Nyheter

Bakenfor bøkene på biblioteket

Bare en liten del av hovedbiblioteket er tilgjengelig for publikum. Bli med innerst i bygget med bøkene.

1 av 11

– Det ble sagt også den gangen at det var et litt gammeldags bygg. Det ser jo eldre ut enn det er, sier Ellen Aabakken. Hun er leder for seksjon samling på Deichmans hovedbibliotek.

– Dagbladet kalte det et amerikansk milliardærpalass, forteller kommunikasjonssjef Jørn Johansen.

Deichmanske bibliotek har eksistert helt siden 1785, men det hovedbiblioteket vi kjenner har ikke engang fylt 100 år. I 1933, midt i funkisarkitekturens æra, sto Nils Reiersens nyklassisistiske bygg klart. Mye var nytt, ikke minst at du kunne plukke bøker selv.

– Før var biblioteket som en gammeldags kolonial, alt måtte bli hentet for deg, sier Johansen.

Bjørvika 2020

Både han og Aabakken kjenner Deichmans historie godt. Aabakken har jobbet på Deichmanske bibliotek i over 30 år, og på hovedbiblioteket helt siden 1990. Likevel er hun klar for å skifte arbeidsplass – fra Hammersborg til nytt bibliotek i Bjørvika i 2020.

– Kommer dere til å savne bygget litt når dere flytter?

– Jeg tror ikke vi kommer til å savne det, men når vi har flyttet alle bøkene og går ut døra for siste gang kommer det til å være litt vemodig, sier Aabakken.

Hovedbiblioteket på Hammersborg er for tungvint bygd, med trapp på trapp, kriker og kroker. Mens alle bøker i magasinene må hentes manuelt her, skal det nye hovedbiblioteket i Bjørvika ha mer automatiserte systemer.

– Jeg er glad for at vi får et så fint bygg i Bjørvika. Det blir like staselig, men mer funksjonelt og mye bedre egna til moderne bibliotekdrift, sier Aabakken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Til alle døgnets tider

– Hvordan kommer jeg på nett her? spør en eldre mann.

Aabakken forklarer og peker, forteller at i resepsjonen i etasjen under kan de hjelpe deg med det meste. På flere av bibliotekene kan du utvide lånekortet ditt og låse deg inn. Da kan du bruke biblioteket mellom 7 og 23, hver dag, hele året.

– Hvis du gir tillit, så får du tillit, sier Johansen.

Meråpent bibliotek er tilgjengelig på Bjerke, Majorstua, Lambertseter, Bøler, Furuset og Tøyen.

– Selv på julaften er det folk på biblioteket. Majorstuafilialen hadde 40–50 besøkende mellom 17–23 på julekvelden. Det var en som sendte en e-post med et praktisk spørsmål klokka åtte på kvelden, en norsk mann i 50-åra. Tilfeldigvis rakk jeg å svare på den, så da fikk vi løst problemet!

Les også: Jubler for nytt Tøyen-bibliotek