Nyheter

Alexander fikk en annen manns barneverns-papirer i posten

Da Alexander Huse ba om innsyn i hva kommunen hadde lagret om ham, sendte Grorud bydel en bunke med svært private opplysninger om en annen. – Veldig alvorlig, mener Datatilsynet.

– Jeg tenkte at ... dette kjenner jeg meg ikke igjen i.

Alexander Huse sitter hjemme på Grünerløkka over en mappe barnevernspapirer. 26 dokumenter. Flere av dem inneholder svært personlige detaljer om en persons liv. Men den personen er ikke Alexander Huse. Han har fått tilsendt en vilt fremmeds mest private dokumenter.

– Dette er en ganske stor glipp, altså, sier han.

Ba om innsyn

Det hele startet faktisk med en reportasje i Dagsavisen.

Undertegnede publiserte i august i fjor en historie om hva som skjedde da jeg ba om innsyn i all informasjon Oslo kommune hadde lagret om meg.

Bakgrunn: Jeg prøvde å finne ut hva Oslo kommune veit om meg. Jeg ble litt skremt. Men av feil grunn. (Aslak Borgersud)

Inspirert av dette sendte Alexander Huse inn samme forespørsel: Hva veit Oslo kommune om han? I ukene og månedene etter fikk han mange henvendelser fra forskjellige deler av Oslo kommune. De fleste var enkle brev med beskjed om at de ikke hadde lagret noe informasjon om han. Men fra Grorud bydel fikk han en telefon.

– De ringte for å be om adressen min. Og to uker seinere fikk jeg beskjed om at det lå en pakke til meg i butikken.

Huse regnet med at det bare var et enkelt brev, men i stedet var det en bunke på kanskje 40–50 sider.

Innholdet var detaljerte opplysninger om en annen persons kontakt med barnevernet.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hele 26 dokumenter om en annen mann fikk Alexander i posten. Foto: Aslak Borgersrud

Ubehagelig

– Jeg ble sjokkert, og følte det var veldig ubehagelig. En barnevernsmappe! Det er jo noe av det verste, sier Huse.

Han sier han knapt har lest noe av den, fordi han synes det var ubehagelig.

– Jeg hadde virkelig ikke likt det, om det var papirer om meg, sier han.

– Veldig alvorlig

Etter at Dagsavisen tok kontakt med bydel Grorud om saken, reagerte de. Mandag ble papirene hentet tilbake av bydelen, men Dagsavisen fikk sett gjennom dem før de ble levert tilbake.

Dokumentene inneholder mange detaljer av veldig privat karakter, fra personens oppvekst og kontakt med politi, skole og barnevern.

– Det er jo veldig alvorlig at den typen opplysninger kommer andre i hende enn de som skal ha dem, sier Hallstein Husand i Datatilsynet til Dagsavisen.

Han understreker at Datatilsynet ikke har sett på denne saken konkret, men at de regner med at det kommer det de kaller en avviksmelding fra Oslo kommune på den.

– Her er det åpenbart noe som har gått galt. Det er veldig uheldig, sier han.

– Hva slags konsekvenser kan sånt få?

– Man vet aldri hvem tredjeparten er, og hva han kan gjøre. I dette tilfellet går vel det helt fint, men det har man aldri noen garanti for, sier han.

– Dette er jo noe av det mest sensitive som finnes. Man må ha rutiner som gjør at det nærmest er umulig å gjøre feil, sier Husand.

Han mener dette kan være et brudd på personopplysningsloven. I tilfelle er den vanlige straffereaksjonen at Datatilsynet ilegger et gebyr.

Dagsavisen har vært i kontakt med personen som dokumentene handler om. Han vil foreløpig ikke uttale seg om saken, men er innforstått med at Dagsavisen omtaler den.

Les også: Kommunen vil betale tilbake millioner til Oslos rusavhengige

Beklager: Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide er den øverste administrativt ansvarlige for bydel Grorud: Foto: Fredrik Bjerknes

– Rett og slett en alvorlig feil

Bydelsdirektør Øystein Eriksen Søreide sier bydelen vil stramme inn rutinene.

– Her er det flere uheldige omstendigheter som skjer samtidig, og da begås denne feilen. Undersøkelsen så langt viser at dette ikke er vanlig, sier bydelsdirektør på Grorud, Øystein Eriksen Søreide, til Dagsavisen.

Eriksen Søreide forteller at det har skjedd en forveksling. Det er data om de to involverte personene som ligner på hverandre, og han mener det nok er årsaken til at dette har skjedd.

– Har dere gode nok rutiner?

– Vi vil mene vi har det, sier han.

– Men denne saken gjør jo at vi tar en ekstra grundig sjekk. Vi har allerede endret rutinene ved at vi har lagt inn ett ekstra kontrollpunkt før taushetsbelagt informasjon sendes ut, sier han.

Eriksen Søreide sier at denne typen mapper og informasjon sendes ut regelmessig, men han kjenner ikke til at denne typen feil er gjort tidligere.

– Hva vil du nå si til personen som har fått sin informasjon spredd?

– Vi har vært i kontakt med alle berørte og beklaget det som har skjedd. Dette skulle ikke ha skjedd, men det gjorde det, og vi må bare beklage, sier han.

Dagsavisen har vært i kontakt med byrådsavdelingene for eldre, helse og arbeid (som er ansvarlig for bydelene) og for oppvekst og kunnskap (som har ansvar for barnevernet). Verken byråd Tone Tellevik Dahl eller Inga Marte Thorkildsen ville uttale seg om saken.