Nyheter

Ap om Black Box-debatten: Frps reaksjon er skummel

Skummelt at et regjeringsparti vil legge føringer på støtte til en teaterscene, mener Anette Trettebergstuen (Ap) etter at det omstridte stykket «Ways of Seeing»har utløst krangel mellom FrP og Venstre.

– Det er et underlig skue at det nå utspiller seg en politisk debatt om sensur av kunsten mellom to regjeringspartier, sier Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Regjeringspartiene Venstre og Fremskrittspartiet er splittet i synet på den omstridte teateroppsetningen «Ways of Seeing» på Black Box Teater. Debatten har pågått i Dagsavisen den siste uken, etter at fylkesleder i Oslo Fremskrittsparti Tone Ims-Larssen kritiserte statsstøtten til Black Box. Forestillingen «Ways of Seeing» inneholder bilder av hjemmene til flere offentlige personer, inkludert justisminister Tor Mikkel Wara og stortingsrepresentant Christian Tybring Gjedde fra Fremskrittspartiet. Etter at oppsetningen ble vist på Black Box teater i november, har det vært tre tilfeller av hærverk og trusler mot huset til Tor Mikkel Wara. PST etterforsker nå truslene. Flere i Fremskrittspartiet setter hærverket i sammenheng med teaterstykket.

Les også: Setter opp politianmeldt stykke på ny (+)

Tirsdag skal «Ways of Seeing» settes opp igjen, denne gang på Vega Scene i Oslo, som del av dokumentarfestivalen Human.

– Kulturministeren bør stille krav til Black Box som mottaker av statlig støtte. Det er trist om Black Box ikke får noen korreks etter dette, uttalte Frp-fylkesleder Tone Ims-Larssen til Dagsavisen denne uka.

I behandlingen av Oslo-budsjettet i bystyret før jul, foreslo Oslo Frp å frata Black Box teater all kommunal støtte, «som følge av oppsetningen av et stykke med politiske angrep på navngitte personer med fremvisning av bilder av personenes private hjem, som således kan virke som en oppfordring til hærverk og brudd på lovgiving om privatlivets fred», het det i forslaget fra Oslo Frp. Forslaget fikk bare Frps egne stemmer. Aps kulturbyråd i Oslo Rina Mariann Hansen karakteriserte forslaget som «politisk sensur».

Fylkesleder i Oslo Fremskrittsparti mente at det omstridte stykket også bør få konsekvenser for statsstøtten til Black Box.

– Dette er ikke den politikken regjeringen står for. Jeg har levert en kulturmelding til Stortinget som er soleklar: Rommet for ytringsfrihet skal ligge til grunn for kulturpolitikken til denne regjeringen, repliserte kulturminister Trine Skei Grande i Dagsavisen.

– Grande har misforstått ytringsfriheten, kommenterte stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde til Dagsavisen.

Oslo  20181121.
Christian Tybring-Gjedde beskriver et stort sinne i Fremskrittspartiets stortingsgruppe etter budsjettforhandlingene med Kristelig Folkeparti.
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Christian Tybring-Gjedde (Frp). Foto: NTB Scanpix

– Det står ikke i kulturmeldingen at man nødvendigvis skal støtte Black Box Teater eller teater som spionerer på samfunnsborgere. Det står heller ikke i regjeringsplattformen, uttalte Christian Tybring-Gjedde til Dagsavisen.

Les også: Tybring Gjedde: Grande misforstår ytringsfrihet

– At et politisk parti med regjeringsmakt på ramme alvor mener at kunsten skal knebles og ilegges politiske føringer er ikke bare pinlig, det er skummelt. Vi trenger mer enn noengang kunsten som ytring, som provokasjon, som debattskaper. Det er kunstens rolle, understreker Trettebergstuen i en SMS til Dagsavisen.

- Håpløse

Fredag 1. mars møtes kulturminister Trine Skei Grande og Oslo Frps fylkesleder Tone Ims Larssen til debatt om ytringsfrihet i kunsten, på Vega Scene som del av Human-festivalen.

– Det forbauser meg at Fremskrittspartiet med hevet hode kan få seg til å mene at kulturministeren skal stille krav til programmeringen på Black Box for videre støtte. Dette viser hvor håpløse FrP er i kulturpolitikken, kommenterer Trettebergstuen, som er første nestleder i Stortingets familie- og kulturkomite.

Les også: «Uakseptabelt». «Absurd». Teatersjefer raser mot Frp-forslag

Black Box mottar i år 12 millioner kroner i driftsstøtte fra Oslo kommune og 7.2 millioner over statsbudsjettet.

– Det er ingen som hevder at Black Box' ytringer skal forbys. Ytringsfrihet er ikke avhengig av offentlige overføringer, understreker Christian Tybring Gjedde overfor Dagsavisen.

– Mange sterke kulturinstitusjoner klarer seg uten offentlig støtte. Det er ikke poenget. Å trekke tilbake støtte som en sanksjon fordi et teater har gjort noe Fremskrittspartiet ikke liker, det er politisk sensur. Blir det gjort, sender det et kraftig signal til andre scener i landet: Vokt dere for å irritere politikere. Slik fungerer diktaturer, svarer Annette Trettebergstuen.

Oslo  20190117.
Politiet har rykket ut og etterforsker en mulig brannstiftelse ved huset til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). En søppelkasse på stedet har smeltet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politi etterforsker mulig brannstiftelse i søppelkasse utenfor Tor Mikkel Waras hjem, 17. januar i år. NTB Scanpix


Trettebergstuen er ikke enig i at «Ways of Seeing» kan kobles til angrepene mot Tor Mikkel Waras hjem.
– Det finnes ingen holdepunkter for å hevde at det er en sammenheng mellom teaterstykket og angrepene mot Tor Mikkel Waras hjem, sier Trettebergstuen.
– Angrepene mot Tor Mikkel Waras hjem er like uakseptable og alvorlige for ytringsfriheten som at Fremskrittspartiet vil kneble en teaterscene, sier Trettebergstuen.

Politianmeldt

Tor Mikkel Waras samboer Laila Berthinussen har politanmeldt Black Box Teater for krenkelse av privatlivets fred og skremmende adferd. Fylkesleder i Oslo Frp mener at filming av private hjem går over grensen for privatlivets fred. Dette handler ikke om ytringsfrihet, understreket hun. Justisminister Tor Mikkel Wara har kritisert Black Box og kalt teateret «moralsk konkurs» i en kronikk i Aftenposten.
 – Det finnes regler for hva man kan gjøre i en teaterforestilling. Jeg antar at Black Box ikke trår over grensen. Man må tåle at kunsten går langt, mener Anette Trettebergstuen (Ap).

Les også: Kunsten må ha moralske skrupler

Nyeste fra Dagsavisen.no: