Hver søndag har filmskaper Adel Khan Farooq filmverksted for barn og unge på Holmlia. Målet er å løfte fram unge, ukjente filmtalenter fra Oslo Syd. De startet i høst, og prosjektet har nå fått 100.000 i støtte fra Viken Filmsenter i årets første tildelingsrunde.
Samtidig har Farooq gått i gang med å lage en lavbudsjetts spillefilm sammen med ungdommene fra Holmlia, om oppvekst og utenforskap, der målet er kinovisning i 2020.
– Vi er i gang med et filmprosjekt. Vi spiller inn blant annet i vinterferien så ungdom i bydelen kan få mulighet til å være med på en filmproduksjon, forteller Adel Khan Farooq.
– Vi vil benytte oss av ungdom til å fylle ulike roller på settet, og betale dem for jobben de gjør. Den første hundrelappen du tjener som 15 åring – om den er hvit eller svart, kan være avgjørende for hvilken vei du tar videre i livet.
Dokumentar
Farooq kommer selv fra bydel Søndre Nordstrand, og har bakgrunn som journalist og filmskaper. I 2016 skrev han oppvekstromanen «Mine brødre», der hovedpersonen er en ung norsk-pakistansk gutt på Mortensrud som dras mot radikale islamistiske miljøer.
I 2017 ble Farooq kjent gjennom sitt samarbeid med filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen på dokumentaren «Den norske islamisten», om Ubaydullah Hussain som senere ble dømt for IS-rekruttering.
Nå har Farooq under produksjon en animert kortfilm kalt «Kakerlakken», om utenforskap og ekstremisme, produsert av Mikrofilm med støtte fra NFI, regissert av Adel Khan Farooq. Han har også fått manusstøtte til et spillefilmprosjekt fra Oslo.
Med seg på filmverkstedet har han også filmskaper Shan Querishi, og det er Barne- og ungdomssenteret på Holmlia, som stiller utstyr og lokaler til rådighet.
– Det er viktig å gi ungdom mulighet til å få være med på å lage noe de kan få eierskap over. Dette prosjektet er ikke støttet av Norsk filminstitutt, og er fra vår side et tiltak for å vise at det går an å få til noe selv hvis man vil, sier Farooq. Skuespiller Henriette Steenstrup har også takket ja til å være med på filmverkstedet.
– Det er gøy å jobbe med unge, talentfulle folk. Nå passet det for meg å være med, og det er jeg glad for, sier Steenstrup.
Drept på Prinsdal
1. nyttårsdag ble en 21-årig mann skutt ned og drept på Prinsdal, like ved Holmlia i bydel Søndre Nordstrand. Tre menn på 18, 20 og 21 er denne uka blitt siktet i drapssaken.
Drapet har skapt både sjokk, fortvilelse og samhold på Søndre Nordstrand, forteller Adel Khan Farooq, som kjente den drepte.
Les også: «En ung mann blir skutt der jeg pleier kjøpe pizzaen min. Det er nært og personlig»
– Jeg er vokst opp på Mortensrud, jeg hadde hele barndommen min der, familien min bodde der inntil i fjor. Miljøene på Søndre Nordstrand er tett knyttet sammen. Alle kjenner alle. Det er umulig å ikke bli berørt når noe så tragisk skjer. Han som ble drept var i omgangskretsen til mine småbrødre, forteller Farooq.
– Det som er bra å se i en tung tid, er at folk står sammen, både ungdom og voksne, fra hele Søndre Nordstrand, og sier: Dette skal vi ikke ha noe av i vår bydel, forteller Farooq.
Han ser filmverkstedet som en mulighet til å gjøre noe positivt for unge i bydelen der han vokste opp.
– Det mange ungdommer på Søndre Nordstrand trenger, er trygghet og følelsen av at det finnes muligheter som fører til mestringsfølelse. Nå kan ungdommene få være med på et spennende filmprosjekt som strekker seg over tid. De skal lære om opptak, forberedelser og etterarbeid, og vi er allerede i gang med å gjøre oss klare til å filme et større prosjekt.
Bred rekruttering
Viken Filmsenter har i årets første tildelingsrunde også gitt støtte filmverksteder for ungdom i bydel Stovner, i regi av Groruddalen Frie Filmere.
– Viken Filmsenter er opptatt av mangfold og bredde. Disse prosjektene kan gi en bredere rekruttering inn i filmfeltet. Hvis dette kan føre til at ungdommer får selvtillit til å tenke at film er noe de kan satse på, vil det være strålende, sier direktør Ånund Austenå i Viken Filmsenter.