Nyheter

Taper millioner på kvinne-VM

Den tradisjonelle Fotballfesten på Kontraskjæret viser kvinnefotball på storskjerm for første gang. Så langt har arrangementet vært en økonomisk ruin.

7. juni startet verdensmesterskapet i fotball for kvinner i Frankrike. Tidligere mesterskap har fylt uteområdet ved Akershus festning til randen. Men så langt i år har kun 10.000 fotballfans tatt turen innom.

I fjor hadde festen nærmere 250.000 besøkende totalt. Med under to uker igjen til finalen, er årets besøkstall en dyster kontrast til fjorårets suksess.

– Interessen har tradisjonelt vært mindre for damefotball, sier Geir Oterhals, daglig leder for Fotballfesten, om det dårlige oppmøtet.

Saken fortsetter under bildet. 

Nice, Frankrike 20190622.
Fotball VM-kvinner 2019, åttenedelsfinale Norge-Australia.
Norges Guro Reiten, Ingrid Syrstad Engen,Norges Lisa - Marie Utland og Norges Vilde Bøe Risa feirer straffeseiren.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kvinnefotball trekker ikke publikum. Her feirer Guro Reiten, Ingrid Syrstad Engen, Lisa-Marie Utland og Vilde Bøe Risa straffeseiren mot Australia i åttendedelsfinalen i helga. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Gikk du glipp av denne kommentaren til Sigrid Bonde Tusvik? «Alle ber henne holde kjeft. Men Ada burde ha et korps stående fast på Gardermoen når hun lander»

Millioner i underskudd

Kontraskjæret har vært hjem for Fotballfesten siden arrangementet ble startet opp av Oterhals i 2006. Ifølge hjemmesiden var målet å lage en «sosial happening» for alle på tvers av kjønn, kultur og bakgrunn. I år er første gang arrangørene viser fotballmesterskap for kvinner på storskjerm.

– Det har ikke gått så bra, oppsummerer Oterhals.

VM for menn i 2018 førte til et storslått år for folkefesten. På denne tida i fjor fortalte en fornøyd Oterhals til Finansavisen at de forventet en omsetning på 50 millioner kroner. Fjorårets totale omsetningstall er fremdeles uklare, men én ting er sikkert: fallkurven til i år blir bratt.

– Vi forventer å gå mellom 2 og 3 millioner kroner i minus, forteller en ubegeistret daglig leder.

Oterhals peker på at dårlig vær den første uka også påvirket publikumstallene. Men til tross for skyer og sol var det også magert oppmøte på tirsdagens kamp mellom Spania og USA.

Les også: Krever at FIFA gir kvinnefotballen økte ressurser

Økonomisk sjansespill

– Hvorfor valgte dere å vise kvinne-VM for første gang i år?

– Vi har sett at det er en bevegelse på gang i kvinnefotball. Tegn i tida viser at interessen er på vei opp, sier Oterhals.

– Angrer dere på at dere valgte å satse i år?

– Nei, vi hadde lyst til å bidra til å løfte damefotballen. Men det er klart at vi kommer til å tape penger i år, fortsetter han.

– For å ta det positive så var det bra med folk på kampen mellom Norge og Australia lørdag. Og seertallene på TV er imponerende. Det er noe som er på gang i kvinnefotball.

Saken fortsetter under bildet. 

###

Slik så det ut da Kontraskjæret viste semifinale mellom Kroatia og England i fjor (t.h.) sammenliknet med visningen av kvinne-VM i år (t.v.). Foto: NTB scanpix/Gina Grieg Riisnæs

Møt Lise Klaveness i portrettet: – De store klubbene bør utnytte sin standing for å løfte kvinnefotballen (+)

Mindre dekning

I år er ikke bare første gang kvinnefotball vises på Kontraskjærets storskjermer. Det er også første gang Fotballfesten viser et mesterskap hvor Norge spiller. NRK og TV 2 sitter vanligvis med visningsrettighetene i Norge. Under tidligere mesterskap har de to kjørt direktesendinger fra Fotballfesten. Under fjorårets herre-VM brukte de studioet på Kontraskjæret i forbindelse med alle kampene, forteller NRK.

Men selv med Norge i mesterskapet, prioriterer de ikke å dekke årets fest.

– I dette mesterskapet har vi vært til stede med en reporter på Kontraskjæret ved noen anledninger, men studioet vårt har vi fast på Marienlyst. Med Norge med i mesterskapet prioriterer vi tilstedeværelse i Frankrike og redaksjonell satsing rundt Norge som det viktigste, forteller Janne Fredriksen, redaksjonssjef i NRK Sport.

Også TV 2 har lagt om årets dekning og har kun studio i Bergen.

– Det ligger ingen nedprioritering til grunn for dette, men handler om å gripe anledningen når Norge er med, forklarer Vegard Jansen Hagen, sportsredaktør i TV 2. Han sier de prioriterer tung tilstedeværelse i Frankrike for å dekke Norges lag i år. Ifølge Hagen har TV 2 sendt et team på ni personer som jobber med å dekke mesterskapet i Frankrike.

Fikk du med deg denne VM-reportasjen? Drillos VM-helt fikk 14 barn verden rundt og drakk seg ihjel (+)

Usikker fremtid

Fotballfesten leier Kontraskjæret gjennom Bymiljøetaten og Oslo kommune for 200.000 kroner fra 5. juni til 12. juli. Til neste års europamesterskap for herrer er samme avtale i boks. Hvis forrige EM-arrangement er en indikator, kan Fotballfesten gå mot lysere tider neste år. Etter endt mesterskap i 2016 omsatte Fotballfesten for 28,3 millioner kroner, med et overskudd på 1,7 millioner kroner. Det er derimot usikkert om de vil legge opp til fest for kvinnefotball igjen.

– Vi vet fra tidligere at det vil ta tid å bygge opp dette. Publikumstrenden har vært stigende og det har vært veldig god stemning på Norge sine kamper. Vi vil arrangere dette videre, men må se litt på formatet. Vi forventer mellom 4.000 og 5.000 mennesker på kveldens kamp, og da mener vi dette kan fungere i framtida, avslutter Oterhals.

Mer fra Dagsavisen