Nyheter

Kan den nye kunstgressbanen på Tonsenhagen fikse problemet med granulat på avveie?

Lørdag åpnet Årvoll ILs 14 millioner kroners kunstgressbane.

Bilde 1 av 4

Oslo kommune fortsetter å bygge kunstgressbaner. Denne sommeren har fotballbanen på Tonsenhagen i Groruddalen i Oslo endelig gått fra grus til granulat.

På den offisielle åpninga lørdag fikk noen hundre Årvoll-unger endelig åpne den nye banen, ved å høytidelig skyte ballen i mål til stor applaus og massivt oppmøte fra både voksne og barn.

– Ungene har jo blitt herda ved å spille på grus, men det blir veldig fint å få spille på en skikkelig bane, sier Pål Molander til Dagsavisen.

Molander er styreleder i Årvoll Fotball, og både letta og glad over å få banen på plass.

– Vi har jobbet veldig lenge med dette. Man må gjennom fotballkrets og idrettskrets. Og så til byrådet, og så har det vært både regulering og miljøsaker som har gjort at det har dratt ut litt. Så det har blitt litt forsinka. Men det tenker vi ikke på nå, sier han.

Molander forteller at den gamle grusbanen var veldig, veldig dårlig. Og at den heller ikke hadde full størrelse, og dermed ikke fungerte skikkelig til elleverfotball..

Miljøtiltak

De siste åra har det blitt stadig mer oppmerksomhet om granulat som forsvinner fra kunstgressbaner. Ved bygginga av den nye Tonsenhagen-banen har de gjort en masse nye tiltak for å ha kontroll på de små gummikulene:

* Banen heller innover mot midten, i stedet for vekk fra banen. Dermed må alt vann dreneres gjennom banen, men gummikulene forsvinner ikke like lett.

* Banen har ikke åpne sluk.

* Det er en murkant på 40 centimeter rundt hele banen.

* Det er rister ved alle utgangene, så det ikke skal følge med så mange gummikuler når folk går av banen.

– Banen er ganske nære Årvoll-dammen. Derfor har vi bygd den med en helt ny standard når det gjelder å samle opp gummigranulat, sier byråd for kultur, frivillighet og fotballglade femåringer i bydel Bjerke, Rina Mariann Hansen.

– Dessuten er det ganske fint for de voksne som er tilskuere å ha en liten mur å sitte på langs banen, sier hun.

– Virker disse tiltakene, da?

– Ja. Eller, vi tror det. Vi har fått de anbefalt av Miljødirektoratet.

– Hvorfor er det akkurat Årvoll som får ny bane nå?

– Bjerke bydel har ganske dårlig dekning av fotballbaner. Ikke dårligst, men ikke bra heller. Det var åpenbart på tide å gjøre noe, sier byråden.

Mer fra Dagsavisen