Nyheter

Young Bloods hvitvasker narko-penger i byggebransjen, ifølge ny bok

Den beryktede gjengen Young Bloods bruker byggebransjen til å hvitvaske penger fra narkotikaomsetning, skriver forfatteren Einar Haakaas i sin nye bok.

Forfatter og journalsit Einar Haakaas med sin nye bok: «Svenske tilstander i Norge».

Av Torgny Hasås, LO Media

Mandag ble Einar Haakaas' nye bok «Advarsel – Svenske tilstander i Norge» presentert. Med historier fra bydelen Holmlia i Oslo, forteller han om voldsutviklingen i byen og gjengen Young Bloods.

Young Bloods skal ifølge Haakaas ha kontroll over store deler av hasjmarkedet i Norge og er en av de meste voldelige gjengene i Norge. De har også stått bak flere av skyteepisodene i Oslo det siste året. Haakaas oppgir at det er rundt hundre heltidskriminelle i miljøet rundt Young Bloods.

Les også: Han skal lede Oslos egen uropatrulje

Bånd til arbeidsmarkedet

Denne gjengen har også bånd til den kriminelle delen av arbeidsmarkedet, mener forfatteren.

I fjor ga Haakaas ut boka «Svartmaling» som omhandlet albansk mafia i malerbransjen, som drev omfattende svindel og arbeidslivskriminalitet.

I den nye boka knytter Haakaas forbindelsene mellom de som ble omtalt i Svartmaling og Young Bloods-gjengen. Begge miljøene har sitt utspring i den albanske minoriteten i Makedonia.

Det Haakaas har observert, er at flere av personene som dukket opp i saken knyttet til malerbransjen også har tette bånd til gjengen fra Holmlia.

– Jeg har ingen beviser, og det er ingen fra Young Bloods som er dømt i tilknytning til arbeidslivskriminalitet, men jeg har sterke indisier, sier Haakaas til FriFagbevegelse.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre Oslo-sider her!

Hvitvasking

I boka refererer forfatteren til en kjennelse fra tingretten, der et sentralt albansk medlem i Young Bloods, som har drevet et firma i byggebransjen i Oslo-området, blir framstilt for varetektsfengsling.

Han var mistenkt for hel­eri og hvitvasking av 5,8 millioner kroner. I kjennelsen som sendte ham i varetekt for to uker, heter det (sitert fra boka):

«Det er dokumentert at siktede har hatt store innbetalinger på bankkonti (til sammen 5 800 000 i løpet av 5 måneder). Det er ikke registrert ansatte i siktedes firma x (navnet på mannen, red.anm.) Bygg og Maler. Siktede er sær­deles vag når det gjelder de oppdrag han har hatt. Han har opplyst i retten navnet på 3 personer som han hevder har arbeidet hos ham, men vil ikke si hvor de bor eller oppgi deres telefonnummer. Det vises også til at det synes som om det meste av pengene som kommer inn til x Bygg og Malers konto tas ut igjen kontant. De beløpene som over en femmåneders periode er innbetalt til x Bygg og Malers konto kan derfor ikke forklares med den virksomhet som har vært i firmaet. Retten finner etter dette at det er skjellig grunn til mistanke for at pengene som er innbetalt til x Bygg og Malers konto stammer fra ulovlig virksomhet.»

Så vidt Haakaas kjenner til ble han aldri dømt i disse helerisakene, men tiltalte Young Bloods-medlemmer som møter i retten, har oppgitt at de har jobbet i selskapet hans.

Les også: – Jeg oppsøker ikke byggeplasser i indre by. Jeg vil hjem om kvelden.

Firma i byggebransjen

Også den antatte lederen i Young Bloods har et enkeltpersonforetak innen bygg med sentral godkjenning og ansvarsrett, ifølge Haakaas.

Haakaas skriver at «i politiets arbeid mot Young Bloods er det stadig flere som, i tråd med Eivind Borges analyser (Kripos sjefen red.anm.), ser en sammenheng mellom kriminalitet i arbeidslivet, gjenger og narkotikasalg i stor stil. En anonym politikilde sier rett ut at alt dette egentlig handler om albansk mafia.»

Les også: Arbeidstilsynet dukket opp i 40-millionersvilla på Oslo vest – arbeidere løp og gjemte seg i kjeller

Parallellsamfunn

Vinteren 2017 jobbet Haakaas med å ferdigstille boken «Svartmaling». Under arbeidet med boka la Haakaas merke til at flere involverte bodde nettopp på Holmlia og Mortensrud, som er Young Bloods kjerneområde.

Det viste seg at noen av dem var gjengmedlemmer, hadde barn i gjengene eller var på andre måter knyttet også til dette kriminelle miljøet. Muligheten for at det var en sammenheng, gjorde Haakaas interessert og gjorde at han ville se nærmere på sammenhengene.

Les også: Lederskikkelse i Young Bloods dømt til seks år i fengsel

Boka har fått tittelen «Svenske tilstander i Norge», og han trekker paralleller til situasjonen i flere svenske byer som Södertälje, Gøteborg, Malmø og Nørrebro i København. Her eksisterer det parallellsamfunn med egne lover og regler. Haakaas mener at en finner mye av det samme i Holmlia-området i Oslo.

«Mye tydet på at vi på Holmlia og Mortensrud så noe som lignet svært mye på situasjonen i Sverige», skriver han. (FriFagbevegelse/LO Media)

Les også: Mens naboene var på påskefjellet, ble det 150 år gamle trehuset jevnet med jorda (Dagsavisen+)