Nyheter

MS har hentet fem amerikanere på en måned: – Vi har kontroll på økonomien

Manglerud Star startet sesongen med minus tre poeng på grunn av manglende egenkapital. Tre og en halv måned senere henta de tidligere NHL-proff, og snakker om kongepokal. Hva har skjedd?

MANGLERUD ISHALL (Dagsavisen): Onsdag var Manglerud Stars foreløpig siste signering, David Booth på plass i Manglerud ishall. Torsdag kan han få sin debut mot Grüner.

Mannen med 530 NHL-kamper på CV-en virket veldig fornøyd med å være på plass i Norge. Han snakket mye om været, og skrøt veldig av Manglerud Stars materialforvalter, som allerede hadde fått slipt skøytene hans, samt det norske brødet.

Hjemme spiser jeg aldri brød, men dette var godt, sa den veltrente amerikaneren mens skivene gikk ned på høykant.

Fem nye

Det er en ny hverdag for han, men også for Manglerud Star. Ikke bare vandrer det en hvassekte hockeystjerne rundt i korridorene på Østensjø, men klubben står nå med åtte importspillere i troppen. De kan kun benytte seg av seks.

Den siste måneden har det kommet inn fem nye. Craig Puffer, Tony Bretzman, Corey Elkins, Brent Moran, og til slutt David Booth.

Manglerud Stars hovedtrener David Livingston advarer samtidig mot at Booth vil ta den norske ligaen med storm.

Han har ikke spilt denne sesongen, og det kommer til å ta litt tid før han er i sin beste form. Jeg tror ikke vi skal forvente all verden umiddelbart. Det er rettferdig overfor han. Denne ligaen er god nok til at han ikke kan komme inn og gjøre som han vil uten å være klar for det. Vi har en tøff kamp allerede i morgen, poengterer Livingston.

Slik finansieres det

Men hvordan har klubben som starta sesongen med minus tre poeng på grunn av negativ egenkapital klart å skrape sammen penger til denne gjengen? Vi spurte styreleder i Manglerud Star Ishockey, Briger Vestby.

For at folk skal får den rette forståelsen av det så er det sånn at han har ønska å se Norge, å gå på ski i fjellene. Så det første jeg møtte han med i dag var skiene til han og kona, og det aller første han spurte meg om var; hvor er fjellene?

Så han har ønska å komme hit, og nå ble det en fin anledning for dem å komme hit, og samtidig kan han utøve det som han liker aller best, og det er å spille ishockey og hjelpe Manglerud Star. Det er en kombinasjon, det dreide seg ikke om penger. Det er viktig å få fram, det har aldri vært forhandla om store penger.

Men noen penger er det vel?

Jo, det er det. Men det er såpass lite at det er ikke betydelig.

Men hvordan finansierer dere dette?

Det vi har gjort nå er hjelp fra alle sponsorene. Vi har jo veldig gode sponsorer her vil jeg si, Vi har jo personer her som har hjulpet denne klubben i alle år, og de er med, og de er med mer enn noen gang. Og i tillegg har det kommet på plass ca 20 nye sponsorer til denne sesongen, sier Vestby og legger til:

De har sammen med eksterne sponsorer, som ønsker å være anonyme, fått på plass dette.

Vil ikke ut med navn

Et navn som hyppig har dukket opp i diskusjonen er Manglerud Star-backen Håkon Nilsens far, Rolf Nilsen. Han var på et tidligere tidspunkt i sønnens karriere tungt inne klubben Flint Firebirds. Det ble rabalder da han forsøkte å få trenerne sparket på grunn av sønnenes manglende istid.

Vestby ønsker ikke å kommentere om Rolf Nilsen er en av de eksterne sponsorene, av den enkle grunn at de ikke ønsker å gå ut med navn på hverken sponsorer eller enkeltpersoner som hjelper klubben. Men han tegner et bilde for oss, slik at vi bedre kan forstå situasjonen.

Så sponsorene skraper sammen en sum, dere ser hva det koster for å få tak i det dere ønsker, og så spør dere deretter om hjelp fra eksterne bidragsytere?

