Nyheter

– Oslo må stille krav til arrangører

Kommunen som utleier bør stille større krav til konsertarrangører, blant annet om økonomi og åpenhet. Dette foreslår kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) i ny strategiplan.

Vil stille større krav til arrangører som leier kommunale arealer: Rina Mariann Hansen, kulturbyråd, her under Øyafestivalen forrige uke.

– Folk må betale skatt og ellers følge spillereglene i arbeidslivet. Det er åpenbart, understreker Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for idrett og kultur i Oslo.

I dag starter Findings-festivalen på Bislett stadion i Oslo. Dagsavisen skrev i går om medarrangørene Sky Agency, som gjennom flere år har unnlatt å betale artistskatt. Ved siste innleverte regnskap til Brønnøysund skyldte de fire millioner i artistskatt samt tre millioner i moms og øvrig ubetalt skatt. Samtidig har selskapets to eiere tatt opp ulovlige millionlån i sitt eget selskap. Revisor har gjennom flere år påpekt lovstridig praksis i selskapet.

Det var Sky Agency i samarbeid med Live Nation Norge som startet EDM-festivalen på Bislett i 2014. Live Nation står som teknisk arrangør for Findings, og leier Bislett stadion av Bymiljøetaten og Bislett Alliansen. Live Nation har ikke vært klar over de manglende skatteinnbetalingene fra Sky Agency, fremholdt Live Nation overfor Dagsavisen i går. Sky Agencys ledelse understreket overfor Dagsavisen at all skyldig artistskatt til og med 2017 nå er betalt, og at lånene blir rettet opp.

Blant Norges største

Med inntil 20.000 betalende hver dag er Findings en av Norges største festivaler, med større publikumskapasitet enn Øyafestivalen.

Det siste året har Oslo kommune jobbet med en arrangementsstrategi, som legges fram for bystyret i høst. Målet er å tilrettelegge for økt bruk av offentlige arealer til festivaler, konserter og andre arrangementer i Oslo. I forbindelse med Findings-saken poengterer Rina Mariann Hansen:

– I arrangementstrategien foreslår vi at kommunen vurderer hvilke krav som bør stilles til dem som skal motta tilskudd eller leie kommunens arealer.

Arrangementsstrategien ble behandlet i byrådet før sommeren. Her heter det blant annet:

* Det bør i større grad stilles krav og kriterier til arrangørene i Oslo.

* Kommunen vil vurdere hvilke krav og vilkår som bør stilles til tilskudd og leie av arealer.

* Kommunen kan også vurdere å stille vilkår om åpenhet, gjennomføringsevne og økonomi.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Konkurs

I 2017 gikk Norwegian Wood-festivalen konkurs, etter å ha bygd seg opp et stort underskudd gjennom en årrekke. Festivalen har leid området rundt Frognerbadet av Oslo kommune. Ved konkursen skyldte festivalen over 500.000 til kommunen i leie for festivalområdet. De siste fire årene hadde Norwegian Wood mottatt nærmere fire millioner i driftsstøtte fra kommunen. En ny eier tok over Norwegian Wood-navnet tidligere i år, men endte opp med å avlyse sommerens festival på en knapp måneds varsel.

– Norwegian Wood er ikke konkret bakgrunnen for ønsket om krav til økonomi og gjennomføringsevne, men dette er basert på en totalitet av erfaringer jeg har gjort meg som byråd, også fra idrettsarrangementer med lignende problemstillinger, sier Rina Mariann Hansen.

Les også: Betalte ikke artistene før konkurs

Konsertarrangører

Interesseorganisasjonen Norske Konsertarrangører samler over 340 norske festivaler og helårsarrangører. Daglig leder Tone Østerdal mener det framover vil bli større krav til festivalarrangører fra kommunale myndigheter.

– Vi merker oss at Oslo kommune, i arrangementsstrategien som skal behandles av bystyret i høst, understreker viktigheten av at kommunen har en bevissthet omkring hvilke type arrangementer og dermed aktører kommunen vil assosieres med og tilrettelegge for. Strategien fastslår at det kan bli aktuelt å stille vilkår om åpenhet og økonomi. Jeg tror vi vil se mer av dette framover, sier Østerdal.