Nyheter

Kan vi takke Steve Jobs’ bruk av LSD for at vi har internett?

Kan psykedeliske stoffer kurere mentale lidelser? Hjelpe døende pasienter med angst? Og – hadde vi hatt internett i dag om ikke Steve Jobs hadde trippet på LSD? Dette er noen av spørsmålene Michael Pollan stiller i sin nye bok «How to change your mind».

Bilde 1 av 2

Den amerikanske journalisten Michael Pollan har skrevet bok der han mener det er på tide å knuse gamle myter og se med nytt blikk på psykedeliske stoffer. Han gjestet nylig Oslo i forbindelse med at boka er blitt oversatt til norsk, med tittelen «Psykedelisk renessanse» og utgitt på Flux forlag. Han er overveldet over responsen han har fått på boka, og tolker det som et tegn på at tida er inne til at vi kan ha en saklig samtale om psykedeliske stoffer.

– Jeg hadde ventet mye større motforestillinger, både fra psykiatrien og fra folk flest. Men det virker tvert imot som om fordommene er mye færre, i hvert fall i USA, sier Michael Pollan.

Michael Pollan

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Kreftpasienter

Pollan, som tidligere har tidligere gitt ut bøker om mat og matindustrien,  ble pirret av en artikkel som sto på trykk i New York Times våren 2010. Artikkelen røpet at forskere ved UCLA og New York University hadde gitt kreftpasienter i terminal fase stoffet psilocybin, som er det aktive virkestoffet i såkalt magisk sopp. Tanken var å hjelpe pasientene å takle eksistensiell uro i møte med døden.

– Min første tanke var at det hørtes helt vilt ut. Jeg tenkte at om jeg hadde fått en diagnose der jeg visste at jeg skulle dø, så var det siste jeg ville ønsket å oppgi kontrollen over mitt eget sinn og trippe med et psykedelisk rusmiddel, sier Michael Pollan.

Ødelagt av hippiebevegelsen

I ettertid har han endret mening, og har selv prøvd forskjellige psykedeliske stoffer. Opplevelsene hans kan du lese om i boka under kapittelet «Reiseskildringer». Opplevelsene og arbeidet med boka har gjort at han er blitt mye mer åpen for at nettopp psykedeliske stoffer, enten det er fra planter og dyr eller kjemiske framstilte molekyler, kan ha en positiv effekt dersom de blir brukt riktig.

–  Jeg tror den nye interessen trigges av at dyktige forskere nå gjør spennende oppdagelser, og resultatene er lovende. Ikke misforstå, det er alltid forbundet med risiko og bivirkninger å bruke medisiner og rusmidler. Men når det gjelder akkurat psykedelia er det særlig hippiebevegelsens lefling som har skadet omdømmet, sier Michael Pollan.

Han mener hippiebevegelsens frivole tripping er et typisk eksempel på vestlig arroganse og mangel på respekt for hva slags stoffer man hadde med å gjøre.

–  Om vi ser på eldgamle kulturers bruk av psykedelia så brukte de uten unntak slike stoffer i seremonielle sammenhenger, begivenheter med landsbyens eldste og klokeste tilstede. Det var ikke noe man tok og ravet rundt på party med.

Interessante molekyler

På førti- og femtitallet ble det forsket mye på psykedeliske stoffer og hva de kunne brukes til. En rekke fagmiljøer hadde rapportert om gode resultater med bruk av LSD i behandlingen av tvangsnevroser, depresjoner og alkoholisme, og det ble ansett som en raskere vei til resultater enn drømmetolkning og terapi.

– Stoffene ble betraktet som spennende og interessante molekyler som kunne lære oss nye ting om hjernen, og kanskje også kurere folk for mentale lidelser, sier Michael Pollan.

– Men etter seksti- og syttitallet stanset alt som hadde vært av spennende forskning i flere tiår helt opp. Men, i dag forskes det igjen på om psykedeliske stoffer.

– Hva slags nytte tenker man at de kan ha?

– Det forskes blant annet på om de kan fjerne angst hos folk med terminale sykdommer. Og brukes til å kurere angst, depresjoner, avhengighet og tvangsnevroser. I en tid med stor oppblomstring av angst er det et skrikende behov for renere, mer effektive medisiner som fungerer bedre enn dagens antidepressiva, sier Michael Pollan.

Les også: Psykedelika-myten

– Den største misforståelsen når det gjelder psykedeliske stoffer er at de er farlige, og avhengighetsskapende. Alle har hørt skrekkhistorier om LSD, om folk som har begått selvmord, trodde de kunne fly og om mentale sammenbrudd, mange av historiene helt usanne. Selvsagt skjer det ulykker og folk har uheldige opplevelser, men det er egentlig ganske sjelden. Folk begår selvmord på lovlig antidepressiva også, hevder Pollan.

Kreativitet

Ingeniører har opp gjennom historien hatt en spesiell dragning mot LSD. Og ifølge Pollan kan vi på en måte takke Steve Jobs og Bill Gates for sin bruk av LSD for at vi i dag har internett. –   I Silicon Valley har interessen for psykedelia som kreativt verktøy vært stor, både Jobs og Gates har brukt LSD - Steve Jobs ganske hyppig. han har blant annet sagt at Bill Gates hadde vært en mye mer tolerant fyr om han hadde fått i seg mer syre, smiler Pollan.

I boken hevder han helt klart at det er mulig å trekke en forbindelseslinje mellom LSD-ens inntog i Silicon Valley og det teknologiske oppsvinget Steve Jobs bidro til å sparke igang et kvart århundre senere.

–  Blir man smart av å trippe?

–   Det vil jeg ikke påstå, men det kan se ut som om psykedeliske stoffer gjør noe med hjernen som åpner opp for å se store, komplekse sammenhenger, som for eksempel ideen om et world wide web og mulighetene som ligger i det, sier Michael Pollan.

Mer fra Dagsavisen