Både Raymond Johansen og Tone Tellevik Dahl skal ha sommerferie, og kunne helt sikkert trengt noen gode sommervikarer.
– Selv om han har et flott kontor, og jeg sitter godt, så får jeg nok nøye meg med jobben jeg har i barnehagen, sier 22-åringen med et smil.
Les også: Rundt 100 nye lærere ansettes i Oslo
Revidert
Byrådet legger i dag fram revidert Oslo-budsjett, og i budsjettet har byrådet en sommerpakke for ungdom på 10 millioner kroner, som består av fem millioner kroner til flere sommerjobber for ungdom og fem millioner kroner til åpne skoler i sommerferien.
Dette kommer i tillegg til 20 millioner kroner som allerede ligger i budsjettet, som bydelene skal bruke til sommerjobber, utvidede åpningstider og økt aktivitet på fritidsklubber og andre forebyggende tiltak for ungdom.
– Midlene tildeles alle bydeler. I fjor hadde vi også satsing på sommerjobber for ungdom, om enn i mindre skala, og da fikk 1.200 ungdom sommerjobb i bydelene og lokalt næringsliv, sier arbeidsbyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til Dagsavisen.
– Mange av dem som har fått sin første sommerjobb gjennom denne satsingen har fått fortsette som deltidsansatt i ettertid, legger hun til.
– Det blir nok en god del flere i år, siden vi har økt satsingen, sier hun.
Arbeid er fortsatt jobb nummer én for Arbeiderpartiet, ifølge de to politikerne.
– Men mange unge har problemer med å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Unge faller ofte gjennom på jobbportaler og når de søker jobber. Ofte trenger man gode kontakter for å få sommerjobb. Vi vil senke terskelen inn i arbeidslivet for ungdom i hele Oslo. Vi vil gi ungdom noe meningsfylt å gjøre om sommeren, vi vil gi dem mulighet til å bygge CV og tjene sine egne penger. Det gir verdifull erfaring, nettverk, referanser og nye venner, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Dagsavisen.
Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!
Søskentrio
Søskentrioen Zainab (20), Hassan (22) og Hussein (18) fra Linderud i Bydel Bjerke har alle fått seg hel- og deltidsjobber gjennom byrådets satsing på sommerjobber for unge.
Tirsdag møtte de byrådslederen og byråd Tone Tellevik Dahl for å deles deres erfaringer.
– Jeg fikk sommerjobb gjennom dette programmet i fjor, sier Hussein Saeed.
Byrådets ekstramidler tildeles bydelene fordi de ønsker at flere unge skal få tilbud om jobb og aktivitet i sommermånedene.
Det var i fjor første gang bydelene ble tildelt ekstramidler. De femten bydelene har valgt ulike løsninger for å nå flest mulig med tilbud. I Bydel Bjerke fikk 51 avgangselever på ungdomsskolen 50 betalte timer arbeidstrening i ulike bedrifter som følge av disse midlene. I år øker antallet til 80.
I tillegg har Bydel Bjerke sommertilbudsprosjektet «Jobb til 1000». Der fikk i fjor sommer 72 ungdommer på 8. og 9. trinn arbeidserfaring og aktivitetstilbud på alt fra butikker, via det å male en barnehage, til å delta på ulike sommerkurs. I år øker tallet til 80.
Les også: Slik vil Oslo gjøre det lettere å komme inn på boligmarkedet
Kult å tjene penger
For ungdommen er det å ha en jobb, mer enn å ha noe å gjøre i en ellers stille periode.
– Det er kult å tjene egne penger. Tidligere gikk jeg rundt i sommerferien uten noe spesielt å gjøre, sier Hassan.
– Tidligere måtte jeg gå til foreldrene mine å be om penger. Men etter at jeg begynte å tjene mine egne penger har jeg blitt mer voksen. Jeg skjønner at det ikke bare handler om å bruke penger. Nå er jeg blitt økonomisk, og sparer penger til å kunne kjøpe meg min egen bolig, sier 22-åringen.
– Jeg fikk min første jobb på Kiwi Jordal, men de hadde ikke bruk for meg utover de 50 timene jeg jobbet. Men det ga meg arbeidserfaring, og noe å sette på CV’n, sier yngstemann Hussein.
I Bydel Bjerke har elever i videregående skole gjennom kurskvelder vår/høst lært blant annet søknadsskriving, hvordan te seg på jobbintervju og hva som kreves av en arbeidstaker. Dette har blitt fulgt opp av 50 timer lønnet arbeid i en bedrift. I bydelen har om lag 600 ungdommer vært gjennom ulike jobbkurs de siste årene. Om lag 30–50 prosent ender opp i påfølgende deltids- eller heltidsjobber i bedriftene.
Les også: – Hele klasserommet var fullt, og det i vinterferien. Det var helt sykt. Matte, liksom
Fast jobb
Zainab og Hassan har begge fast jobb, mens Hussein går siste året på videregående, hvor han går elektrolinja. Fra høsten av håper han på lærlingplass.
– For alle tre begynte det med sommerjobb på Circle K. Nå har jeg fast jobb på Burger King, mens jeg tar et friår fra studier, sier Zainab, som har planer om å bli barne- og ungdomsarbeider med tida.
– Jeg jobber i barnehage, men har søkt på studier på Oslo Met fra høsten av, sier eldstemann Hassan.
Men først skal det jobbes og tjenes penger i sommer.
Les også: Tidligere barneraner: – Jo mer man kjeder seg, jo mer trøbbel havner man i