Bystyret ba i 2016 byrådet om å verne Ekebergsletta som landskapsvernområde etter kulturminneloven eller naturmangfoldloven. Det viser seg å ikke være mulig. Dermed ønsker byrådet nå at regjeringen gjør området til statlig friluftsområde.
Kommentar: Vern Ekebergsletta for alltid (Einy Langmoen, talsperson i Nordstrand Mdg)
Ekbergsletta under Norway Cup i 2018. Foto: Ørn E. Borgen/NTB Scanpix
Bygger ned
– Byrådet ber her om at staten skal verne et område som de selv har vært aktive pådrivere for å bygge ned, de ønsker rett og slett å vernes mot seg selv, sier bystyrerepresentant Marit Kristine Vea (V) til Dagsavisen.
Les også: Venstre lovet statlig vern av Ekebergsletta
– Realiteten er at ingen byutviklingsbyråd i Oslos historie har bygd ned Ekebergsletta så mye som Hanna E. Markussen. Den største nedbyggingen sørget de for, da de ga klarsignal til ny fotballstadion og masse kontorarbeidsplasser til Oslo idrettskrets i 2019. Det fikk de gjennomslag for, mot Venstres stemmer. At Byrådet, ved Marcussen, samtidig legger det frem som at det er staten som står i veien for vern av Ekebergsletta er ganske utrolig. Det Ekebergsletta trenger vern mot er Hanna Marcussen og det rødgrønne byrådets nedbyggingspolitikk, sier Vea.
Les også: Ekebergsletta - Et tankeeksperiment
Vil droppe utbyggingen
– Hadde det vært opp til oss, ville vi droppet hele utbyggingen, sier hun.
Marit Kristine Vea mener at Oslo selv kan sørge for vern av Ekebergsletta. Og at Venstre gjerne sikrer flertall for dette sammen med byrådet.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
– Jeg har tidligere jobbet i Klima og miljødepartementet, og vet at slike verneprosesser tar lang tid og er en omstendelig prosess. Å komme i gang med et lokalt vern er mye enklere og kan gå raskt. For det haster å få til et vern av Ekebergsletta, sier hun.
Men byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen synes forslaget til Venstre er merkelig.
Hanna E. Marcussen. Foto: Jantra Hollum
– Et kommunalt vern kan oppheves når som helst av utbyggingsglade lokalpolitikere, derfor mener vi at det har vært riktig å be staten om vern. Målet vårt er å sikre sletta for all fremtid, i stedet for at for eksempel Frp og Høyre senere skal få gjennomslag for å bygge enda mer, skriver hun i en epost til Dagsavisen.
Hun synes utspillet til Venstre er uredelig.
– Det er åpenbart at de misforstår saken med vilje for å score billige politiske poenger. Vi har allerede vedtatt lokalt vern av Ekebergområdet med sletta, Brannfjellskogen og Ekebergskrenten, sier hun.
Hanna E. Marcussen går ut i foreldepermisjon fredag, og fra mandag 15. juni av er det partikollega Arild Hermstad som leder byrådsavdelingen for byutvikling.
– Dette utspillet fra Venstre gjør meg bekymret. Jeg er redd for at de nå innser at de ikke får gjennomslag i regjering for å sikre sletta, så da prøver de å skyve ansvaret over på Oslo. Vi gjør vår del, nå må regjeringen ta ansvar. Vi har jobbet opp mot regjeringen for å sikre vern, men ikke fått gehør. Derfor har vi nå bedt om et møte med statsråden for å diskutere muligheten for å sikre sletta som statlig sikret friluftsområde, sier Marcussen.