Nyheter

Avviste Mathilde – Vestkantbadet mener hun har «feil» kjønnsorgan

Da Mathilde Decaen ville bade på kvinnedagen fikk hun nei. Nå møter Vestkantbadet klagestorm på Facebook.

BADENEKT: Vestkantbadet i Oslo opplever en klagestorm på Facebook etter at de nektet transpersonen Mathilde Decaen (innfelt) adgang på kvinnedagen.

Av Aslak Borgersrud og David Stenerud

Siste: Vestkantbadet legger seg flat etter transkvinne-nekt

– Jeg ville bare nyte en dag på spa med kjæresten min og ha det koselig.

Det sier Mathilde Decaen. Hun er transkvinne, altså en person definert mann ved fødsel som nå identifiserer seg som kvinne.

Til jul fikk hun gavekort til Vestkantbadet, men siden hun tidligere har hatt negative opplevelser, tenkte hun det var greit å sjekke med badet på forhånd.

Hun sendte en epost til Vestkantbadet med spørsmål om hvordan de forholdt seg til transpersoner.

Les den utrolige historien: Gresskampen på Oslo vest

Følger biologisk kjønn

«Vi kan dessverre ikke se bort fra at ditt mannlige kjønnsorgan fortsatt er til stede (selv om vi selvfølgelig setter pris på damer i alle str. og fasonger), så hos oss går du nok som mann», var svaret hun fikk. Og videre:

«Vi følger de biologiske kjønnene hos oss, altså kvinner på kvinnedager og herrer på herredager».

Dermed fikk hun ikke dra på Vestkantbadet på en dag forbeholdt kvinner. For Vestkantbadet regner ikke transkvinner som kvinner.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Skapte Facebook-storm

Etter epostutvekslingen skrev Decaen om situasjonen på Facebook. Det har utløst massiv støtte – og en stor protestaksjon mot Vestkantbadets Facebooksider. I skrivende stund har badet kundekarakter 1,7 av 5 på Facebook, og veggen deres flommer over av negative kommentarer.

– Det som er nytt er det enorme engasjement og støtte som kommer ut av det. Mange er rasende og har skrevet sinte reviews. Det var en utrolig fin opplevelse som forteller meg at dette er større enn meg, sier Decaen.

Hun presiserer at hun har villet ha på seg badetøy i badet, og ikke har vært ute etter å provosere noen.

– Jeg vil ha på meg badetøy. Det er mange feminister som sier det veldig ukomfortabelt å være i et kvinnerom med en som har pikk. For meg handler det ikke om komfort, men om helse. Alle denne mikroaggresjonen går ut over min psykiske helse, sier hun.

– Hva synes du om det som har skjedd?

– Det er kjipt. Det er enda en påminnelse på at så mange ser meg som mann eller ikke-kjønn.

– Jeg er sliten. Jeg er ikke rasende lenger, bare sliten, legger hun til.

Les også: Caitlyn Jenner ut mot Trumps diskriminering av transpersoner

Velkomne på fellesdager

På sine Facebook-sider skriver Vestkantbadet at de har vært i kontakt med Likestillingsombudet for å finne en god løsning, men de står for avgjørelsen om å nekte henne å bade på kvinnedagen.

– Dette er en ny situasjon for oss og siden Mathilde har et mannlig kjønnsorgan vil det kunne oppleves som utrygt for de damene som er der helt nakne. Vi ønsker å ta vare på våre mange stamkunder som forventer at de kan være der uten det som kan oppleves som en mann til stede ved første øyekast. Mathilde er selvfølgelig fortsatt velkommen på våre fellesdager, når damer og herrer slapper av sammen i badstuen ikledd badetøy, skriver Ole Magnus Kikut i Vestkantbadet i en epost til Dagsavisen.

– Er du bekymret for klagestormen dere opplever på Facebook?

– Nei, den gruppen som legger igjen kundekarakter 1 er ikke representativ for våre stamkunder og brukere.