Nyheter

Ber byrådet bevare lokale grøntområder

Huggingen av 100-meters skogen på Holmlia fikk lokalbefolkningen til å rase, og byråd for byutvikling Hanna E Marcussen (MDG) til å legge seg flat. Nå ber Rødts Sofia Rana byrådet om å bevare lokale grøntområder.

Tirsdag 28. april våknet befolkningen på Holmlia opp til motorsager og skogsmaskiner.

For abonnenter: Våre beste artikler om korona

Kronikk

«Trær ble felt fortløpende; ingen for store, ingen for små – og med det forsvant dyre- og planteliv, artsmangfold og en verdifull lekeplass for barna våre», skrev Holmliabeboer Line Flottorp i en kronikk i Dagsavisen etter hogsten.

Les også: Bad og bedring på Sørenga

Og hun skrev videre:
«Med MDG i byrådet er vi sjokkert over at dette skogholtet kunne raseres så lettvint, uten å spørre eller en gang informere lokalbefolkningen og uten omtanke for naturmangfoldet».
Hun fikk svar i form av en kronikk i Dagsavisen av Hanna E. Marcussen 8. mai.
«Denne saken skulle vi ha håndtert på en bedre måte, og dette beklager jeg, både på vegne av meg selv, byrådet og Oslo kommune», skrev hun blant annet.
Dagsavisen har i flere artikler denne våren satt søkelys på byen parker og grøntarealer.

Fraksjonsleder for byutvikling Rødt Oslos bystyregruppe, Sofia Rana har reagert på hogsten, og ønsker at byrådet kommer opp med en plan for å kartlegge lokale grøntområder og omregulere disse til formålet landbruk, natur og fritid. 

Sofia Rana. Tillitsvalgt, sosialist og antirasist. Samfunnsdebattant, spaltist og mediekritiker i Medier24, medlem i Rødt.

Sofia Rana (Rødt). Foto: MImsy Møller

Les også: En perle av en park

Det er gode intensjoner bak flere av byrådets grønne prosjekter, slik som urban dyrking. Men før man setter i gang må man nesten vite at grøntregnskapet går i pluss og ikke i minus. I dette tilfellet finnes det ingen plan for å bygge det opp igjen, men masse trær er ødelagt, ekorn, fugler og rev har mistet et tilholdssted og barna en lekeplass i nærområdet. Dette burde ikke ha skjedd, sier Rana til Dagsavisen.

Hun stilte byråd Hanna Marcussen 11 spørsmål rundt huggingen på Holmlia, og hva de vil gjøre for å hindre at dette skjer igjen.

###

Slik så det ut etter at motorsagene hadde gjort sitt. For noen ble riktignok fjordutsikten bedre. Foto: LiIne Flottorp

Les også: Gir 25 millioner til oppgradering av grøntarealer

Hun fikk svar av Marcussen, som blant annet svarte dette:

«Jeg finner grunn til å fremheve at EBY, etter denne saken, har lagt om sine rutiner for å sikre at denne type trefelling for midlertidig bruk ikke skal skje igjen på de tomtene de forvalter, uten
involvering av bydel og beboerne i nærområdet. I tillegg vil etaten unngå trefelling i hekkesesongen, med unntak av der trær må felles av sikkerhetsmessige årsaker».

– Jeg synes at svarene jeg fikk fra byråden var veldig generelle, men det er bra at hun erkjenner at de har gjort en feil. Det er alarmerende at dette skjedde, og det viser at regelverket ikke er godt nok, sier Sofia Rana til Dagsavisen.

Les også: Oslos skjulte parker

Vil følge opp

Rødt vil nå følge opp saken i bystyret.

– Vi vil hindre at dette skjer igjen. Jeg har fulgt dette opp og har stilt et privat forslag overfor bystyret for hvordan vi kan sørge for å bevare de grøntområdene vi har, sier Rana.

Mer fra Dagsavisen