Nyheter

Skal drive Bislett stadion med sol

Oslo kommune bruker 20 millioner på solcellepaneler i kommunale bygg. 4,6 av dem havner på Bislett.

– Tusen takk, dette er veldig moro. Og det passer veldig bra nå som vi skal gjøre oss fine til 2019.

Tidligere høydemester Steinar Hoen strekker ut en takknemlig hånd til miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg i snøslapset utenfor Bislett stadion, der han akkurat har parkert Teslaen rett foran hovedinngangen.

Berg og Hoen møtes for å feire tilsagnet på 4,6 blanke millioner kroner, som Kultur- og Idrettsbygg har fått for å bygge solceller på taket av Bislett Stadion. Steinar Hoen er stevnedirektør i Bislettalliansen, som driver stadion til daglig.

Les også: Nå er det slutt på Oslo-støtte til solcellepaneler

Kutter utslipp

Solcelleprosjektet kommer på toppen av flere miljøtiltak Hoen og Bislettalliansen gjennomfører på Bislett om dagen. De kjører utøvere med nullutslippskjøretøyer, de sender dem med tog til Stockholm etter Bislett Games i sommer, og de har en drøss med store og (kanskje særlig) små miljøprosjekter på stadionområdet, blant annet med vannflasker, resirkulering og sånt. Faktisk har Bislett satt seg fore å bli verdens mest bærekraftige friidrettsstevne.

På ett år har de kutta klimagassutslipp med 39 prosent, transportkostnader med 30 prosent og økt kildesorteringsgraden med 40 prosent. Og i 2019 skal jo Oslo bli Europas klimahovedstad.

Gratisløping

Selv om onde tunger iblant later som om Bislett bare er i bruk én dag i året, hvor hele landet samler seg i håp om en ny europarekord i tresteg eller noe, så er det full drift her hver eneste dag.

Både på dagtid og på kvelden kan faktisk hvem som helst komme innom og løpe på løpebanene (de er innendørs, altså. 540 meter i en runde under tribunene), bruke garderobene og trene som de vil, splitter pine gratis. I tillegg brukes anlegget flittig som gymsal av skolene i nærheten, og av friidrettsklubber på ettermiddagen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Fossilfri byggeplass

Og nå skal de altså få solcellepaneler. Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg har akkurat delt ut 20 millioner kroner til klimatiltak på kommunale bygg. Blant de andre som får penger er Holmlia skole, Skullerudstua, Grorud flerbrukshus, og Lillohjemmet. Noen av pengene går til solcellepaneler, andre til fossilfri byggeplass, utfasing av oljefyring, og andre tiltak.

– Men dere har mange tak i Oslo kommune? Bygger dere solceller akkurat her for å skryte, eller lønner det seg?

– Alle små tiltak bidrar til sammen, sier byråd Berg.

– Vi har delt ut penger basert på søknadene vi har fått. Så har vi vurdert dem ut ifra nytte. Vi støtter mange prosjekter med mindre signaleffekt også, sier hun.

– Det er bra at det er her på Bislett stadion, det å produsere sin egen energi er bra, legger hun til.

Anlegget skal etter planen produsere 260.000 kilowatt-timer med energi. Det skal tilsvare gjennomsnittsforbruket til 16 husstander.

– Det blir nedbetalt over 10–12 år. Det er økonomisk fornuftig, sier Steinar Hoen.

Obs: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Hausmania, Holmenkollen og Skar leir også hadde fått penger av kommunen til klimatiltak. Dette var feil. Vi hadde misforstått noen tabeller. Vi beklager og håper på lesernes tilgivelse.

Mer fra Dagsavisen