Nyheter

Da beskjeden om permitteringer i Nordic Choice Hotels ble gitt, begynte Nita å gråte

Å diskutere med ledelsen hvem man kan avse og hvem man bør beholde, er det tøffeste tillitsvalgt Nita Evasdatter har vært med på. Nå er det sju stykker som skal drive hotellet hun jobber på.

Bilde 1 av 2

–  Jeg tror ikke jeg helt skjønte omfanget av situasjonen før bookingene droppet ned 50 prosent. Media får litt av skylden da de omtalte koronaviruset som en lett influensa. Og en lett influensa er ikke noe å stresse med, men så viste det seg å være feil.

Det sier Nita Evasdatter. Hun er hovedtillitsvalgt og jobber som nattevaktresepsjonist ved Quality Hotel Entry, og er i tillegg resepsjonist ved Clarion The Hub. Hun har jobbet i Nordic Choice-konsernet siden 2013.

Gjennom vervet som hovedtillitsvalgt har hun fulgt prosessen med permitteringer på grunn av korona-krisen fra dårlig, til ille, og derfra til verre og full krise, forteller hun.

Våre tips: 30 aktiviteter å gjøre hjemme med barn (+)

7.500 ansatte

Onsdag kom varselet om at Nordic Choice Hotels ville permittere 7.500 ansatte i Skandinavia. Det utgjør annenhver ansatt, ifølge Dagens Næringsliv.

Nyheten var ventet, sier Nita.

– Kina stengte av hele Wuhan, jeg var derfor forberedt på at dersom det spredte seg til Norge så ville nok det samme skje her. Og avstengte deler av Norge, eller hele Norge, resulterer i null reisende, noe som igjen ville gå utover hotellene, sier hun.

De innledende samtalene gikk fint, forteller hun. Det ble pratet med hver enkelt ansatt, og de fikk informasjon jevnlig.

– Det føltes som om det forandret seg fra time til time, sier hun.

Mens realitene sank inn, haglet spørsmålene om 14 dager eller to dagers varsel for permitteringer i de Facebook-sidene Nita følger.

Les også: Slik ruster sykehusene seg mot korona-eksplosjon (+)

Nita Evasdatter ser utsikten fra The Hub.

Nita ser utsikten fra The Hub. Foto: Privat

Møtet

Så kom møtet der situasjonen hadde forverret seg kraftig. Bookingene hadde sunket enda mer.

–  Første runde trodde jeg naivt nok at det var nok å gi slipp på ekstrahjelpene, men det viste seg fort at det måtte permitteres, og mens vi satt og kartla ansinnitet opp mot kompetanse og sosiale og økonomiske hensyn, så forverret situasjonen seg ytterligere. Det begynte å komme råd og formaninger fra myndighetene. Tenkte wow, dette er ikke sant. Var ikke dette bare en lett influensa?

Det var på dette tidspunktet det virkelig ble tungt.

–  Å skulle sitte å diskutere med ledelsen hvem man kan avse og hvem man bør beholde er det tøffeste jeg har vært med på. Det er ikke gjort med lett hjerte. Og jeg trodde ikke til og begynne med at omfanget av permitteringer skulle bli så stort som det er per nå. Det øker fremdeles, sier Nita.

Samleside: Alt du trenger å vite om korona

Nå er det sju stykker som skal drive hotellet Nita jobber på. Det er en stor kontrast fra ellers.
–  En del av jobbfamilien er borte for en stund, vi som er igjen skal kjempe på for å sikre at de har en jobb å komme tilbake til. Det er kanskje krisemaksimering å tenke slik, men jeg føler at vi har ingen garantier om dette blir langvarig, sier Nita.

Skryter av ledelsen

Hun understreker at hun er heldig, og hun skryter av ledelsen som har vist forståelse og medfølelse, mener hun.

– Partssammarbeidet har virkelig fungert. En mer ryddig prosess kunne jeg ikke håpet på, sier hun.

–  Den dagen permitteringene ble levert ut så gråt jeg. Fordi hjerte mitt blør for alle som blir berørt av denne situasjonen. Man vet ikke hvor sterk man er, før det å være sterk er det eneste valget en har, sier Nita.

Hun forteller om andre ansatte hun har snakket med som kjenner på fortvilelse, angst og usikkerhet.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Krisepakkene

–  Før krisepakkene kom så var det fortvilelse fra det økonomiske perspektivet. Vil jeg klare å betale regningene mine neste måned? Kan jeg leve på 62,4 prosent av lønna mi i dagpenger? Må jeg selge unna for å klare meg?
Det var og er fremdeles vanskelig å svare dem, fordi jeg vet ikke. Jeg vet bare at jeg skal hjelpe til der jeg kan om det er noe jeg kan gjøre, sier hun.

Nita Evasdatter er glad for krisepakkene. Men hun synes synd på studentene, og har selv gått ned i stilling for å bevare en student på hotellet. Vilkårene for de permitterte er svært utfordrende, mener hun.

– Jeg vet om de som vil slite med å beholde hus og hjem. Personlig håper jeg vi ser lysere på ting etter påske, men realisten i meg forteller at det vil bli verre før det blir bedre, sier hun.

Hun kjenner ikke Petter Stordalen personlig, men forteller om en video han la ut, der han lover å gjøre alt han kan for å få selskapet tilbake på beina.

–  Både ordene hans og konsernsjefTorgeir Silseth sine har bidratt til troen på at Nordic Choice vil bestå og reise seg sterkere på andre siden av denne krisen, bare vi alle husker og ta vare på hverandre i denne tiden, sier hun.

Nyeste fra Dagsavisen.no: