Nyheter

Høyre i Oslo vil ikke bekrefte rødgrønt flertall på hemmelig måling

– Det er umulig å si, for hvor plasserer du Feministisk Initiativ? sier Øystein Sundelin. Ap har forståelse for Høyres hemmelighold.

Oslo Høyres Øystein Sundelin.

Av David Stenerud og Aslak Borgersrud

Det er har vært sparsomt med grunner til å slutte opp om Arbeiderpartiet de siste månedene. Partiet har falt som en stein nasjonalt, etter et elendig valg, Giske-sak, Listhaug-sak og nå Acer-strid, for å nevne det viktigste.

I Oslo har dessuten rødgrønn side denne vinteren fått kjeft for brøytesvikt, eiendomsskatt og bilfiendtlig bom- og parkeringspolitikk.

Men nå forteller flere kilder til Dagsavisen at Høyre har foretatt en meningsmåling blant hovedstadens innbyggere, og at den viser at Arbeiderpartiet gjør det, relativt til nasjonalt, oppsiktsvekkende bra – og endog viser rødgrønt flertall i Oslo.

– Er dette riktig?

– Det er korrekt at vi har tatt opp en måling, men jeg har ikke lyst til å kommentere innholdet, sier Høyres Øystein Sundelin.

Les også: Lan Marie Berg sa at skitten snø var ren: – I fremtiden vil jeg ikke bruke faguttrykk til å forvirre bystyret

– Høyre er størst

Sundelin forteller at de får foretatt målinger løpende, og at de nylig har fått gjennomført to store målinger, som begge viser det samme bildet.

– Vi publiserer sjelden eller aldri disse målingene, de er til internt bruk, og de hos oss som jobber med strategier opp mot valg har tilgang til dem.

– Men dere har publisert målinger som viser at Høyre er største parti både i fjor og i forfjor …

– Ja, når vi publiserer målinger internt, tenker vi at vi også like gjerne kan gå ut med dem eksternt. Men Høyre er største parti, det kan jeg bekrefte.

Sundelin forteller videre at Ap ligger nede i Oslo som i resten av landet, men at Senterpartiet drar opp på rødgrønn side.

– Du gir mange detaljer nå, da kan du vel likegodt bekrefte at det er rødgrønt flertall på den siste målingen?

– Poenget er at vi ikke har vekting, bare råtallene. Det eneste vi vet er at det er så jevnt vi kan få det til å bli mellom blokkene.

– Men glem mandatfordelingen, i prosent, hvilken blokk er størst?

– Det er umulig å si, for hvor plasserer du Feministisk Initiativ eller De Kristne?

– Du mener Feministisk Initiativ er tunga på vektskåla?

– Ja, faktisk, det dreier seg om promiller.

Den siste målingen nasjonalt kom etter Sylvi Listhaugs avgang denne uka, og viser fremgang for Frp og klart borgerlig flertall.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Hva med Ap?

– Gjør dere også hemmelige målinger, Oslo Ap-leder Frode Jacobsen?

– Ja, vi har gjort noen målinger, men de har vi gjort offentlige.

– Jeg tror alle partier har behov for å få kunnskap om sine velgere og hvordan bildet ser ut, vi kan jo ikke bare leve på Facebook og tro at det gir et korrekt bilde av stemningen, sier han.

– Men er det ok om Høyre bare publiserer målinger som er gode for dem?

– At partiene sitter med kunnskap som de ikke deler med offentligheten, det må være greit.

Oslo Ap-sjefen forteller at det er dyrt å lage meningsmålinger, så de har ikke gjort noen siden valget. Etter hvert ser han nå for seg at de skal gjøre det igjen. Særlig i lys av Oslo Høyres måling.

– Det var jo interessant. Vi har jo vært spent på hvordan Oslo Ap ligger an, sier han.

Han sier også at målingene de gjør ikke bare består i hva folk vil stemme, men også hvordan folk stiller seg til spørsmål som Ap tror blir viktige for hvordan de vil stemme. Dette vil de også gjøre framover.

– Da lover du å offentliggjøre dem?

– Jeg kan ikke love at vi skal offentliggjøre alle målingene vi gjør, det kan jeg ikke. Men jeg kjenner ikke til at vi ikke har gjort det.

Den siste målingen nasjonalt kom etter Sylvi Listhaugs avgang denne uka, og viser fremgang for Frp og klart borgerlig flertall.