Nyheter

Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser

Flere Oslo-politikere tar til motmæle etter en voldspreget helg i hovedstaden. Hvordan problemene skal løses er de imidlertid uenige om.

Søndag ettermiddag opplyser Krimvakta ved Oslo politidistrikt til NTB at de foreløpig ikke har en fullstendig oversikt over hvor mange voldshendelser det har vært i løpet av helgen.

Bare natt til lørdag var det opp mot 20 voldshendelser, men også natt til søndag ble det registrert en rekke hendelser hvor det ble utøvd vold.

I flere av forholdene fremstår det som om voldsutøvelsen var uprovosert. Flere av gjerningspersonene er unge menn med utenlandsk opprinnelse som har gått til angrep på enkeltpersoner eller mindre grupper.

Så langt er totalt fem tenåringer pågrepet. De har alle vært i kontakt med politiet tidligere, og ble pågrepet etter at en mann i 20-årene ble slått og sparket flere ganger i hodet i Slemdalsveien natt til søndag.

– Vi ser mer blind vold

Til VG sier Ap-politiker Jan Bøhler at han er bekymret over det økende omfanget av blind vold i hovedstaden. Han beskriver det som «en slags terror mot bymiljøet vårt».

– Vi ser mer blind vold der folk blir angrepet, overfalt og banket. Slag og spark blir også tildelt mennesker som ligger nede. Grupper og gjenger på opptil ti personer, går løs på personer ut av ingenting, sier Bøhler til avisen.

Han ønsker mer informasjon om voldsutøverne, og mener at både politiet og natteravnene bør legge opp til mer tilstedeværelse fremover. Ifølge Bøhler bør også straffereaksjonene bli mer avskrekkende slik at færre prøver seg.

Oslo  20180508.
Jan Bøhler (Ap) om æresvold.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Møter justisministeren

Mandag møter Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til et planlagt møte om ungdomskriminalitet.

Nå sier byrådslederen til Aftenposten at han vil ta opp helgens voldshendelser med justisministeren, og at det er regjeringen som må sørge for at politiet er i stand til å ta ungdommene.

– Jeg må forsikre meg om at det er nok politiressurser i Oslo, at de jobber godt nok med det forebyggende arbeidet, at de er til stede over hele byen, og at de kan si at de har kontroll på dette, sier Johansen til TV 2 søndag kveld.

Høyre vil øke støtten til natteravnene

Ifølge Høyres gruppeleder i bystyret, Eirik Lae Solberg, har byrådet mistet kontrollen over voldsutviklingen i hovedstaden.

Til Aftenposten sier han at han begrunner dette med svak økonomisk støtte til frivillig innsats i forebyggende arbeid, og sier videre at Høyre vil foreslå økt støtte til Natteravnene og Røde Kors' Gatemegling.

Natteravnene fikk 400.000 kroner i kommunal støtte i år, som er noe mindre enn de seneste årene. Generalsekretær Lars Norbom sier at utviklingen er skremmende, men at det er vanskelig for dem å være til stede i bydelene når de har fått minsket støtten.

Oslo 20190909. 
Nestleder Oslo Høyre Eirik Lae Solberg under valgvaken til Høyre på Clarion Hotel Oslo.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Vil straffe foreldrene

Stortingsrepresentant og justiskomitémedlem Himanshu Gulati (Frp) vil straffe foreldrene ved å frata dem offentlige ytelser - som barnetrygden - dersom mindreårige barn blir tatt for kriminalitet.

– Foreldrene må ansvarliggjøres og bringes på banen. Noe er feil når 16-17 åringer utøver vold og kriminalitet på nattetid og i helger uten at foreldrene virker opptatt av hva barna deres driver med, sier han til NTB.

Mer fra Dagsavisen