Nyheter

Ber om midler til å rehabilitere Kristparken

Klemt inn mellom Møllergata skole og Obosbygget ligger Kristparken, som et sørgelig skue ifølge BU-lederen. Nå ber bydel St. Hanshaugen byrådet bevilge 12 millioner kroner for å ruste opp parken.

Christ kirkegård ble ifølge Oslo kommune anlagt i 1654. Kirkegården ble utvidet i perioden 1835-1856 til det området som i dag er Kristparken.

For abonnenter: Våre beste artikler om korona

Gravplass

Men etter 1924 ble ikke Kristgården lenger brukt som gravplass for nye graver, og i 1964 ble den delen av kirkegården som lå øst for Grubbegata en del av Kristparken.

– Nå sitter byrådet og vurderer hvilke søknader de skal innvilge, og i den sammenhengen vil jeg som BU-leder kreve at byråd for byutvikling Hanna Marcussen (MDG) prioriterer Kristparken, sier BU-leder Ingrid Randisdatter Fjellberg (MDG) til Dagsavisen.

I 2007 skrev Dagsavisen om Oslos skjulte parkperler, og skrev dette om Kristparken:

«Kristparken: Ligger ned mot Møllergata, like ved Møllergata skole. Parken er mye brukt blant beboerne i Kristparken Borettslag, men er åpen for alle. Her finnes det en paviljong, plener og en lekeplass».

Les også: Miljøpartiet De Grønne vil forby engangsgriller i parker

Kristparken, som i dag er en ganske sørgelig plass, ligger i et område som er blant de med størst levekårsutfordringer i bydelen. Det er en høy andel lavinntektsfamilier rundt her, med en barnefattigdom på 25 prosent i delbydel Hammersborg. I dag oppleves parken som utrygg, blant annet på grunn av mye rusmisbruk, og skolebarna på Møllergata skole har sluttet å bruke den, sier BU-lederen.

– Nå som Deichmann har stengt og Regjeringskvartalet bygges om blir det også mindre gjennomgang og kanskje enda dårligere stemning. Parken er mørk og lite attraktiv å bruke. Slik jeg har skjønt det er det mye alkohol og rusbruk i parken, og vi får stadig meldinger fra beboere i området om støy fra parken, sier hun.

BU-leder i Bydel St. Hanshaugen, Ingrid Randisdatter Fjellberg ønsker å ruste opp Kristparken.

BU-leder i Bydel St. Hanshaugen, Ingrid Randisdatter Fjellberg. Foto: Privat

Pusset opp i 2015

Parken fikk til en viss grad en ansiktsløfting i 2015, da med ballbinge, bordtennis og Tuftepark (treningsapparater). Om vinteren blir den brukt som akebakke.

Les også: Frp vil la folk drikke på offentlige strender, parker og brygger

– Den ble da pusset opp litt, men ikke så mye som det trengs. Parken har ikke fungert etter hensiktene, og vi legger opp til en totalrenovering med helt nytt innhold, sier hun.

Bydelen ber om 12 millioner kroner til å ruste opp parken.

– Bydelen har fått utformet en skisse for ny park etter en kjempestor medvirkningsprosess i løpet av fjoråret.  Den siste tida har det blitt et veldig godt og aktivt miljø med mange engasjerte folk rundt Møllergata skole, og det er så utrolig viktig at vi bygger videre på det og skaper et trygt og positivt område å vokse opp i og bli gammel i. Men vi er avhengig av penger fra byrådet. Krise hvis dette går i vasken nå, sier hun.

Les også: Fristet boligkjøperne med grønne parker. 18 år senere glimrer de fortsatt med sitt fravær

God kandidat

Bydelen ønsker en park som kan være der for bydelen, sommer som vinter.

– Vi ønsker at parken skal oppgraderes med en multibane for lek og spill, nye benker, planter og belysning, sier BU-leder Ingrid Randisdatter Fjellberg.

Les også: Åpner ny park

Innstillingen til hvem som får midler skal være klar om kort tid.

–  Byrådet er veldig opptatt av å ruste opp torg, parker og møteplasser, og det har blitt enda viktigere i den situasjonen vi står i nå. Det handler om å legge til rette for gode nabolag og mer byliv i byen. Nå fremover er det også spesielt viktig at kommunen bidrar til økt aktivitet for næringslivet, noe slike opprustningsprosjekter gjør, skriver byråd Hanna Marcussen i en e-post til Dagsavisen.

Byråd Hanna Marcussen. Foto: Jantra Hollum

Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG). Foto: Jantra Hollum

Les også: Åpner ny badepark i Oslo

–  I årets budsjett, som i tidligere år, har byrådet satt av en midler slik at bydelene kan søke om penger til opprustning av torg og møteplasser. Jeg er glad for at stadig flere bydeler benytter seg av dette, og vi prøver å få plass til så mange prosjekter som mulig. Jeg kan ikke konkludere her og nå, men Kristparken er åpenbart en god kandidat som også er veldig ønsket lokalt. Vi jobber nå med å avklare om det er mulig å prioritere dette prosjektet allerede i år, sier Marcussen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: