Nyheter

Vendt mot Mekka

Midt i Oslo er det en plass der alt vender mot Mekka. Det hele startet med en moské som aldri ble bygget.

Bilde 1 av 2

Oslo Plaza, hotellet mellom Jernbanetorget og Grønland, vender mot Mekka. Ja, hele Vaterland er vendt mot Mekka.

Forklaringen er enkel.

Området var først regulert til bygging av moské og het moskétomten. Det skulle nemlig bygges en moské der.

Moské

Da så pengesterke utbyggere skulle inn i området, før byggingen av moské i det hele tatt var påbegynt, valgte de å følge opp. Dermed er altså hele Vaterlandsparken ved Grønland i Oslo vendt mot Mekka. I hvert fall bygninger og kunstverk, og med dem Oslo Plaza.

På hotellet, som er byens høyeste bygning, er de klar over hvilken vei de er vendt, men synes bare det er gøy.

– Vi synes det er en artig kuriositet og del av byhistorien, sier administrerende direktør Tarje Hellebust ved Oslo Plaza.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mekka

Mekka er en by i Saudi-Arabia og det helligste stedet i islam. Ifølge historien var det her profeten Muhammed, som senere ble Allahs sendebud, født. Muslimer vender seg mot Mekka i bønn, og å besøke byen er en viktig del av religionen.

Stupeskulpturene til Ola Enstad som står ved kanalen nesten under brua mot Grønland, var klar fire år før selve parken ble innviet. Dermed er retningen også der mot Mekka.

Oslo kommune utlyste i 1982 en arkitektkonkurranse for Vaterland. I denne lå da også tegningene til en moské. Den skulle uansett med og alle måtte forholde seg til det.

Les også: Verdens største hoteller

Akse

Moskeens akse skulle dessuten være helt pinlig nøyaktig orientert mot Mekka. Alle andre utbyggere måtte forholde seg til denne linjen og bygget deretter.

Den islamske stiftelsen som skulle bygge moskeen, fikk økonomiske problemer og bygget aldri noen moské. Da var allerede Plaza og Spektrum plassert og vips var på sett og vis løpet for andre lagt.

Tilfeldigheter har altså ført til byplanlegging vendt mot Mekka.

Mer fra Dagsavisen