bor utenfor sentrum.

Kommentar: Deichman- et hjem for alle

– Det er interessant at man tapte velgere fra arbeiderbydeler som var uenige med miljøpolitikken. Det er et mønster vi har sett over lengre tid at miljø- og klimapolitikk ikke er enkelt for Ap. De har ikke eierskap til miljøpolitikken, og tilliten blant velgerne er veldig lav på dette feltet, sier Aardal.

– Vi får den tilliten vi fortjener og det må vi leve med, svarer Halse.

Mer fra Dagsavisen