Nyheter

Epidemi-forsker: Wuhan-viruset trolig mindre farlig enn influensa

Årlig dør rundt 900 personer av influensa i Norge. – Jeg tviler på at Wuhan-viruset blir like farlig, sier forsker og epidemiekspert Svenn-Erik Mamelund.

Av Marius Helge Larsen

– Folk som ikke pleier å være engstelige for influensa, trenger nok ikke være så bekymret for Wuhan-viruset heller, sier Mamelund til NTB.

Han er forsker ved Oslo Met og har gjennom 25 år studert epidemiske sykdommers demografi.

Torsdag valgte Verdens helseorganisasjon (WHO) å erklære internasjonal helsekrise som følge av det nye coronaviruset, som hittil har tatt 213 liv i Kina.

Mamelund er likevel tydelig på at det ikke er grunn til panikk.

– Under svineinfluensa-pandemien i 2009 var det 35 personer som døde i Norge. Med mindre Wuhan-viruset endrer karakter og blir mer alvorlig, ser jeg ikke engang for meg at vi skal ende opp med så høye tall i her i Norge, sier han.

Les også: SAS stanser alle flyginger til Beijing og Shanghai

Rammer eldre hardest

Forskeren understreker at det fortsatt er vanskelig å spå nøyaktig hvordan det nye viruset, som først dukket opp i Wuhan i Kina, vil utvikle seg.

Rapportene går ut på at viruset kan arte seg som en mild forkjølelse, gi vanlige influensasymptomer eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang.

– De som har dødd, har stort sett vært de eldste, som ofte har bakenforliggende sykdommer. Det er nesten ikke alvorlige tilfeller blant barn under 15 år. Det er i all hovedsak få tilfeller blant de yngste, sier Mamelund.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mangler vaksine

Han påpeker at vanlig influensa i snitt krever 900 menneskeliv og fører til 2.500 sykehusinnleggelser i Norge årlig.

– Dette «aksepterer» vi jo hvert eneste år. Det er i hovedsak eldre og veldig syke mennesker som dør av influensa. Selv om det finnes vaksiner mot influensa, er de aldri helt perfekte, og fungerer ikke så godt på de eldste, sier forskeren.

– Hvorfor er man da så spesielt opptatt av dette viruset da?

– Det er et godt spørsmål. Litt av forskjellen er at vanlig influensa kommer hvert år. Det har vi noenlunde koll på og en vaksine klar. I tillegg rammer influensa vanligvis den sørlige halvkule et halvår før oss, så vi er mye tryggere på hva som kommer. Wuhan-viruset er et helt nytt virus som det ikke finnes noen vaksine mot. Det er heller ingen som har noen immunitet på forhånd, sier forskeren.

Nervøse og engstelige

Arbeidet med å lage en vaksine mot det nye viruset er i gang, men det kan drøye helt til sommeren før den er klar.

– Mangelen på en vaksine kan gjøre at flere blir nervøse og engstelige. Men det er god grunn til å ikke være redd. Norge har et av verdens beste helsevesen og bra beredskap.

Det er heller ikke sikkert at viruset kommer til å nå Norge i særlig stor skala.

– Under sars-utbruddet i 2002–2003 var det stort sett bare Kina som ble rammet, og de klarte å holde det relativt isolert. Smittetilfellene i de 35 andre landene hvor viruset ble oppdaget, handlet stort sett om folk som hadde vært i Kina.

Flere smittede enn sars

Så langt er mer enn 9.600 bekreftet smittet av Wuhan-viruset i Kina, mens omkring 8.000 personer ble smittet av sars og 800 døde. Det tyder på at det nye viruset har lavere dødelighet.

I motsetning til sars, kan imidlertid Wuhan-viruset potensielt også smitte i inkubasjonstiden, altså før symptomene dukker opp. Det kan gjøre det vanskeligere å begrense smitten.

– For meg er det likevel ikke opplagt at spredningen blir veldig mye større enn i 2002 og 2003, sier Mamelund.

Mer fra Dagsavisen