Nyheter

Sa nei til private aktører

Først bestilte Oslo bystyre fem nye barnehager. Deretter ble barnehagene nektet driftstilskudd fordi kommunen ikke lenger trengte barnehageplassene. Nå gjør bystyret helomvending igjen, og bruker 220 millioner på å overføre de samme barnehagene til kommunen.

Barnehagene Tyngdepunktet (Ensjø torg), Krydderhaugen (Hasle), Utsiktskvartalet (Tiedemannsbyen), Munchs brygge (Paulsenkaia) og Hovinenga barnehage på Valle Hovin var alle opprinnelig bestilt av Oslo Bystyre, ifølge Oslo Høyre.

Barnehagene er bygget i forbindelse med nye byggeprosjekter, og står så og si ferdige og klare til bruk.

Fikk nei

Allerede i 2011 fikk utbyggeren AF Gruppen et rekkefølgekrav om barnehageutbygging i forbindelse med blant annet Krydderhagen på Løren i Oslo. Det var den private aktøren Espira som ville drive den nybygde barnehagen, og som derfor søkte om tilskudd til driftsmidler av kommunen.

Høsten 2016 kom avslaget, og våren 2017 avslo Fylkesmannen klagen på kommunens vedtak.

Begrunnelsen var at barnehagekravet i området var dekket, og kommunen sa nei for å unngå overdekning.

Les også: Frykter privat barnehagedød

Enorme summer

Ett år senere er situasjonen en helt annen, for Krydderhagen barnehage foreslås nå kjøpt for 51,4 millioner kroner.

Beløpet som i det reviderte budsjettet for 2018 er satt av for å kjøpe barnehagene, tilsvarer over 40 prosent av budsjettert inntekt fra eiendomsskatten i hele 2018.

Penger som altså kunne vært spart dersom man fulgte den opprinnelige planen, å la private aktører ta seg av driften.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Innbyggerne betaler

Summen får Saida R. Begum (H) til å reagere.

– Når man skviser ut private aktører ved å hevde at det ikke er behov for barnehageplasser og deretter kjøper opp de samme barnehageplassene for en vanvittig pris, så er det bare nok et eksempel på at Arbeiderpartiet adopterer Rødt sin politikk for å sikre seg flertall. Man bruker ikke 220 millioner kroner på noe det ikke er behov for.

Hun legger til at hun tviler på at det var dette folk trodde pengene fra eiendomsskatten skulle gå til.

– Det er innbyggerne i Oslo som betaler for byrådets privatallergi gjennom eiendomsskatten. Bare i år går 40 % av inntektene fra eiendomsskatten til å kjøpe opp private barnehager som private aktører kunne ha drevet minst like godt, sier hun.

Les også: Private barnehager slår de kommunale barnehagene

Får ikke svar

Dagsavisen har forsøkt å komme i kontakt med flere av Bystyrets medlemmer fra både Arbeiderpartiet, Rødt og SV uten hell.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nyeste fra Dagsavisen.no: