Nyheter

Friluftssulten? Her er fem turer i Oslo-området som du bør ta

Vi skal helst ikke reise så langt i år: Så hvordan kan ferien bli best mulig i naturen nær Oslo? Dagsavisen spurte Tursøstre om tips til en ferie i Oslo-marka.

Bilde 1 av 6

Denne saken ble først publisert i forbindelse med sommerferien 2020.

I koronatida er det mange som har oppdaget skogen for alvor. Og med strenge restriksjoner for utenlandsreiser, er det spådd at mange vil bruke ferien til å utforske norsk natur. Men hva gjør man hvis man ønsker en naturopplevelse i fred og ro, uten å ligge oppå en hel masse nyfrelste teltturister i Oslo-marka?

– Vanligvis er det jo nesten helt tomt i Oslo-marka i fellesferien. Det er vanskelig å si hvordan det blir i år. Det kan jo være at mange vil ta turen litt lenger unna, selv om de holder seg i Norge, sier Stine Schultz Heireng.

Kortreist

Hege og Stine Schultz Heireng kaller seg Tursøstre, og har gjort seg bemerket gjennom bøker, kronikker og TV-deltakelse, der budskapet deres er at friluftsliv skal være for alle, og passe for alle. I 2018 gjennomførte de 100 turer rundt Norges 15 største byer. Disse turene ble grunnlaget for boka «Kortreist», som ble utgitt for et år siden.

Det har tidvis vært stappfullt på de mest populære turstedene i Oslo-marka denne våren og starten av sommeren. Men marka er stor, og det trenger ikke være sånn at du møter på så mange, mener søstrene.

Det finnes muligheter, selv om de åpenbare stedene som Sognsvann eller Nøklevann er fylt av turgåere for tida. Istedenfor å finne seg ett bestemt vann og legge seg ved det, tipser tursøstrene heller om å ta en markatur med flere overnattinger på ulike steder. (se søstrenes turtips lenger nede i saken)

– Et eksempel er å gå fra nord til sør i Nordmarka, og legge inn en til to overnattinger. Det blir noe litt annet, sier Stine Schultz Heireng.

– Du kan velge å følge umerket tråkk, eller gå på merket sti, og du kan velge å overnatte i turistforeningshytte, telt eller hengekøye, legger søsteren Hege til.

Hege Schultz Heireng er en av to tursøstre.

Hege Schultz Heireng, fra boka Kortreist. Foto: Tursøstre

Hengekøye

Apropos hengekøye. Som er utropt som årets dille, noe alle kjøper seg for tida. Hengekøya har både fordeler og ulemper, mener søstrene.

– Fordelen med hengekøye er at du ikke trenger like mye plass, som når du har med telt. Du er mye mer fleksibel, og kan overnatte nesten hvor som helst bare du har to trær. I tillegg er det veldig behagelig å sove i. Men om du har med små barn, kan det lett bli upraktisk når du må gå ut av egen hengekøye for å se til dem. Jeg har ofte bare lagt meg på liggeunderlag rett ved siden av barn i hengekøye. Det har fungert ganske fint, sier Stine Schultz Heireng.

Dra til Drammen!

Et annet tips til friluftssultne Oslo-folk fra tursøstrene er å forsøke å komme seg litt utafor Oslo. En veldig fin naturopplevelse finnes rett ved Drammen.

– Finnemarka ved Drammen er verdt å prøve ut. Det er litt færre folk der, fine fiskevann og skikkelig vill natur. Det kan likne litt på Nordmarka, det er bare litt lettere å komme seg til de villere plassene, sier Hege Schultz Heireng.

– Eller så er det å anbefale å ta båten ut til Håøya. Der er det lov å overnatte, og det er en kjempefin øy, som er litt annerledes enn de andre øyene i Oslofjorden. Det er et spennende fulgeliv, blant annet, sier Stine Schultz Heireng.

For familier som skal på tur, er imidlertid tursøstrenes viktigste tips å senke ambisjonsnivået:

– Når du er på tur med barna, så er det lett å glemme at ting skal være på barns premisser. Det er ikke sikkert de er så opptatt av den utsikten. Eller av at dere skal gå mer enn 100 meter unna der dere startet turen. Klarer man å senke skuldrene litt, og la barna være med på å forme turen, så blir det en bedre opplevelse for alle. Særlig hvis man er i et område med dårlig mobildekning, så ikke alle har nesa nede i mobilen hele tida. Da kan man bli kjent på en helt ny måte, sier Stine Schultz Heireng.

Her er Tursøstre sine anbefalinger til sommeropplevelser

Noe av teksten er utdrag fra boka Kortreist. Alle foto er fra denne.

Pershusvannet i Nordmarka.

  1. Pershusfjell i Nordmarka Skal du på én overnatting i marka, men vil ha en opplevelse av å være langt unna, anbefaler vi en overnatting på utsiktsfjellet Pershusfjell. Parker ved Tverrsjøstallen og følg fjellets rygg sørover. Her har du nydelig natur som har fått vokse seg gammel og vill i tillegg til en glitrende utsikt. Området er godt egnet for hengekøye. [Utdrag fra Tursøstres bok Kortreist]

Pershusfjell er fint sted for hengekøyer.

Oslo-folk kan få en nydelig turopplevelse om de drar til Finnemarka i Drammen.

  1. Håøya utenfor Drøbak Pakk sekken og ta båten fra cocktails og kredittkort på Aker Brygge til små sandstrender, solide furutrær og flotte svaberg på Håøya. Øya er kupert og skogkledd og består av tre deler, der det er tillatt med overnatting på den nordligste og den midterste øya. På den sørligste øya hekker havørnen så her er det ikke lov å overnatte. Ta gjerne med kikkert så du kan se på fuglelivet her. [Utdrag fra Tursøstres bok Kortreist]

En båttur ut til Håøya er vel verdt å unne seg i sommer.

5. Oslo kommune på langs – fra fjord til fjell. Vil du prøve deg på en annen langtur i nærområdet kan du følge merket sti fra bølgeskvulp ved Oslo Sentralstasjon til Oslos høyeste topp, Kjerkeberget. På denne turen krysser du hele Oslo og ender opp på grensen til Innlandet fylke. Start opp Akerselva og på østsiden av Maridalsvannet for deretter å fortsette mot Ullevålseter. Legg gjerne inn en overnatting på Kobberhaug eller Kikut på vei innover, eller ha med hengekøye og finn to passende trær på veien. Fortsett nordover forbi Store og Vesle Sandungen og opp på Kjerkeberget.

Stine Schultz Heireng i hengehøye i Nordmarka.

Stine Schultz Heireng i hengekøye i Nordmarka.

Mer fra Dagsavisen