Nyheter

Dropper elektroniske valgkort

Kommunen frykter at statens digitalisering vil gjøre valget mindre effektivt. Nå ser det ut til at Oslo dropper elektroniske valgkort.

I fjor høst behandlet Oslo kommunes Valgstyre en invitasjon fra Valgdirektoratet, altså staten, om å bli med på et prøveprosjekt.

Elektronisk utsendelse av valgkort til kommunestyre- og bydelsvalget 2019 skulle gi velgerne tilgang til valgkort på mobilen, og dermed gjøre det lettere for velgerne, spare penger til trykking og utsending, og dessuten øke «innsikt i bruk av valgkort».

Systemet baserer seg på Bankid-innlogging og digitale postkasser som Digipost og Eboks.

Vil ikke likevel

Men etter at Oslo kommune ble introdusert for prosjektet har de ikke fått komme med innspill til prosessen.

Det kan vi lese i et forslag til vedtak i Valgstyret i Oslo kommune, som skal behandles i dag.

«Det er nå gått åtte måneder siden saken ble forelagt valgstyret (...) Det er derfor lite trolig at Oslo kommune vil kunne påvirke prosessen på dette stadiet», skriver valgsekretariatet i sitt forslag.

De beskriver også uklarheter knyttet til kommunikasjon, og at den tekniske løsningen så langt Oslo kommune vet ikke er brukertestet på velgere.

«Det er uklart for oss om løsningen vil oppfattes som enkel for velgere å bruke», skriver de.

Og konklusjonen er nådeløs:

«Slik den tekniske løsningen nå fremstår, så er vi bekymret for at velgere vil bruke tid i lokalet på å logge inn i løsningen på mobilen, noe som igjen kan føre til mindre effektiv flyt i valglokalet.»

Trenger ikke

Løsningen er ment å erstatte valgkortet som sendes ut på papir, men det er verdt å merke seg at man uansett får stemt bare man har med seg gyldig legitimasjon til valglokalet.

Men mobilen, den kan du nok altså legge igjen hjemme.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mer fra Dagsavisen