Nyheter

Ved første blikk

Noen steder er det lett å bli litt forelska i. Bar Brutus er et slikt sted.

Dagsavisen anmelder

5

Bar Brutus

Eiriks gate 2, Oslo

Tlf. 22 38 00 88

Mat                      5

Meny                   4

Miljø                     5

Service                5

Prisnivå               4

– Ah, dette er nydelig.

Det stønnes rundt Byløvenes bord inne på Bar Brutus.

På våre høyst menneskelige tunger ligger friterte torsketunger og bader i lun torskerogn.

– Dette lover veldig, veldig bra. Hvis de holder dette nivået hele veien, blir dette en strålende kveld.

Bar Brutus flyttet for en tid tilbake inn i Eiriks gate, like bak politistasjonen på Grønland, og er i utgangspunktet en vinbar, eller mer presist en naturvinbar, for vinen som serveres her er såkalt naturvin, laget uten tilsetningsstoffer.

Stjernen denne kvelden er med andre ord ikke maten, det er vinen, og kanskje mer enn noe møtet mellom mat og vin.

Første møte ut for vår del er en rett bestående av torskerogn, selleri og friterte torsketunger. Den serveres med en Fiano di Avellino, en bredskuldret søritaliener fra Campania som funker veldig bra til maten, i tråd med løftene fra vår servitør for kvelden.

Dette er det første av fire møter denne kvelden.

Menyen hos Bar Brutus er relativt enkel. Den består av et knippe mellomretter som varierer. Dagens meny bærer enkle navn som «løksuppe med hjerter», «torskerogn og selleri» og «kyllinglever og løk», samt snacks som spekemat og ost.

– De er sparsomme med informasjonen på menyen, det skal de ha.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Byløvene lar seg overbevise om å følge stedets egen anbefaling, fire retter til en samlet pris på 375 kroner, en fire glass vin til en samlet pris på 499 kroner.

Det viser seg som et vellykket valg.

Vin nummer to er en oransjevin fra Catalunya, en kraftigere sak som serveres til neste rett, som på menyen har det korte navnet «sopp og bygg».

Det viser seg å være en fyldig rett med bygg og ostesaus, sopp og rosettkål, toppet med crisby bygg som bidrar til å løfte en ganske enkel rett til pur nytelse.

Mens Serge Gainsbourg ønsker nye gjester velkommen, på et hvesende fransk, fylles lokalet i Eiriks gate opp, sakte men sikkert.

– Det er vanskelig å ikke bli sjarmert av dette stedet.

– Absolutt. Det er tilbakelent og avslappet dette.

– Det er dessuten alltid en fryd med hyggelig og dyktige fagfolk som åpenbart liker det de holder på med. Når de også serverer mat og vin det er vanskelig å ikke bli glad av, da er det bare å ønske velkommen til bydelen.

– Absolutt, det er et løft dette, et kjærkomment bidrag i en hyggelig del av byen, et strålende sted, enten du vil svinge innom for å oppdage ny vin, eller du vil kjøre full pakke.

Den tredje retten er svineside med beter, servert med fritert svor og eplepuré. Nok en god rett, som serveres med en katalansk rødvin.

Måltidet avsluttes med en potetkake med melkesorbet.

– Potetkake er nok ikke helt min greie.

– Nei, potetkaken er ingen høydare, sorbeten er derimot riktig god. Men dette er nok den svakeste delen av måltidet.

– Det er det, men vinen passer nok en gang ypperlig til, det skal de ha.

Byløvene skåler fornøyd med en søt hvitvin fra Vouvray i vestfranske Loiredalen.

Det hele avsluttes med en enkel kopp kaffe, før byløvene sjangler ut i novemberkvelden.

Lett brisne.

Og skjønt enige om at dette er et sted vi gjerne kommer tilbake til.