Nyheter

Suppe, såpe og bøker til folket i nye Deichman

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen er ikke bekymret for utleievirksomheten i nye biblioteket i Bjørvika. – Det viktigste er å få folk inn på biblioteket.

– Det er skapt et inntrykk av at omtrent halve biblioteket skal leies ut. Det er ikke riktig, fastslår kulturbyråd Rina Mariann Hansen.

Forrige uke skrev Dagsavisen om bibliotekansatte som frykter for et dårligere bibliotektilbud, etter at store deler av det nye hovedbiblioteket i Bjørvika må leies ut for å finansiere budsjettsmellen på ikke mindre enn 400 millioner kroner. Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) mener allikevel at det ikke er grunn til bekymring.

Les også: – Vil ramme tilbudet i hele byen (+)

– Det er inntil 40 prosent av bygget som skal leies ut. Det inkluderer både faste leietakere, som skal ha sine kontorer her, og spotutleie, som er arrangementer og andre type ting, forklarer Hansen.

– Det har hele tida ligget et inntektskrav i bunn for det nye biblioteket. Det nye er at fire prosent av det som var tiltenkt publikumsareal nå blir utleid på permanent basis. I tillegg har vi høyere ambisjoner om utleie til arrangementer.

utkragingen: Innvendig rommer det et stort amfi med bred nedtrappping fra femte etasje til fjerde etasje. Dette egner seg for arrangementsutleie, mener byrådsavdelingen.

På plassen foran biblioteket skal det være vannspeil, og skøytebane på vinteren. Innvendig rommer utkragingen et stort amfi med bred nedtrappping fra femte etasje til fjerde etasje. Dette egner seg for arrangementsutleie, mener byrådsavdelingen. Foto: Hilde Unosen

Gjennomfartsåre

Byrådet for kultur, idrett og frivillighet har invitert Dagsavisen på en omvisning i det fem etasjers signalbygget som reiser seg bak Operaen. Etter planen skal det nå stå ferdig ved nyttår 2019, og åpnes for publikum til våren, tre og et halvt år på overtid.

– Her blir det et stort vannspeil, og skøytebane på vinteren, forklarer byråden mens vi tusler over byggeplassen.

Innenfor dørene står rulletrappa klar til å frakte leseglade og kulturinteresserte mennesker oppover i etasjene.

– Første etasje blir som en gjennomfartsåre i Bjørvika med innganger på tre sider, sier Hansen.

###

Foto: Hilde Unosen

Les også: Deichman-utbygger får kritikk

Etasje for etasje

Byråden forteller at de har gjennomgått etasje for etasje for å finne ut hva de kunne bruke til utleiearealer for å dekke inn kostnadsoverskridelsen.

– Utleie til kafeen var allerede planlagt i prosjektet. I tillegg har vi nå funnet to steder til i første etasje og arealer i femte etasje som skal leies ut på permanent basis, forklarer hun.

Arealene i første etasje ligger på hver sin side i etasjen, det ene mot vannspeilet og det andre på «baksiden».

– Si at bokhandelen Ark havner her. Vil ikke det slå beina under hva et ikke-kommersielt folkebibliotek skal være?

– Vi har for eksempel bibliotek inne på Stovnersenteret. Også på Lambertseter. Det er ikke sikkert at det bare er negativt, det kan få inn folk som i utgangspunktet ikke går på biblioteket. Men vi må finne noen leietakere som synes det er greit å være i et bibliotek, og som også passer inn, sier Hansen.

for barna: Andre etasje blir mest for barn og unge. Her kan du lese og leke i små rom og huler.

Lekerom for de minste i andre etasje. Foto: Hilde Unosen

Hangout-steder

Siden rulletrappen foreløpig er avsperret, og baktrappa er mørklagt, tar vi driftsheisen oppover i bygget. Andre etasje er for barn og unge, her begynner små huler og rom å komme på plass. Bokhyller i forskjellige farger venter på å fylles med bøker. I femte etasje flytter den første kjente leietakeren, Scandinavian Design Group, inn. Mesaninen i denne etasjen skal også leies ut.

