Nyheter

Meslingutbrudd i barnehage i Bydel Sagene

Tirsdag ble et barn i Bydel Sagene innlagt på sykehus med meslinger. For å hindre et større utbrudd, holder Sagene helsestasjon åpent lørdag for vaksinasjon.

vaccine vaccination child baby doctor injection pediatrician injecting arm health immunization hand hospital needle syringe concept - stock image

– Meslinger er alvorlig, og vi ser tilfeller nå og da, sier smittevernoverlege i Helseetaten, Tore Steen til Dagsavisen.

Torsdag denne uken fikk alle foresatte i den aktuelle barnehagen, en melding hvor de ble informert om meslingtilfellet.

Det var tirsdag at barnet på ett år, som ikke var vaksinert, ble innlagt med meslinger.

– Vi utelukker ikke flere tilfeller, men vi tror at vi kan begrense det, sier Steen.

Lørdag vil Sagene helsestasjon holde oppe, og tilbyr meslingevaksinasjon til barn ned til 8-9 månedersalderen, og ansatte som ikke er vaksinert. Men de som er yngre enn 12 måneder, må da få en ny dose ved 15 måneder.

Les også: Vi kan ikke godta at sykdommen blusser opp

Smittet på legevakta

Tore Steen tror at barnet er blitt smittet på legevakta i Oslo.

– Barnet var der av andre årsaker, og vi tror barnet ble smittet der. Ut ifra tidspunktet stemmer det bra, sier Steen.

Meslinger (morbilli) er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingevirus. Sykdommen gir utslett med feber, og kan gi et alvorlig forløp. I barnevaksinasjons-programmet gis vaksine mot meslinger (MMR) ved 15 måneders alder og ved 11-12 års alder.

De første symptomene kommer som regel 10-14 dager etter at barnet ble utsatt for smitte (inkubasjonstid). Sykdommen starter med forkjølelsesplager som hoste, rennende nese, øyekatarr, lysskyhet, høy feber og sykdomsfølelse, og varer i 3-4 dager.

– Barnet er i bedring, sier Steen.

– I Oslo er de aller fleste barn over 15 måneder vaksinert, og i Oslo er det en vaksinasjonsdekning på 95 prosent. Som sagt tror jeg ikke på noe stort utbrudd, men som sagt kan vi ikke utelukke flere tilfeller. I beste fall får vi ingen, sier smittevernoverlegen.