Nyheter

Vålerengas frustrasjons-kveld

(Vålerenga - Kristiansund 0-2). Kristiansund hadde aldri slått Vålerenga. Etter første omgang virket det fjernere enn noensinne. Men en pauseprat kan gjøre mye i fotball.

Bilde 1 av 3

KOMMENTAR

VALLE (Dagsavisen): En corner, ett mål. Så en kontring utført til 20 i stil. Det var nok. Og tidenes første seier over de blå. Fortjent? Det opplagte svaret er ja. For laget som scorer flest mål er som regel en fortjent vinner.

VIFs utfordring er at de skulle ha avgjort denne kampen lenge før Kristiansund hadde sin første avslutning på mål. Men denne kampen viste hvordan et fastlåst kampbilde kan endre seg. Vålerenga totalt dominerende før pause, vi noterte 5-0 i målsjanser pluss en hårfin annullert scoring. Og ble VIF snytt for straffespark?

Det var dette pausepraten handlet om på tribunen. Når og hvor mange mål ville VIF score mot et lag som knapt ville angripe? For dette var jo spill mot ett mål.

Det var pauseprat i Kristiansunds garderobe også. Der må konklusjonen ha vært klar: - Vi går i strupen på VIF fra start av 2. omgang. Etterpå avviste trener Christian Michelsen det. De hadde samme plan hele veien. Det ble i hvert fall utført. Og i løpet av elleve minutter lå to baller bak Adam Larsen Kwarasey, først headingen på innlegg etter corner, signert svenske Liridon Kalludras. Så en kontring med spilleren som har provosert Klanen sånn passe de siste årene, sist i Sandefjord, nå i Kristiansund.

Men Flamur Kastriti viste hvordan kontringer skal avsluttes da han også hadde selvtillit til å passere keeper før han sendte ballen i mål. Både pasningen fra Amidou Diop og avslutningen var av høyeste kvalitet. Etterpå snakket vi med gutten fra Groruddalen hvorfor han aldri er blitt VIF-spiller. Da gliste han. Tilfeldighetenes spill.  I stedet gratulerte han Skeid med opprykket, klubben som skapte ham.

Etter den sjokkerende utviklingen skule Vålerenga prøve å svare. Det ble omtrent like frusterende på banen som på tribunen. De personlige feilene kom, usikkerheten spredte seg. Og folk begynte å forlate den forblåste arenaen. De positive vibrasjonene fra første omgang var omformet til negative tanker. Det toppet seg da Sam Johnson fikk ballen i beina innenfør 5-meteren, men VIFs toppscorer fikk ikke satt fram foten. Og da begynte det forsyne meg å øsregne også!

Dagen før hadde vi sett Våleregas 2. lag på samme arena. Da var det motsatt, motstanderen (KFUM) kjørte over VIF før pause og ledet 3-0. VIF styrte annen omgang, men rakk ikke fram og ligger på nedrykksplass i 2. divisjon.

Men for oss som også leter etter positive elementer i ethvert lag. De som husker VIFs kombinasjonssill før pause, fant mye å glede seg over. Fellesnevner: Mest mulig entouch på spillere i bevegelse. Høydepunktet fikk vi halvveis i omgangen da direktespillet gjorde Kristiansund svimle og Magnus Grødem kom ti slutt fri inne i feltet. Han ble felt eller falt, dommeren mente det siste og blåste ikke straffespark.

Etter en drøy halvtime leverte VIF kveldens mest elegante kontring, som også bragte Magnus Grødem alene med keeper. Og denne gang scoret han. Men ble avblåst for offside. Repetisjonen viser at det var hårfin. At tvilen skal komme angripende lag til gode, gjaldt ikke her.

Men det ble altså 45 minutters enveiskjøring uten uttelling. For denne øvelsen er som kjent det vanskeligste i fotball: Å score mot etablert forsvar. Kristiansund klarte det fra starten av 2. omgang. Ved å utnytte VIFs delvise lammelse over den overraskende utviklingen. Etter kampen holdt Ronny Deila et langt spillermøte. Frustrasjonen skulle ut. Det tok åpenbart tid...En snau time etter kampslutt kom Ronny Deila ut og fortalte om hva spillermøtet handlet om. Han var ikke sint, han var skuffa. Å tape slike kamper som dette, er det verste han vet. Han etterlyste galskapen og killerinstinktet som må til for å avgjøre slike kamper. Det så han ikke noe til.

For Kristiansund passerte VIF på tabellen og inntok den 7. plassen de begge kjemper om. Middelhavsfarere i skjønn forening.

KAMPFAKTA

Vålerenga – Kristiansund 0-2 (0-0)

Intility arena: 7927 tilskuere.

Mål: 0-1 Liridon Kalludra (51), 0-2 Flamur Kastrati (62).

Dommer: Tore Hansen, Feda.

Vålerenga (4-2-3-1): Adam Larsen Kwarasey – Amin Nouri, Jonatan Tollås Nation, Felipe Carvalho, Sam Adekugbe – Mohammed Abu, Daniel Fredheim Holm (Abdi Ibrahim fra 78.) – Chidera Ejuke, Magnus Grødem (Felix Myhre fra 65.), Bård Finne – Sam Johnson.

Kristiansund (4-2-3-1): Sean McDermott – Aliou Coly, Dan Peter Ulvestad (Bent Sørmo fra 46.), Christophe Psyché, Christoffer Aasbak – Amidou Diop, Andreas Hopmark – Bendik Bye (Simon Alexandersson fra 86.), Liridon Kalludra, Sondre Sørli – Flamur Kastrati (Jonas Rønningen fra 77.).

Øvrige resultater:

Haugesund – Odd 2-0 (1-0)

Lillestrøm – Rosenborg 0-0

Ranheim – Bodø/Glimt 0-0

Tromsø – Start 1-2 (0-1)

Senere kampstart: Stabæk – Brann (20.00).

Spilt lørdag: Molde – Sarpsborg 2-2 (1-2), Sandefjord – Strømsgodset 2-1 (1-0).

Mer fra Dagsavisen