Nyheter

Brannvesenet vurderer tidligere bålforbud

Hvis ikke markafolket skjerper seg når det gjelder bruk av bål og engangsgriller i marka, vil Oslo brann og redningsetat (Obre) vurdere totalforbud mot bål og grilling.

Hytteforbudet har fått Oslofolk til å bruke påskedagens i marka i stedet for å reise til fjellet eller sjøen.

Noe som skaper store utfordringer for brannvesenet.

Bålforbud

– Vi så skjærtorsdag at mange ikke greier å oppføre seg, og det er mange som ikke ser konsekvensene av sine handlinger, sier branninspektør og fungerende informasjonssjef, Sigurd Folgerø Dalen til Dagsavisen.

Bålforbudet gjelder fra 15. april, noe som er etter påskeutfarten i marka.

– Selv om det fortsatt er en del snø igjen enkelte steder, er det også veldig tørt. Folk tenner opp bål og engangsgriller på de mest uegnede steder, sier Folgerø Dalen.

Les også: Slik opprettholder brannvesenet bemanningen under korona-krisen

– Vi er redde for at uforsiktig omgang med bål og griller kan skape en større skogbrann.  Selv om det ikke er bålforbud er det ikke fritt frem.  Aktsomhet og plikt til å oppføre seg gjelder hele året, uansett. Og det må ikke folk glemme, formaner branninspektøren.

– Vi har allerede hatt utrykninger på grunn av uforsiktig omgang med bål og engangsgriller. Og 110-sentralen har fått mange bekymringsmeldinger fra folk når det gjelder bål og grilling.  Blir det ikke bedring, må vi stramme inn, og fremskynde bålforbudet, sier han.

Branninspektør i Obre Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Tom Vestreng

Vil være ute

Den stor påskeutfarten skjærtorsdag overrasket nok mange, og det var køer og kaos ved flere utfartssteder, og det var stappfullt av biler på parkeringsplassene ved innfartsårene til Oslos populære naturområder, både i Østmarka og Nordmarka.

«Parkeringsplassene er fulle, og folk parkerer uten å tenke på at våre utrykningskjøretøy skal fram. De trenger minimum tre meter fri bredde på rette strekninger, og mer plass i kurver og svinger», skriver Oslo brann- og redningsetat i en pressemelding.

Les også: 9.000 unødvendige utrykninger i året

Informerer

– Det er naturlig at folk ønsker seg opp i marka, i mangel av andre muligheter, sier Folgerø Dalen.

Langfredag har brannvesenet mannskaper og biler fra stasjonene med geografisk nærhet ved alle de store utfartsstedene for å være synlige, og for å informere turfolket.

– Mannskaper og biler fra Kastellet vil være i områdene Rudstadsaga, Østmarksetra,  Skullerud stua og Klemetsrud. De fra Smestad vil oppsøke plasser i Sørkedalen, Tryvann, Frognerseteren og Sognsvann. Grorud brannstasjon Lillomarka ved Badedammen, mens mannskaper fra Sagene tar seg av Maridalsveien opp til Skar og Hammern, samt Grefsen, sier Folgerø Dalen.

– Flere av våre nabobrannvesen støtter opp under dette tiltaket. Det vil derfor være synlig brannvesen for mange turgåere i regionene Oslo og Viken i løpet av langfredag, sier Folgerø Dalen.

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

Tom Vestreng

Journalist