Nyheter

Bydel Gamle Oslo vil ha Botanisk hage åpnet

Siden koronaviruset fløy over oss, og nærmest stengte Norge, har Botanisk hage på Tøyen vært stengt. Nå presser Bydelsutvalget i Bydel Gamle Oslo og stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen (Ap) på for å få det åpnet igjen.

– Den store forskjellen på Botanisk hage og vanlige parker er at vi er en sårbar hage, med over 5.000 planteslag,  med sjeldne og dyrebare arter. Botanisk hage er et sted for levende og verdifulle samlinger, og er derfor stengt på lik linje med andre museer, og resten av Universitetet. Vi er ikke en park hvor det kan spilles fotball eller grille, sa direktør ved Naturhistorisk Museum (NHM), som Botanisk hage er en del av, Tone Lindheim til Dagsavisen i forrige uke.
Og hun fortsatte:
– Siden Botanisk hage er en del av universitetet i Oslo, følger vi de samme retningslinjene som resten av Universitetet. Derfor er det universitetsledelsen som sammen med myndighetene bestemmer nå vi kan åpne igjen, sa direktøren.
###

Direktør ved Naturhistorisk Museum (NHM), Tone Lindheim. Foto: NHM

Argument

Det er et argument Stian Amadeus Antonsen, Bydelsutvalget Gamle Oslo (SV) ikke helt kjøper.

–– Det virker som om ledelsen skyver ansvaret fra seg og over på myndighetene og smittevernreglene. Man kan åpne selve hagen, og ikke nødvendigvis åpne museer og innendørs samlinger, sier han til Dagsavisen.

Stian Amadeus Antonsen, Bydelsutvalget Gamle Oslo (SV). Foto: Jo Staube.

Les også: Miljøpartiet De Grønne vil forby engangsgriller i parker

Sammen med MDG og Ap har SV fremmet et forslag om å åpne parken så fort det lar seg gjøre.

– Et vedtak i Bydelsutvalget (BU) vil være et sterkt signal til UiO, og jeg oppfordrer dem til å snu alle steiner for å se om det er mulig å åpne parken, sier han.

Stian Amadeus Antonsen påpeker at  mange i bydelen bor trangt og at ungdom må dele rom med andre søsken.

– Stengingen av Botanisk hage har engasjert mange i bydelen vår. Mange bor trangt, og har ikke egen uteplass. For dem er Botanisk hage deres hage og fristed. Når skoler, barnehager, frisører, tatovører, og negl pleiere å har åpnet, bør det også være mulig for Botanisk hage, sier BU-representanten.

Direktør Tone Lindheim ved Naturhistorisk Museum sier til Dagsavisen at de jobber med planer for gjenåpning av Botanisk hage og museene.

–  Vi vet at Botanisk hage betyr mye for mange, vi ønsker å åpne opp etterhvert og har jevnlig kontakt med ledelsen ved Universitetet i Oslo om saken. Senest på ledermøtet i dag ble det jobbet med planer for hvordan museene og Botanisk hage kan få en forsiktig gjenåpning, sier Tone Lindheim til Dagsavisen.

– Vi har også sett på hvordan botaniske hager i andre europeiske byer forholder seg. Og de aller fleste er stengt, sier hun.

Les: Helsebyråden: – Oslo har ikke vurdert å stenge parkene også:

Rektor ved UiO, Svein Stølen sier til Dagsavisen at de ser mot en gradvis åpning av Botanisk hage.

– Vi jobber mot en oppmykning. Men situasjonen er krevende hos oss som andre steder i Europa, sier Stølen.

Botanisk hage i København er stengt intil 10. mai, Jardin de Plantes, Paris er stengt, Kew Gardens i London og Botanisk hage i Hamburg er stengt. Botanisk hage Gøteborg holder åpent, mens Kaisaniemi Botanic Garden, Helsinki er delvis åpen.

– Noe tidspunkt kan jeg ikke komme med.  Men det blir begrenset åpning tidsmessig og med vakthold ved portene, og begrensning på antall personer inne. Vi må ivareta smittevern, våre ansatte og de vitenskapelige samlingene, sier Stølen.

Olso  20190311.
Rektor på Universitet i Oslo, Svein Stølen taler ve åpningen av åpning av master i lederskap, etikk og samtalepraksis.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Rektor ved UiO, Svein Stølen. Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

Les også: Helsedirektoratet: – Grunn til optimisme

Spørsmål

Stengingen av Botanisk hage engasjerer, og stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen (Ap) stilte i forrige uke et skriftlig spørsmål til forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H):

«Er det en god grunn til at statsråden ikke kan gjøre et unntak å åpne Botanisk hage i Oslo på en trygg måte uavhengig av retningslinjene som gjelder for universitetet i Oslo?»

###

Stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen (Ap). Foto: Tom Vestreng

– Jeg har ennå ikke fått noe svar fra Asheim, men jeg regner med at dette er et spørsmål han vil svare raskt på, sier Siri Gåsemyr Staalesen til Dagsavisen.

– Vi er nå inne i en gradvis gjenåpningsfase av samfunnet, og jeg håper at statsråden vil gjøre et unntak for Botanisk hage.  Dette er et viktig rekreasjonsområde for nabolaget, og det er få andre muligheter i området. Bydel Gamle Oslo er vel den delen av byen hvor det bor flest mennesker på et lite område, sier hun.

Mer fra Dagsavisen