Nyheter

Leselystråd: Dropp Gulltopp og Knerten!

Så du trodde du var smart da du gravde innerst i bokhylla og fant fram den fillete yndlingsboka di fra barndommen? Da har vi dårlig nytt: Du dreper lesegleden til barnet ditt.

Bilde 1 av 5

Leseglede, ja. Mange foreldre drømmer om at poden skal sluke perm etter perm, akkurat som de selv gjorde i barndommen. Men så var det den iPaden da ...

– Dropp alle regler! sier Elin Hermansen, avdelingsleder på Deichmanske bibliotek på Holmlia i Oslo. Foreldre har nemlig en stygg tendens til å lage regler for det meste, kan hun fortelle.

– Ingen lesing ved bordet, du må lese ut boka du har startet på, og du velger bøker fra egen barndom. Klassiske nybegynnerfeil.

Hermansen sammenligner bøker med grønnsaker.

– Mange barn liker ikke grønnsaker. Men får de det hver dag på tallerkenen, så vil de etter hvert spise. Sånn er det med bøker også. Du må omgi deg med dem.

Og så må man starte tidlig.

Les også: Barnebokforfatter Anne-Gro Sæther: – Barn må lese mer

Lurer deg inn

– Det å starte tidlig med lese høyt fort barna gir fordeler resten av livet, forteller Vibeke Røgler i foreningen !les. Forskning viser at høytlesning har effekt på videre skolegang og utdanningsnivået senere i livet.

Foreningen hennes har nå fått 200.000 kr i støtte fra Oslo kommune for prosjektet «Bokstart». Det fungerer sånn at du på 8-månederskontrollen på helsestasjonen får en bokpakke for barnet ditt. Neste bokpakke må du hente på biblioteket. Sånn skal folk lures inn på biblioteket, og inn i bøkenes verden.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Bøkenes kraft

De tre prøvebydelene er Søndre Nordstrand, Alna og Gamle Oslo.

– Vi trenger å nå de foreldrene som velger ikke å ha barna i barnehage, sier Vibeke Røgler.

Leder på Holmlia helsestasjon vegg i vegg, Hilde Stølevik, sier det enda tydeligere.

– Hvis du ikke har barna dine i barnehage, må du lese tre bøker for dem hver dag. Det er kraft i litteraturen.

«Bokstart» skal bidra til at alle barn får en felles plattform.

Kommentar: Holmlia – «skjært» barn har mange navn (Karstein Alvestad Skogseth)

Bok og sjokolade

Så sitter du der da på sengekanten, med høy puls og stigende irritasjon. Du har lest kapittel på kapittel og klokka er langt over sengetid, men den ungen sovner jo aldri! Hva gjør du da?

– Dropp det, kommer det samstemt fra bibliotekarene på Holmlia.

– Finn andre tidspunkt å lese på. Lørdag morgen i senga med en sjokoladebit, for eksempel.

– Eller ta boka med på do, eller i sandkassa. Bøker er forbruksvare, sier hun.

Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for eldre-, helse- og sosialtjenester, er ifølge seg selv født med bøker på beina. Nå sitter hun der med en sprudlende baby på fanget, mens hun gir ni år gamle Anas litt livsvisdom på veien.

– Hvis du blir glad i å lese, kan du glede deg til livet.

Nyeste fra Dagsavisen.no: