Nyheter

Raymond Johansen om politistasjoner i Oslo Øst: – Viktigere med tilstedeværelse enn plassering

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tar politiets planer om å legge ned politistasjonen på Manglerud og Stovner til etterretning.

Raymond Johansen sier til Dagsavisen at den nye politistasjonen vil bli plassert i Groruddalen.

Etter det Dagsavisen kjenner til er Kjelsrud-området i Bydel Alna, Ikke langt fra Ikea og E6, en aktuell plassering

Det har vært snakk om ulike områder, men dette blir ikke besluttet før i slutten av august.

Rask adkomst

– Politiet forsikrer at ny lokasjon vil ha raskt utrykningsadkomst til alle steder i Groruddalen, og også til andre bydeler, sier byrådslederen.

Les også: SV vil stanse planene om å legge ned to politistasjoner på Stovner og Manglerud

I mandagens Dagsavisen sa storingsrepresentant Petter Eide at de ville kjempe med nebb og klør for å hindre en nedleggelse og i onsdagens Dagsavisen sa tidligere politimann Erik Andersen at han mente en sentralisering ville gå ut over det forebyggende arbeidet.

Samtidig sa Frps Aina Stenersen at hun vil foreslå at bystyret sier nei til en nedleggelse.

Men byrådsleder Raymond Johansen er ikke så opptatt av hvor politiet er lokalisert.

Les også: Politiveteran: – Et bomskudd å legge ned politistasjonene på Stovner og Manglerud

– Hvor de har kontorplassene sine er ikke viktig, sier han.

– Det som er viktig at politiet har en tung tilstedeværelse i bybildet, uansett hvor de er lokalisert. Mer synlig lokalpoliti og bedre etterforskningskapasitet er avgjørende for å forebygge kriminalitet, oppklare flere saker og få ned kriminaliteten, sier byrådslederen.

Byrådslederen, som også leder Politirådet skal fredag ha et møte i Politirådet, hvor politimesteren og to byråder også er med. Da skal planene ytterligere diskuteres.

– Vi har fått beslutningen om sammenslåing fra Politidirektoratet oversendt. Nå har kommunen åtte uker klagefrist på vedtaket, sier Johansen

Les også: – Foreldrene må ta større ansvar

– Politiet må være flinke til å fortløpende informere bydelsutvalgene og politikerne om prosessen. Politiet har tidligere nedlagt politistasjonene på Holmlia og Furuset, og jeg har ikke inntrykk av at tilstedeværelse i disse bydelene henger sammen med hvor kontorplassen er, sier han videre.

Les også: Nye koster på børstefabrikken

Tilstedeværelse og lokalkunnskap

Byrådslederen sier at lokalkunnskap og tung tilstedeværelse fra politiets sider er et nøkkelpunkt.

– Vi har vært tydelige på overfor Justisdepartementet på at vi forventer økt tilstedeværelse av politi i Oslo, og at politiet må ha kunnskap om lokalmiljøet, for å kunne være synlige og for å kunne forebygge kriminalitet, sier Johansen.

Les også: Mer penger til politidistriktene – mindre til direktoratet

Politihøgskolen

Til syvende og sist så er det Justisdepartementet som bestemmer hva som skal skje.

Politihøgskolen skal også med tiden flyttes fra sin nåværende plassering på Majorstuen, og Oslo kommune har tilbudt tomt i Groruddalen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vi har kommet med tilbud om tomt på Stovner. Men dette er fram i tid, og fortsatt et langt lerret å bleke. Men det vil bli en stor kamp om hvor Politihøgskolen skal bygges, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Mer fra Dagsavisen