Nyheter

Kneblet av Utdanningsetaten

Leder av skolehagene i Oslo, Tore Faller, fikk munnkurv av arbeidsgiveren etter et intervju med Dagsavisen, hvor han beskriver konflikten mellom Geitmyra skolehage og Stiftelsen Geitmyra matkultursenter.

Bilde 1 av 2

Les også: Thorkildsen ville ikke kommentere ytringsnekt for Faller (DA+)

På Geitmyra har det grodd opp en grønn og tornefull konflikt mellom Stiftelsen Geitmyra matkultursenter og skolehagen.

En konflikt som begynte etter at matskribent og gründer Andreas Viestad etablerte Matkultursenteret på andre siden av veien for Geitmyra skolehage i 2011. Den vokste til nye høyder da Viestad i 2016 lanserte tanken om et undervisningsdrivhus på skolehagens område.

Fikk munnkurv

– Det er ingen liten konflikt. Det er helt feil, svarer leder for Oslo kommunale skolehager, Tore Faller, på Dagsavisens spørsmål om hva som skjer mellom de to naboene som bare har en vei imellom seg.

– Det er en stor konflikt for oss. Vi snakker om en stor og 110 år gammel offentlig skolehage midt i byen, som absolutt ikke må privatiseres, sier han ettertrykkelig.

Etter at Tore Faller hadde godkjent sine sitater, fikk Geitmyra matkultursenter muligheten til å imøtegå Fallers påstander om konflikt.

Men rett etter fikk Faller en skarp telefon fra assisterende utdanningsdirektør i Utdanningsetaten, Dag Hovdhaugen, hvor han fikk beskjed om at det ikke var noen konflikt, og at han ikke kunne uttale seg slik han gjorde, og at intervjuet måtte trekkes.

Har du lest Dagsavisens saker om ytringskulturen i Oslo kommune?

Dagsavisen tok kontakt med Dag Hovdhaugen for å få en begrunnelse for at Faller ikke fikk uttale seg, og sendte flere konkrete spørsmål til Hovdhaugen om saken. Blant annet:

• Oslo kommune har vært opptatt av åpenhet, og er ikke dette et forsøk på å kneble en leder i en avdeling innen Osloskolen?

• Tore Faller uttaler seg ikke på vegne av Oslo kommune, men i egenskap som leder for skolehagene i Oslo. Da er han vel i sin fulle rett?

• Oppfatter dere et slikt intervju å være imot Oslo kommunes retningslinjer?

Han svarte dette i en mail:

«Jeg kan ikke gå direkte inn i hva som er sagt mellom en ansatt i Utdanningsetaten og meg. Det jeg kan si er at alle ansatte er fri til å uttale seg som privatperson, og ytre sine meninger, men at man ikke kan uttale seg på vegne av Oslo kommune med standpunkter som ikke er kommunens».

Videre skriver Hovdhaugen i e-posten:

«Geitmyra matkultursenter er i dialog med Bymiljøetaten og oss om utviklingen i området. Det er ikke en konflikt mellom kommunen og Matkultursenteret, og vi opplever at vi har et godt samarbeid.»

Stikk i strid med hvordan leder av skolehagene i Oslo, og Vern Geitmyra-aksjonen, opplever det. For leder av Vern Geitmyra-aksjonen, Signe Kalsnes, bekrefter overfor Dagsavisen at det er en stor konflikt mellom skolehagen og Matkultursenteret.

Kalsnes understreker at konflikten utelukkende skyldes at Viestad og Matkultursenteret ønsker å etablere privat og konkurrerende virksomhet til skolehagens eget gratis tilbud til Oslo-skolene inne i den kommunale skolehagen.

190509
Geitmyra skolehage.  Signe Kalsnes. Om skolehager.
Foto: Mimsy Møller

Signe Kalsnes, leder av Aksjonen La skolehagen leve – Vern Geitmyra. Foto: Mimsy Møller

– Der Viestad ønsker privatisering, ønsker Vern Geitmyra-aksjonen å videreutvikle Geitmyra skolehage til et kommunalt kompetansesenter for økologi og skolehagevirksomhet, sier Kalsnes til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Bakgrunn

Geitmyra skolehage er en 40 mål stor og 110 år gammel kommunalt drevet skolehage som ligger sentralt på Sagene i Oslo. Det er Utdanningsetaten ved Oslo kommunale skolehager og leder Tore Faller som har ansvar for det faglige innholdet og alle aktivitetene som foregår i skolehagen.

Skolehagen gir et gratis skolehagetilbud til alle skoler i Oslo som ønsker det, og brukes også av mange barnehager.

I 2011 fikk Matkultursenteret disponere rundt 500 kvadratmeter av skolehagenes areal for å bruke det til dyrking.

