Nyheter

Vil gjøre Oslo Spektrum 90 meter høyt

Plan og bygg anbefaler ny skyskraper rett ved siden av Plaza.

Bilde 1 av 2

Hva mener du? Bør Norges Varemesse få lov til å bygge et 90 meter høyhus på toppen av Oslo Spektrum? Med overbygg over Sonja Henies plass?

Det er spørsmålet Plan- og bygningsetaten mandag legger ut til «offentlig ettersyn», altså til en slags åpen høring hvor de som vil kan få lov til å uttale seg om saken. Men det betyr også at vi nå har fått vite hva Oslo kommune synes er ålreit: Og det er altså det 90 meter høye bygget.

LES OGSÅ: Høyre ønsker faste hjemmekontor-dager i Oslo

Etter høringsrunden skal saken tilbake til etaten, før den blir oversendt politikerne, mest sannsynlig på høstparten en gang. Men altså. Her er det du trenger å vite.

Her er alternativene

Oslo Spektrum skal bygges ut til å bli et kongressenter med plass til 3000 gjester. Storsalen blir dermed den største i Oslo, med god margin. I tillegg skal det bli omtrent 1000 kontorplasser i høyhuset.

I dag legges det fram tre alternative forslag. Hendig nok kalt 1, 2 og 3.

Plan og bygg har lagt fram tre alternative forslag.

Planalternativ 1 er LPO arkitekter (som altså jobber for Norges Varemesse) sitt forslag. De vil bygge et 117 meter høyt hus, nøyaktig like høyt som nærmeste nabo Oslo Plaza er i dag. (Men Plaza har riktignok fått tillatelse til å bygge enda høyere, og er nok snart i gang med det.)

Planalternativ 2 er Plan- og bygningsetatens anbefaling. De vil ha et 90 meter høyt bygg, for at «høyhuset skal fremstå som avtrappet i forhold til de høyeste høyhusene».

Og til slutt kommer Planalternativ 3, som ikke tillater noe høyhus i det hele tatt, men bare en utbygging omtrent i samme høyde som i dag.

Alle tre forslagene inneholder en ganske kraftig esing utover Sonja Henies plass, hvor det skal bli det de kaller en «utkraging» over plassen, som betyr at man får kontorbygg over seg der det i dag er helt åpent torg.

Det nye bygget skal få en såkalt utkraging over Sonja Henies plass. Der skal Spektrum vise hva som skjer innendørs på skjermer over hodene til fotgjengerne.

Sonja Henies Plass, som ligger mellom Plaza og Spektrum, vil bli delvis overbygget i alle de tre forslagene. Til gjengjeld kan VIP-brua, hvor de aller største stjernene kan spasere uforstyrret fra hotellet til backstage, forsvinne. Illustrasjon: LPO Arkitekter

LES OGSÅ: Dette bygget splitter MDG

Egnet for høyhus

«Plan- og bygningsetaten mener at planområdet er egnet for etablering av høyhus», kan vi lese i forslaget som nå er lagt ut. Etaten har dermed tatt inn over seg det sittende byrådets mantra om å bygge høyt og tett i nærheten av kollektivknutepunkt. De argumenterer for og anbefaler alternativ 2, hvor det altså skal bygges 90 meter høyt.

– Dette stedet ligger rett ved Oslo S, og Oslo Spektrum er en viktig samlingsarena lokalt og nasjonalt. Derfor mener vi det er riktig å kunne markere det med et høyt hus, som kan bidra til å realisere en utvikling av Oslo Spektrum og supplere høyhusområdet rett ved Norge største trafikknutepunkt, skriver Andreas Vaa Bermann, avdelingsdirektør ved avdeling for områdeutvikling i Plan- og bygningsetaten i en epost til Dagsavisen.

– Er dette et signal om at PBE nå vil endre linje, og anbefale høyere enn dere tidligere har gjort?

– Vi gjør en spesifikk, byplanfaglig vurdering i den enkelte sak, og forholder oss i hovedsak til de føringer som er definert av bystyret gjennom overordnete planer og vedtak som Kommuneplaner, Planleggingsprogram for Oslo S og høyhusstrategien, sier han.

Et annet kontroversielt punkt i planene kan være utkragingen over plassen. Vaa Bermann forteller at det er i strid med kommuneplanen, men at de likevel vil anbefale det her, med den forutsetning av at plassen oppgraderes og at «hensynet til offentlighet og forbindelser for fotgjengere og nødvendige logistikk blir ivaretatt».

– Vil ikke prosjektet gjøre skade på de offentlige plassene og parkene rundt?

– Et høyt hus kaster lengre skygger og skaper endrete vindforhold på gateplan som det skal redegjøres for i planforslaget. Så må man i byplanleggingssammenheng avveie forskjellige interesser, og vurdere hva som ønskes. Foreløpig vurderer vi at konsekvensene av vårt alternative forslag med 90 meter høyt bygg kan gi fordeler for byen og området rundt Oslo S som er bedre enn de negative konsekvensene for byrommene rundt, skriver han.

– Her har byen et behov

Men kan en såpass inngripende endring i Oslo sentrum virkelig gå gjennom bystyret? Det skal du i hvert fall ikke se bort fra.

– I dag forsvinner mange av de største konferansene til Waterfront i Stockholm eller Bella-senteret i København. Så her har byen et behov. Og dette forslaget er ganske spennende, sier Øystein Sundelin i Oslo Høyre. 

Han leder Byutviklingsutvalget i Oslo bystyre, som på et eller annet tidspunkt kommer til å få denne saka på sitt bord. Det rødgrønne byrådet må ha minst ett opposisjonsparti med på laget for å få flertall.

– Så får vi se da, om høyder og størrelser og sånt er innafor når vi kommer så langt. Men jeg ser frem til dette prosjektet, sier han.

Sundelin tror det er lite sannsynlig at prosjektet vil møte veldig mye motstand i bystyret, all den tid det nylig er anbefalt prosjekter på Gulhaug Torg, på Diakonhjemmet og på Helsfyr som også er både høye og store.

Du kan se hele forslaget på Plan- og bygningsetatens websider, mens arkitektenes visjon kan du se hos LPO. Mandag 8. juni skal det etter planen åpnes for innspill.

Oslo Spektrum blir ikke den eneste giganten rundt Vaterlandsparken. Både på Plaza (til venstre) og «Oslo Solar», på Lilletorget der Fellesforbundet holder til i dag, skal det bli nye og langt større høyder i årene framover.

Oslo Spektrum blir ikke eneste høyhus i nabolaget. Til venstre kan du se tegningene av nye og høyere Oslo Plaza, som ble vedtatt i bystyret i fjor, og til høyre ligger det kommende «Oslo Solar», et høyhus som etter planen skal bygges ved Lilletorget. Foto: LPO Arkitekter

LES OGSÅ: Slik kan Oslos nye bydel bli – hvis forhandlingene ikke strander før sommeren

Mer fra Dagsavisen