Det stemmer, sier Vestby og presiserer:

Det som er viktig her nå er at når vi, og det er alltid vi, bygger klubben så er vi ikke avhengig av én person. De trofaste lojale sponsorene er med mer enn før. Det syns jeg er fantastisk. Vi står ikke på ett bein, men kanskje på 50-60 bein. Det er ikke enkeltpersoner eller enkeltselskaper som blir avgjørende for denne utviklingen.

Kontroll på økonomien

Mange bekymrer seg likevel for at det er et luftslott som er i ferd med å bygges på Manglerud. Vestby er klar på at klubben er i trygge, økonomiske hender.

«Forsiktighetsprinsippet». Det har jeg alltid hatt i alle posisjoner jeg har hatt i hockeyen tidligere som styreformann, og i lederskap på jobb. Jeg tar ikke stor risiko, så hvis jeg må ta avveining om å ta en sjanse på økonomien eller ikke så venter vi med å gjøre de tingene. Dette er kalkulert, vi har full kontroll på det økonomiske, og vi bygger klubben fremover.

Han forteller videre om viktigheten av at de økonomiske rammene er på plass, og trekker samtidig fram den utenomsportslige betydningen av en signering som David Booth.

Vi har vært på en reise fra mars til nå, så kan du godt si at resultatene på banen kanskje ikke har vært som vi har ønska oss, men det har ikke vært det viktigste for oss. Det viktigste for oss er å bygge et fundament fra bånn og opp, og det føler jeg vi har gjort nå. Nå er vi liksom i gang, og nå i de siste ukene har vi sett at vi har hatt mulighet til å hente litt spillere som kan hjelpe oss. Og da hjelper dem hele teamet og hele Manglerud, og det er ikke bare på isen. Det er også for at vi skal prøve å få litt flere tilskuere inn i denne hallen slik at vi får den store entusiasmen tilbake til Manglerud, for det er en tradisjonsrik, veldig bra klubb, og det har vi jobba med, sier han og fortsetter:

Det er mange uttrykk som kan passe, men jeg syns vi har snudd klubben til det positive, vi har kontroll på økonomien, så jeg er ikke noe bekymra for den økonomiske tilstanden til Manglerud Star, for den har vi kontroll på.

Ønsker å bli norgesmestere - denne sesongen

Det kan virke som butikken går bra på Manglerud om dagen, men Vestby vil sikte høyere.

Nå er vi i den økonomiske situasjonen at vi kan bygge Manglerud Star oppover på tabellen.

Vi ønsker å bli norgesmestere, legger han til.

Allerede denne sesongen?

Ja, hvorfor ikke? I hvert fall i løpet av noen år, svarer han og fortsetter:

Jeg syns vi spiller bra hockey, jeg syns vi har et veldig godt trenerteam som jeg etter hvert har blitt kjent med, og som jeg syns har mye gode verdier, så må vi lære hverandre å kjenne. Nå begynner vi å respektere hverandre på kryss og tvers i klubben.

Hva skjer med juniorene?

Men samtidig som MS forsterker seg i kampen om å nå årets sluttspill har spørsmålet om storhandelen går på bekostning av junioravdelingen til klubben som er kjent som «Talentfabrikken».

Vi jobber bra ned mot de yngres avdeling nå, mot U21 laget vårt. Det er en bra plattform der nå, og de skal få lov å prøve seg mer.

Men hvordan skal de få prøve seg mer når dere henter inn alle disse importene?

Det er fint du spør. Det at vi nå har henta inn han NHL-spilleren (Booth) er en fin læring for klubben. Hvordan han opptrer i treningssammenheng, hvordan han opptrer på isen. Hvordan han forbereder seg, hva han spiser og hva han gjør. Det skal flere få være med på, så det kommer til å bli en slags rotasjon på det. Det kommer til å bli mange spillere fra U21 som skal få være med å prøve å trene, sier Vestby før han legger til:

Da bygger du kulturen sterkere. Det er ikke dermed sagt at de skal spille A-kamp, men de kommer til å bli flere juniorer nå som får bli med å trene framover, lover han.

Mer fra Dagsavisen