Nyheter

– Rødt har vist sin makt over byrådet

Høyre vil privatisere Manglerudhjemmet igjen, om de vinner valget. Lederen av helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre mener saken viser at Rødt har en uheldig påvirkning på byrådet.

I går ble det kjent at byrådet og Rødt har blitt enige om at Unicare får drive Manglerudhjemmet i ett år til, og at det deretter skal bli kommunalt.

Men det finnes en ørliten bom på den motorveien: Kommunevalget 2019.

– Hvis vi vinner valget vil vi forlenge opsjonen med ett år til. Det er en bra kontrakt, som fungerer, sier James Stove Lorentzen.

Stove Lorentzen er Oslo Høyres helsepolitiske talsmann og leder helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre.

Les også: Nå har de kranglet ferdig: Dette skjer med Manglerudhjemmet (DA+)

Vurderer å privatisere

Planen til det sittende, rødgrønne byrådet er å flytte pasientene over på det nybygde, og kommunale, Dronning Ingrids Hage i 2021. Men om høyresida vinner valget til neste år kan også den planen bli annerledes:

– Om akkurat Dronning Ingrids Hage skal konkurranseutsettes, det har vi ikke noen mening om nå. Men jeg ser ikke noen grunn til at vi ikke skal vurdere det, sier Høyre-politikeren.

– Vi ønsker å fortsette anbudsutsetting av sykehjem i Oslo, det er vi helt klare på. Vi skal ha en god miks av kommunalt, ideelt og kommersielt drevne sykehjem, legger han til.

Les også: Helsefagarbeidere taper titusener i året på å være ansatt i private sykehjem

– Byrådet lar seg presse

Stove Lorentzen mener saken om Manglerudhjemmet viser at Rødt har en uheldig påvirkning på byrådet.

– Vi var jo veldig gledelig overrasket og fornøyd da byrådet sa de ville benytte seg av opsjonene for to år, sier han.

– En pragmatisk holdning fra byrådet ble overkjørt av ideologisk styring fra Rødt, og det synes ikke vi noe om, sier han.

– Er byrådet overkjørt?

– Ja. De går ut og sier de har forlenget for to år. Så blir det en masse protester fra Rødt, og så går de tilbake på det. Da har Rødt vist sin makt over byrådet, sier han.

– Er det så farlig om Manglerudhjemmet blir kommunalt?

– Why change a winning team? Det er bra driv i den virksomheten, jeg synes de burde få fortsette i det minste til den fysiske flyttingen skal gjennomføres, sier Stove Lorentzen.

Mer fra Dagsavisen