Nyheter

Oslo legger opp til korsang og pop-up-korps på 17. mai

Det blir allsang i de tusen hjem, kransenedleggelse, flaggheising, taler og korps i hovedstaden også på 17. mai i år – men innbyggerne må feire dagen hjemme.

Av Fredrik Moen Gabrielsen og Per-Helge Berg

Torsdag la hovedstadens 17. mai-komité fram planene for årets feiring. Som kjent er det tradisjonelle barnetoget som kongefamilien vinker til fra slottsbalkongen, avlyst på grunn av koronatiltakene, men komiteen håper likevel at feiringen i år kan bli en nasjonaldag verdig.

– Det vanskeligste å kutte ut har vært barnetoget og arrangementene ute på skolene. Pølser, is og brus er jo så viktig på 17. mai, og det blir jo på en annen måte nå enn det vi har hatt før. Det blir jo hjemme i år, og sånn er jo utgangspunktet i år, sier Pia Farstad von Hall, leder for 17. mai-komiteen i Oslo.

Les også: Tradisjonsrik restaurant i Oslo sentrum koronakonkurs

Stemningen kommer hjem

– Vi prøver å tilrettelegge for en 17. mai i år der 17. mai-stemningen kommer hjem til deg. Enten det skjer via TV-skjermen eller ved at skolekorps popper opp ute i gatene hos deg. Da håper vi du går ut og synger med, men passer på å holde avstand og følge smittevernsreglene, sier hun.

Årets program inkluderer noen av de kjente høydepunktene og noe helt nytt av året. Komiteen understreker viktigheten av å holde seg hjemme og heller følge markeringene i kommunens digitale kanaler.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Digitale kanaler og båtkortesje

– Vi har beholdt flere av hovedelementene i 17. mai-feiringen i tillegg til noen overraskelser som dukker opp i byen. For at Oslos innbyggere skal ta del i feiringen, prøver vi å bruke kommunens digitale kanaler for å bringe det dit folk er. Smittevernreglene er viktige også denne dagen. Årets feiring blir derfor i de tusen hjem. Vi skal feire dagen sammen, men på avstand, sier hun.

I tillegg til bekransning, flaggheising og taler ved elever på skolene, korsang og pop-up-korps vil det være båtkortesje på fjorden og veteranbiler i bydelene. Mye av dette vil bli overført på nett, mens korpsene vil kunne marsjere og spille i gatene, men ha to meters mellomrom. Dette kan folk se fra vinduer og balkonger.

Båtkortesje på fjorden er noe nytt for Oslo i 17. mai-sammenheng, men særlig på Sørlandet er dette populært ved St. Hans-tider. Flere kommuner langs Oslofjorden planlegger lignende 17. mai-feiring på sjøen i år.

Livet etter korona: Disse delene av samfunnet må forandres, mener forskere (+)

Festkonsert, salutt og allsang

Leikarringen i BUL dukker også opp, og Kirken og andre trossamfunn lager digitale innslag i egen regi. Årets festkonsert vil presentere flere elevtalenter fra Osloskolen, med gjesteartist Hkeem, og kan følges på nett.

Klokken 13 salutteres det fra Akershus festning. Etter salutten inviteres hele Norge til å synge «Ja, vi elsker» sammen.

– Denne allsangen blir et viktig innslag denne dagen, der vi kan kjenne på fellesskapsfølelsen sammen med hele Norge. Salutten går jo da av på alle festningsanlegg over hele Norge, avslutter komitélederen.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen