Nyheter

Motgangen som trigger Deila

Han har opplevd det i Strømsgodset og Celtic, og nå i Vålerenga. Store forventninger som ikke innfris. Hvordan jobber Ronny Deila?

Ronny Deila i spillertunnellen etter tirsdagens trening. Han ser bare framover med Vålerenga.

VALLE (Dagsavisen): Ryker Vålerenga ut av cupen for Sarpsborg 08 i kveld, forsvinner et av sesongens største mål: Å vinne cupen og komme seg ut i Europa.

Vålerenga har ikke vunnet en fotballkamp siden de slo Elverum i forrige cuprunde foran et søvndyssende publikum på Ullevaal tidlig i august.

Les også: Tar selvkritikk etter cupfinte

Smertefullt

Ronny Deila har tidligere sagt at han får kraft når alt tilsynelatende jobber mot ham. Motgang gjør sterk.

Men det er uro rundt ham i et VIF-lag som mange mener famler i blinde.

– Det er vondt å skuffe folk og ikke få resultater. Den hungeren, den løsta til å gjøre alle glad, og skape utvikling, den trigger meg og laget. Revansjen blir enda deiligere når vi får det til. Og jeg vet det skjer, men det krever tøft arbeid, sier Ronny Deila til Dagsavisen etter gårsdagens svært lette treningøkt på kveldens kamparena.

– Alt så rosenrødt ut i vinter, så har det vært mye prøving og feiling. Hvorfor?

– Det har vært litt typisk de to siste åra her. Vi er på vei til noe, et momentum, så mister vi det gjennom noe som skjer. Skader eller spillere som går. Dette må vi leve med. Det er framtida som spiller i VIF nå, et spennende, ungt lag.

– Som brytes ned av dårlige resultater?

– Vi er i en endringsfase med hensyn til skader på viktige spillere. Zahid er borte. Det betyr et yngre og litt annerledes lag. Nå handler det om å bygge selvtillit inn i gruppa. Vi gjorde en god første omgang på Lerkendal der vi fikk masse gode bekreftelser, sier han.

– Hva jobber du mest med?

– Vi må få bedre tydelighet rundt relasjoner og finne rette spenningsnivå. Dessverre kan vi ikke tenke oss resultater, vi må gjøre dem, sier han.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Straffespark?

Ute på feltet ser vi Christian Grindheim, Herman Stengel og Henrik Kjelsrud Johansen øve på frispark og straffer. To frispark fra Stengel og Grindheim sitter klistret i vinkelen. Alle straffene går inn.

– Men det blir ikke straffespark i kveld. Vi avgjør lenge før det, sier Christian Grindheim.

Sarpsborg 08 byttet ut sju spillere og tapte stort for Tromsø. I kveld er førsterekka tilbake, den som slo VIF her for halvannen uke siden.

– Jeg er imponert over Sarpsborg. De har nettopp slått oss her og er favoritter, sier Deila, som hele tiden jakter gevinst.

Blir det det i kveld, er belønningen en cupfinale i førjulstida.

En livsstil

Klarer du å koble ut fra dette?

– Dette er ikke en jobb, det er en livsstil. Den følger deg hele døgnet. Du våkner tidlig, du har aldri fri. Men slik er denne bransjen og jeg har valgt det sjøl. Når du lærer deg å se muligheter, kan du leve med det. Nå gleder vi oss til neste kamp, avslutter Ronny Deila og viser med sitt kroppsspråk hvor giret han er.

PS: Enar Jääger er frisk igjen og er med i troppen. Det er også Magnus Lekven. Men veteranene Daniel Fredheim Holm og Moa Abdellaoue er fortsatt ute.

Les også: Seigpiningen av Vålerenga fortsetter

Fakta

* Vålerenga var sist i semifinale i 2009. Da tapte de 3-6 for Molde borte. I 2008 slo de Odd 2-1 på Ullevaal. I cupfinalen 2008 slo de Stabæk 4-1.

* Sarpsborg 08 var sist i semifinalen i 2015. Da slo de Viking 1-0 i Stavanger etter ekstraomganger. I finalen tapte de 0-2 for Rosenborg.

* Vålerenga har fire cupmesterskap, forløperen til Sarpsborg 08, Sarpsborg BK har seks.

* Ronny Deila spilte cupfinale i 2002 for Odd, tap 0-1 for Vålerenga. I samme kamp var Sarpsborg-trener Geir Bakke assistenttrener i VIF.

* Som trener tok Deila cupgull i 2010 med Strømsgodset, finaleseier over Follo.

PS. Kampen onsdag kveld sendes på NRK1.

Aperopet: Om å komme hjem