Nyheter

Protesterer mot KrF-flørt: 2000 i demonstrasjon for abortloven

Kan KrF bruke makta si til å endre abortloven? – Skummelt, mener demonstranter.

Bilde 1 av 4

– Erna Solberg har nok en gang kvinners rettigheter øverst i bunken når hun skal forhandle bort noe, sier Margrethe Gustavsen. Hun er en av initiativtakerne til kveldens demonstrasjon til forsvar for abortloven.

Over 2000 mennesker samlet seg en kveldstime foran Stortinget, for å fortelle politikerne at abortloven ikke skal forhandles bort, heller ikke for et eventuelt regjeringsskifte.

Hovedproblemet? At Erna Solberg vil sette abortloven i spill, for å beholde KrF på "sin side" i politikken. For en uke siden, midt i striden om hvor KrF skal lande, antydet statsministeren at hun har snudd i spørsmålet om tvillingabort.

– Det synes vi er ganske dritt selvfølgelig, at de tydeligvis tar så lett på det, i Høyre. Det er tydeligvis lettere for dem å gi KrF noe på abort enn for eksempel økt barnetrygd, sier initiativtaker Gustavsen.

– Frykter dere KrF i regjering?

– Nei, i utgangspunktet ikke. Så lenge de er sammen med partnere som er seriøse.

– Men vi synes det er skummelt hvis andre partier tar så rett på våre rettigheter at de lett kan forhandle dem bort, sier hun.

Les også: Vedum: Solbergs abortutspill grotesk eksempel på spill

2000 folk

Så i dag demonstrerte over 2000 folk til forsvar for abortloven på Eidsvolls Plass i Oslo.

«Hvem skal vi bebreide? Hareide!» var blant parolene. Kvinnefronten, Salam, Kvinnegruppa Ottar, Sex og samfunn samt Født Fri holdt apeller.

(Tallet er forresten fra arrangørene selv. Politiet har ikke telt.)

Demonstrasjonen er arrangert av uavhengige initiativtakere, men noen titalls organisasjoner var tilsluttet, blant annet alle partiene på venstresida, Kvinnefronten, Kvinnegruppa Ottar, Blitz, Unge Venstre og Oslo Arbeiderparti.

Les også: Her er tallene som viser at flest støtter Hareide