Nyheter

– Fritidstilbudet på Tøyen er omtrent like dårlig som dag én av Tøyenløftet

Seks år etter Tøyenløftets start savner Mohamed Fariss fortsatt flere av tiltakene som ble lovet til ungdom på Tøyen.

– Fritidstilbudet på Tøyen er omtrent like dårlig som dag én av Tøyenløftet, selv om det har blitt bitte litt bedre, sukker Mohamed Fariss.

Han jobber med veiledning og oppfølging av ungdommer for kommunen, og er engasjert som frivillig i Sportsklubben Sterling i fritiden. I 2017 fikk han prisen som årets Osloborger fra Aftenposten for sitt arbeid med minoritetsungdom på Tøyen.

Torsdag skrev Dagsavisen om hvordan Tøyenavtalen, som lå til grunn for det nye Munchmuseet, bare delvis er oppfylt. Selv om det har blitt satt inn store ressurser til ting som AKS og kulturskole, er det fortsatt flere store prosjekter og investeringer som har latt vente på seg.

Les også: Tøyen skulle få et kjempeløft – halvparten av løftene er glemt (DA+)

Fattigdom

Dette gjelder blant annet nytt Tøyenbad som skulle stå ferdig i 2017/2018, men som er kraftig forsinket, grønt lokk over Finnmarksgata, og nytt vitensenter på Tøyen.

– De sakene som ikke er levert er bare det du ser. Da kan du tenke deg hvordan det er på de områdene du ikke ser. Det har blitt verre, sier Fariss.

Les også: Tøyenbadet flyttes til stålbadekar inne i plasthall

Han etterlyser først og fremst sosiale tiltak, som boligsatsing og andre tiltak for å få bukt med fattigdommen i området.

– De utsatte ungdommene jeg jobber med savner en mulighet til å utvikle seg, og en arena der de kan uttale seg eller bli hørt. Det gjelder mange familier som har utfordringer med fattigdom, sier Fariss.

Han etterlyser også en ny fritidsklubb.

– Ungdommen henger ikke på en fritidsklubb der foreldrene dine også henger. Ungdommene her trenger en ungdomsklubb for seg selv, ikke et sted med åpne vinduer der alle kan se inn. Ungdommene må føle seg frie på fritidsklubben.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Veggmalerier og boliger

De siste årene har det skjedd mye på Tøyen. Blant annet har Tøyen torg blitt betraktelig oppgradert, og det er malt veggmalerier på flere av blokkene i området. Men det holder ikke, sier Fariss.

– Ungdommene sier at ja, veggmaleriene er fine, men de løser ikke problemene på Tøyen. Det blir brukt millioner på veggmalerier, og samtidig blir husleia dyrere, sier han.

– Den første utfordringen vi må løse er boligsituasjonen. Mange som ønsker å bo på Tøyen har rett og slett ikke råd. Det løser ikke problemet at det blir dyrere å bo på Tøyen, det bare flytter problemet til en annen bydel, sier Fariss.

Les også: Da gressplenen ble til anleggsplass fikk de nok

Mer fra Dagsavisen