Et areal som senere har økt til rundt 800 kvadratmeter.

For skolehagen var dette en vinn-vinn situasjon. De var gode på dyrking, Matkultursenteret gode på å lage mat.

Og skolehagen så for seg et fruktbart samarbeid.

Konflikt

Men så vokste en konflikt fram.

– Konflikten startet for alvor da drivhuset kom på agendaen i 2016, sier Kalnes.

Kalsnes forteller at Vern Geitmyra- aksjonen allerede sommeren 2017 – etter at Viestad hadde lovet at kommunen skulle få besøksdrivhuset i gave – fikk følgende skriftlige forsikring fra daværende byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl: «Oslo kommune positive til å ta imot en gave fra Stiftelsen Geitmyra matkultursenter i form av et besøksdrivhus. Men, det er en helt sentral forutsetning for at kommunen eventuelt tar imot gaven, at det ikke ligger føringer på hvem som skal drifte innholdet i besøksdrivhuset.»

Kalsnes forteller videre at Viestad med denne lovnaden om at kommunen skulle få besøksdrivhuset i gave, brøt gavekriteriene fra Sparebankstiftelsen, og at Sparebankstiftelsen i e-post til skolehageleder Faller bekreftet at de ikke legger seg opp i hvor besøksdrivhuset plasseres fysisk, så lenge det er Geitmyra matkultursenter som har eierskapet til prosjektet.

Siden sommeren 2017 har Kalsnes sendt flere brev til byrådsavdelingene hvor hun ber om avklaringer vedrørende besøksdrivhuset. I brevene bekreftet hun også at det er en konflikt.

Les også: Fikk nei til drivhus: – Jeg forventer at byrådslederen og byrådet tar seg sammen

«Geitmyra matkultursenter har store planer for Geitmyra skolehage – beskrevet i prosjektet «Geitmyra byhage» – som de har søkt både Sparebankstiftelsen og Bymiljøetaten om støtte til å realisere. Jeg understreker at dette ikke er gjort verken i samforståelse eller samarbeid med ledelsen i Geitmyra skolehage eller Utdanningsetaten. Tvert imot opptrer de uten omtanke for hva skolehageledelsen anser som det beste for den kommunale skolehagevirksomheten. Som følge av denne fremferden har både skolehageledelsen og andre brukere og aktører i skolehagen over år utviklet et meget konfliktfylt forhold til Andreas Viestad og Matkultursenteret», skriver hun i brevet til byråd for oppvekst og kunnskap, Tone Tellevik Dahl (Ap).

– Det er en ideologisk konflikt, sier hun til Dagsavisen.

– Det springende punktet er om kommunen skal bruke ressurser på å kjøpe tjenester fra en privat aktør når de heller kan oppbemanne egen virksomhet og utvikle den kommunale skolehagen i egen regi, sier Signe Kalsnes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Drivhus ga isfront

Den store isfronten kom da Matkultursenteret fikk 3,5 millioner kroner av Sparebankstiftelsen for å sette opp et besøksdrivhus i form av to innendørs klasserom.

Geitmyra matkultursenter ønsket å sette opp undevisningsdrivhuset på skolehagens område. I april 2019 fikk de imidlertid tommelen ned av rådhuset på grunn av at en privat stiftelse ikke kan bygge sitt eget permanente bygg på kommunal grunn. Avslaget er begrunnet i lovverket for offentlige anskaffelser.

Legge tilrette

Daglig leder i Geitmyra matkultursenter for barn, Eivind Løvdal, kommenterer saken slik i en e-post til Dagsavisen:
«Uenigheten dreier seg i korte trekk om man ønsker flere barn og lavere gjerder eller ikke. Vi mener at så mange barn som mulig bør ha tilgang til den fantastiske skolehagen og er kjempeglade for at Oslo Kommune legger til rette for det».

Kommunen selv er i planleggingsfasen av hvordan Geitmyra skolehage skal utvikle seg gjennom «helhetlig plan for videre utvikling av Geitmyra skolehage».

Konkurranse

Samtidig som avslaget om oppføring av drivhuset forelå, ble det 2. mai sent ut varsel om en kommende konseptkonkurranse i Geitmyra skolehage, med utlysning i slutten av mai.

«Konseptkonkurransen er en bestilling fra Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel (MOS) til Bymiljøetaten som de siste fem årene har hatt ansvar for vedlikehold av det fysiske området på Geitmyra. Vi frykter at konkurransen er et nytt forsøk på å la Viestad etablere drivhuset i skolehagen og at dette skal skje ved en omgåelse av regelverket for offentlige anskaffelser. Midlertidige ordninger blir imidlertid ofte til faste ordninger», heter det i en pressemelding fra Vern-geitmyra-aksjonen.

Mer fra Dagsavisen