Nyheter

Julen i gamle dager: Se de nydelige bildene

Juletreet ble fraktet med hest, eller båret til døra av et bybud. Men oppskriften på ekte jul var temmelig lik før som nå, viser disse historiske bildene.

Bilde 1 av 8

Saken ble først publisert i 2019

Hvor er hun vel på vei, den stilige kvinnen? Hun er iført svart pelskåpe og hatt festet med hattenål over den kunstferdig danderte frisyren, og bærer et julenek under armen. Vurderer hun muligens ett av juletrærne selgeren på Youngstorget har å by fram? Eller er det allerede i hus, sammen med gaver, julemat og julepynt?

Juletresalg på Youngstorget 23. desember 1910.

I hvert fall er det lille julaften 1910, og mye er nok allerede på stell i den standsmessige oslofruens hjem idet fotograf Anders B. Wilse fester det på samme tid dagligdagse og helt spesielle øyeblikket til filmrullen.

Året før fikk hun kanskje juletreet levert på døra? Dette bybudet er på vei inn i Balders gate 15 på Frogner i Oslo, en førjulsdag i 1909. Også her er det Anders B. Wilse som er fotografen, også her er fotografiet tatt vare på i Oslo Museums arkiver.

###

Norske flagg

Dette stilige paret, fotografert av Leif Ørnelund i 1949, pyntet tre med norske flagg, glitter og julekuler.

Juletreet pyntes i 1949.

Julegaver

Disse barna koser seg med åpning av sine gaver, julaften 1955. Fotografet er kreditert Henriksen & Steen AS.

En trompet! Nei to! Stor glede, i hvert fall for barna, julaften 1955.

Ja, for hva er vel bedre enn en trompet? Det må være to. Synes barna. Mor og far ble ikke hørt(!)

Julebakst i rasjoneringens tid

Under krigen måtte nok julebaksten justeres en del, siden det var rasjonering på sentrale ingredienser som sukker, egg og smør. Leif Ørnelund tok dette skjønne fotografiet av to generasjoner som samarbeider fint på kjøkkenet i 1943:

Julebakst, 1943.

Han er også fotografen bak dette koselige blinkskuddet av Mette og Ruth Ørnelund – mest sannsynlig fotografens egen kone og datter – som pakker opp julegaver i krigsåret 1941. Legg også merke til de levende lyset på treet!

Mette og Ruth Ørnelund, julaften 1941.

Dette fotografiet er tatt på Stortorget i 1902, av Andreas B. Wilse. Også i 2019 var det juletresalg her. Men det lille paviljongaktige pissoiret midt i bildet fins ikke lenger.

Juletresalg, Stortorget i Oslo, 1902.

Og her har Leif Ørnelund vært ute med kameraet igjen, og fanget en stemningsfull førjulsscene i Storgata i Oslo 1957.

Storgata i Oslo, 1957.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Nyeste fra Dagsavisen.no: