Nyheter

– Det blir ikke pumpet dritt ut i fjorden!

Renseanleggene har ikke skylden for de kjøttetende bakteriene, forklarer vann- og avløpsetaten.

– Renseanleggets oppgave er å rense avløpsvannet, og det blir ikke «pumpet dritt ut i fjorden», forteller Kaisa Bergfjord Stoll, kommunikasjonsrådgiver hos vannrenseanlegget VEAS.

I Dagsavisen denne uken kunne du lese advarsler mot å bade i Oslofjorden med åpene sår, fordi renseanlegg pumper dritt ut i fjorden. VEAS og Vann- og avløpsetaten avviser dette kontant.

Les også: Klimatrend: Kjøper gårdsandel og høster grønnsakene selv

Ekstremsommer

– Fjordbyen i Oslo fremstår nå som den idyllen den er, nettopp på grunn av at fjorden er ren, innbydende og tiltaltalende, sier Frode Hult, seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten.

Tidligere i sommer ble sommeridyllen forstyrret da kjøttetende bakterier herjet i Oslofjorden. En kvinne ble smittet da hun badet i Middagsbukta i Asker.

– Her refereres det sannsynligvis til vibriobakterier. De må ikke forveksles med de bakteriene som kommer som følge av en kloakkforurensning, forklarer Stoll.

Vibrio- og shewanellabakterier lever i sjøvann. De kan ved varig høye badetemperaturer utgjøre fare for vannentusiaster. Smitten skjer som oftest gjennom åpne sår, og kan føre til infeksjoner.

Les også: Ingrid (85) er den eldste nakholmianer

Utmerket kvalitet

VEAS renser avløpsvann, slik at vannet som slippes ut i fjorden er rent. Anlegget på Slemmestad renser normalt 3000 liter avløpsvann i sekundet. Når det regner kan det ta opptil 11.000 liter vann.

– Ved voldsomme regnskyll kan det skje at urenset, regnvannsfortynnet avløpsvann slippes ut i fjorden, forteller Stoll.

– For eksempel ved Lysaker, fordi renseanleggene ikke kan ta unna alt. Da pleier Oslo, Asker og Bærum kommune å fraråde bading i fjorden i ett døgn. Dette skjer heldigvis sjelden, og hittil i år har VEAS kun hatt ett overløp.

Oslo kommune tar ukentlige prøver i fjorden fra våren gjennom sommeren for å måle badevannskvaliteten.

– Dette viser stort sett utmerket kvalitet, forteller Hult.

– Vannet i Oslofjorden er utmerket til bading og annen rekreasjon, med unntak av ett døgn etter kraftig regnvær.

Les også: Badeperler på ei snor

Blå ære

I 1999 ble blå flagg satt opp på strender og marineområder rundt om i Norge. Blått Flagg er et miljøsertifikat, som blant annet deles ut til badeområder med særlig god vannkvalitet.

– Mange badestrender i indre Oslofjord har blått flagg, avslutter Stoll.

– Blant annet VEAS nærmeste nabo, Sjøstrand, i Asker kommune.

Les også: Sjekk den enorme forskjellen på årets åkre!

Mer fra Dagsavisen