– Hva skulle det egentlig være her?

– Mesaninen var ikke planlagt med innhold.

– Det kunne for eksempel vært et fint hangout-sted?

– Ja, men det blir nok av fine hangout-steder.

– Og der Scandinavian Design Group flytter inn?

– Det var tiltenkt Deichmans interadministrasjon, kontorer og driftsareal, sier Hansen.

– Mener du at det ikke er grunn til bekymring?

– Jeg er ikke bekymra. Både fordi det er areal som ikke var tiltenkt publikum, og at vi har funnet noe som vi tror vil fungere bra.

###

Utsikt fra utkragingen over Dronning Eufemias gate. Foto: Hilde Unosen

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Events

I tillegg er amfiet i den store utkragingen i femte etasje vurdert som et egnet sted for utleie til arrangement. Også i tredje og fjerde etasje er det funnet steder til kontorer, kursrom og arrangementsutleie.

– Det er en forholdsvis liten andel av det som var rene publikumsareal som skal leies ut. Det vil ikke bli noen dårligere bibliotekopplevelse, mener Rina Mariann Hansen.

hun, han og hen: Kjønnsnøytral logo er på plass.

Mye gjenstår før biblioteket kan åpne for publikum til våren, men kjønnsnøytral logo er på plass. Foto: Hilde Unosen

Ny rolle

– De bibliotekansatte uttrykker også bekymring for at de ikke får tid til å serve publikum på en god nok måte?

– Bibliotekene forandrer rollen sin. Det er ikke lenger et sted man blir hysja på, det er ikke et boklager. Derimot er det et sted man kommer sammen.

Hun forteller at de har brukt cirka 75 millioner kroner i digitalisering, både av publikumstjenester og boksorteringssystemer som er gjort helautomatisk.

– Ingen ansatte skal måtte stå og ta i hver enkelt bok. Disse tingene automatiseres, det gjør at det også blir bedre service ut til lokalbibliotekene, sier Hansen.

– Jeg er sikker på at de som jobber i biblioteket får brukt kompetansen sin, og at de får være mer i kontakt med publikum enn de har i dagens hovedbibliotek.

###

Boksorteringssystemet blir automatisert. Her er den nye bokheisen. Foto: Hilde Unosen

Fire-fem flerbrukshaller

Hansen forteller at hun også skulle ønske at de ikke trengte å drive utleie i det nye biblioteket, men at dette er et resultat av de økonomiske realitetene.

– 400 millioner, det er mye penger, og tilsvarer fire eller fem flerbrukshaller, konstaterer byråden.

– Vi arvet en veldig stor kostnadsoverskridelse fra det forrige byrådet. I tillegg hadde de kuttet 13 millioner i driftstilskudd til lokalbibliotekene, noe som kunne betydd nedleggelse for flere. Det var penger som vi måtte putte tilbake.

lyst og åpent: Ingen rom i det nye biblioteket er like, alle plan har ulik geometri og lyssjakter.

 Ingen rom i det nye biblioteket er like, alle plan har ulik geometri og lyssjakter. Foto: Hilde Unosen

Bibliotekmagi

Byråden sier at de også måtte legge inn penger for å få innredet den nye kinosalen i biblioteket.

– Det var for dumt å ha et rom som var laget for kinosal, men som ikke kunne brukes. Det har jo også mulighet for å bli leid ut, og øker muligheter for Deichman til å ha inntekter.

Det aller viktigste, mener Rina Mariann Hansen, er uansett å få folk inn i biblioteket.

– En som jobbet i Deichman sa til meg en gang at vi må tenke som i Frelsesarmeen. Suppe, såpe og frelse.

– Og for oss som tenker at bøker er frelse, så må vi få folk inn i biblioteket før bibliotekmagien kan skje.

Les også: Havpark på Sukkerbiten kan koste over 170 millioner

Mer fra Dagsavisen